Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.03.2023 18:12:37

Kolísavé počasí. Vyšší teploty a hodně srážek

zima, déšť

Počasí ve střední Evropě bude v dalších dnech jako na horské dráze. Oproti starším předpokladům budou trochu vyšší teploty. Na západě a severu spadne hodně srážek. Zpočátku budou srážky i sněhové, postupně přejdou v déšť. Sněžit později zůstane až od 700 m n. m či výš. Na jihovýchodě naopak spadne srážek málo. Nejvyšší teploty naměříme asi v pátek, až 13 °C. Potom bude ještě teplo kolem pondělí a úterý. Mezi těmito dny se projeví studenější vpády a bude kolem 6 °C. To je právě to opakované kolísání. Ráno může být až kolem nuly, takže pozor na ojedinělé náledí. 

Jedná se o dynamické západní proudění, takže bude klasicky čerstvý i vítr. S nárazy až kolem 15 m/s. Neměla by se ale konat závažnější vichřice. Největší vítr bude ve čtvrtek a v sobotu. Teploty tedy budou často jarní. Studené proudění, které se mělo dostat do střední Evropy, přebil teplejší agresivní oceán. Na horách a přechodně i vrchovinách bude sněžit v celém období. Přijde cenná vláha na pozdější jaro. Na Šumavě a severních horách může spadnout v dalších dnech až 50 mm vody v součtu. Naopak na jižní Moravě bude krajina ráda za každý vydřený milimetr.


Předpověď počasí na další dny 

Ve středu bude zataženo až oblačno, zpočátku na jihovýchodě až polojasno. Odpoledne od západu sněžení přecházející v déšť. Teploty 4 až 10 °C.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, občas déšť, na severu nad 700 m n. m. sněžení. Teploty od 2 °C na severu po 13 °C na jihu. Jinými slovy silné teplotní rozhraní mezi severem a jihem. 

V pátek bude zataženo až oblačno. Občas déšť či přeháňky, na severozápadě nad 700 m n. m. i sněhové. Teploty 9 až 13 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty