Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  07.03.2023 16:07:13

Silvergate, oblíbená kryptografická banka je na pokraji krachu

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Loňské krachy významných kryptografických projektů mají stále dozvuky

Celý loňský rok se nesl v poklesu kryptografického segmentu. Tím, že se jedná o velmi mladé odvětví, probíhá v jeho rámci stále velmi dynamický vývoj. To se projevuje v řadě nově vznikajících projektů, ale zároveň i ve srovnatelné míře zaniknuvší projektů. Boom z posledních let, který přilákal spoustu nových investorů, inovátorů, ale i podvodníků, v loňském roce narazil. Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a manipulaci s cenou fosilních paliv (ropa, plyn) se celosvětově naplno roztočilo inflační soukolí, kterému vyspělé státy čelí dodnes.

Pro kryptografický trh to přineslo prakticky historicky nejdelší medvědí období a zároveň dalo odpověď, jestli jsou kryptoměny imunní vůči inflaci. Ukázalo se, že tomu alespoň prozatím tak není. Kryptografie je mladý obor, který se ve světě tradičních financí (TradFi) teprve etabluje. S tím je spojena i jeho náchylnost a zranitelnost v případě výkyvů trhu. Pro investory patří kryptografické projekty stále mezi rizikové investice a v případě řešení krize ve světě TradFi omezí, popřípadě stáhnou z trhu právě tento kapitál jako první.

To se v loňském roce dělo celkem často. Navíc kvůli faktu, že kryptomince zatím nemají jiného užití než jako platební prostředek ve světě kryptografie, došlo k omezení manipulačního prostoru pro společnosti, které se dostaly vinou snížených příjmů a odlivu kapitálu do problémů. Když k tomu přičteme špatná manažerská rozhodnutí a podvodné jednání některých, do té doby největších, hráčů na trhu (TerraUSD, FTX apod.) dostaneme největší krizi, kterou za dobu své existence tento segment trhu zažil. Tím, že se do problémů dostali i ti hráči, u kterých by to nikdo nečekal, došlo k nákaze napříč celým kryptografickým trhem.

Aktuálně poslední obětí se stala kryptobanka Silvergate

Prozatím posledním nakaženým se zdá být oblíbená kryptografická banka Silvergate. Té se stal osudným listopadový krach kryptoburzy FTX. Kryptografická banka Silvergate se od svého vzniku v roce 2013 do dnešních dnů etablovala jako finanční páteř kryptografického průmyslu. Všechny banky, ať již ve světě TradFi, centralizovaných financí (CeFi), nebo decentralizovaných financí (DeFi), se spoléhají na vklady svých klientů. S dlouhotrvajícím medvědím trhem však tyto vklady výrazně poklesly. Další vlna poklesů nastala poté, co zkrachovala kryptoburza FTX, do té doby jeden z největších klientů Silvergate. V době krachu FTX pocházelo přibližně 90 % vkladové základny banky od kryptografických společností. To odliv kapitálu jen umocnilo. Jen v průběhu čtvrtého čtvrtletí roku 2022 došlo k odlivu digitálního kapitálu ve výši 8,1 miliardy dolarů. Kvůli tomu se velmi výrazně snížila vkladová základna banky, která na konci loňského roku činila už jen zhruba 6 miliard dolarů.

To se promítlo i do hodnoty akcií banky. Ta začala kolísat již po prvním šokovém otřesu trhu loni v květnu, kdy zkrachoval projekt jednoho z největších stablecoinů TerraUSD, co se výše tržní kapitalizace týkalo.  Krach obří centralizované kryptografické burzy FTX pak situaci ještě eskaloval. I přes ujišťování Alana Laneho, generálního ředitele Silvergate, že se na poslání banky nic nemění a je připravena plnit svou funkci stejně jako závazky, tak se cena akcií banky od poloviny srpna do dnešních dnů propadla téměř o 95 %. Vzhledem k poklesu ceny akcií se od investic do Silvergate distancovali také investoři ze světa TradFi. Na své dno se hodnota akcií dostala poté, co banka minulý týden ve středu oznámila, že nebude schopna včas předložit výroční zprávu Komisi pro cenné papíry, přičemž uvedla nutnost přehodnotit svou obchodní strategii a schopnost pokračovat, protože je "méně než dobře kapitalizovaná".

