Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  07.03.2023 16:53:00

Fed bude zřejmě muset zvýšit sazby mnohem více, řekl Powell v americkém Kongresu

Aktualizováno

Centrální banka USA (Fed) bude pravděpodobně muset v reakci na poslední silnou statistiku zvýšit úrokové sazby mnohem více, než se čeká. Je také připravena postupovat razantněji, pokud souhrn přicházejících informací naznačí, že je třeba přijmout tvrdší opatření, aby se podařilo dostat inflaci pod kontrolu. Šéf Fedu Jerome Powell to řekl v projevu před senátním výborem pro bankovnictví a bydlení. Na jeho slova obratem reagují trhy, swapy přeceňují a započítávají růst amerických sazeb o 50 bps (místo dosavadního očekávání +25 bps) na jednání měnového výboru FOMC americké centrální banky Fed v březnu.

"Poslední ekonomické údaje byly silnější, než se očekávalo, což naznačuje, že konečná úroveň úrokových sazeb bude pravděpodobně vyšší, než se předpokládalo," uvedl Powell. Jeho vyjádření je první od zveřejnění statistik za leden, které ukázaly, že inflace v USA a růst počtu pracovních míst byly vyšší, než se čekalo. Podíl na tom mohlo mít teplé počasí a další sezonní vlivy, Fed si je však podle Powella vědom, že to může být znamením, že centrální banka toho musí udělat více pro zmírnění inflace, možná se dokonce vrátit ke zvyšování sazeb o více než o čtvrt procentního bodu.

"Pokud by souhrn údajů naznačoval, že rychlejší zpřísňování je oprávněné, byli bychom připraveni zvýšit tempo růstu úrokových sazeb," řekl Powell.

Příští zasedání měnového výboru Fedu je naplánováno 21. a 22. března. Tento pátek bude zveřejněna měsíční zpráva o vývoji zaměstnanosti a příští týden o vývoji inflace za únor. Zprávy budou rozhodující pro rozhodnutí bankéřů o dalším zvyšování úrokových sazeb.

Powellův projev ukazuje, že proces zpomalování inflace nemusí být snadný. Inflace sice zpomaluje ze svého loňského vrcholu, proces jejího návratu na dvě procenta má před sebou ještě dlouhou cestu a nebude snadný, uvedl Powell.

Míra nezaměstnanosti v zemi v současnosti činí 3,4 procenta, což je nejnižší údaj od roku 1969. Powell naznačil, že trh práce bude možná muset oslabit, aby se zmírnila inflace v širokém sektoru služeb, tedy v části ekonomiky s vysokým podílem lidské práce, kde ceny nadále rostou.

Na svém posledním zasedání na počátku února Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,50 až 4,75 procenta, nejvýše od října 2007. Bylo to osmé zvýšení od března 2022, ale také nejnižší. Předtím Fed zvyšoval úroky o půl procentního a 0,75 procentního bodu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688