Velcí hráči dávají od Silvergate ruce pryč

Po tomto oznámení začaly z banky stahovat svá aktiva i zbývající velké kryptografické firmy jako Coinbase, Galaxy Digital, Crypto.com, Paxos, Gemini, Bitstamp či Circle. Společnosti Coinbase a Galaxy Digital zároveň shodně uvedly, že mají minimální expozici vůči společnosti Silvergate. Společnost Coinbase, uvedla, že bude spolupracovat s bankou Signature Bank a dalšími, aby usnadnila hotovostní transakce svým klientům. 

Banka Silvergate byla založena v roce 1988 a věnovala se TradFi. V roce 2013 naskočila na koně jménem kryptografie a rozhodla se být bankovním partnerem pro nově vznikající kryptografické společnosti, které potřebovaly prostředníka mezi TradFi a CeFi s DeFi pro vypořádávání svých transakcí. To jí přineslo růst hodnoty akcií o více než 1500 % (do listopadu 2021) a do konce loňského roku se stala servisní bankou pro více než 1500 společností zabývajících se digitálními aktivy a finančními technologiemi. Nyní to však vypadá, že alespoň ve světě kryptografie tato banka skončila a bude mít ještě dostatek starostí s tím, aby alespoň zachránila své podnikání ve světě TradFi. Aktuálně prodala své další cenné papíry, z jejichž výnosů umořuje dluhy, propustila 40 % zaměstnanců a vyhodnocuje "svou schopnost pokračovat v činnosti".

Zároveň banka na svých internetových stránkách oznámila, že s okamžitou platností ukončuje provoz své kryptografické platební sítě, Silvergate Exchange Network (SEN). SEN byla do teď jedna z nejoblíbenějších nabídek banky, která umožňovala nepřetržité převody mezi investory a kryptografickými burzami. Výhodou sítě bylo okamžité vypořádání transakce. Oproti běžným bankovním převodům tak klienti mohli reagovat na změny kurzů v reálném čase a nemuseli zdlouhavě čekat třeba i několik dní. Ze strany banky Silvergate má jít o rozhodnutí, které bylo učiněno s ohledem na provedenou analýzu rizik. Všechny ostatní bankovní služby, alespoň prozatím zůstávají v provozu.

Potenciální krach banky předzvěstí krachu dalších projektů

Osud banky Silvergate může být předzvěstí dalších problémů celého segmentu. Když pomineme velké hráče typu Coinbase, Circle či Galaxy Digital, kteří svůj odchod od Silvergate již ohlásily, je zde stále takřka 1500 dalších klientů, kteří budou alternativu k Silvergate hledat mnohem hůře, než velcí institucionální klienti. Již v minulosti měly kryptografické společnosti často problémy s hledáním bankovních partnerů. Nejčastějším partnerem takových společností se tak stala právě kryptobanka Silvergate. Po jejím pádu však bude pozice těchto společností opět tam, kde byla, když začínaly. Tato situace nejen že povede ke zdražení bankovních služeb, ale není ani vyloučeno, že některé projekty zároveň zaniknou. V lepším případě budou nuceni provést akvizici se silnějším partnerem, který nad projektem převezme záštitu. Ať tak, či tak, v důsledku to bude znamenat pročištění trhu. 

Analytici ze společnosti Canaccord Genuity ke kryptobance Silvergate uvedli, že:

„Silvergate se do jisté míry stala hromosvodem obětí okolností, vzhledem k toku zpráv z odvětví v posledních několika měsících.“

Společnost jen za poslední čtvrtletí loňského roku vykázala ztrátu ve výši 1 miliardy dolarů. Na tyto hospodářské výsledky včetně zprávy, že Silvergate nepředloží včas výroční zprávu Komisi pro cenné papíry, již zareagovala renomovaná ratingová agentura Moody’s, která bance snížila rating ze známky Ba3 na Caa1. Samotní provozovatelé banky pak s odkazem na dění posledních dní počítají s možností, že by se banka mohla dostat pod nucenou správu Americké Federální společnosti pro pojištění vkladů (Federal Deposit Insurance Corporation; FDIC). John Popeo, bývalý právník FDIC, uvedl, že: 

„Banky mohou zkrachovat kvůli dosažení kritické úrovně kapitálu nebo odlivu vkladatelů.“

Dění okolo banky Silvergate v dalších dnech ukáže, jestli banka odliv kapitálu ustojí alespoň v nějaké restrukturalizované podobě, nebo zkrachuje a aktiva banky převezme jiný bankovní dům.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688