Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Daně a účetnictví  |  07.03.2023 13:45:11

Daně 2023: OSVČ nově podávají přiznání pouze elektronicky, stát jim prodlouží lhůtu o měsíc

Začátek nového roku vždy mimo radostí přináší také povinnosti. Pokud se právě chystáte podat své daňové přiznání, podívejte se na největší změny, které vás letos mohou překvapit.

Na základě úpravy zákona dochází od 1.1.2023 k automatickému zřízení datových schránek živnostníkům, spolkům a nadacím. Zavedení nových datových schránek probíhá ve třech vlnách od ledna do března 2023, kdy noví majitelé datovek postupně dostávají své přihlašovací údaje doporučenou poštou. Uživatelé potom mají povinnost následně s finanční správou komunikovat pouze prostřednictvím datové schránky, a své daňové přiznání tedy smí podat pouze elektronicky. Jestli se vás zřízení datové schránky týká přitom můžete ověřit snadno na webu mojedatovaschranka.cz. Finanční úřady přitom nebudou udělovat pokuty bez předchozího varování. Správce daně nejprve OSVČ na novou povinnost upozorní. Pouze v případě, že budete výzvu ignorovat, dostanete pokutu až do výše 1000 korun.

Co dělat, pokud ještě nemáte datovou schránku aktivní?

Pokud patříte mezi poslední vlnu nových majitelů datových schránek, stále ještě na svou obálku se žlutým pruhem čekáte, a přitom již máte své daňové přiznání připravené, v tomto případě můžete využít výjimku. Když OSVČ chtějí podat daňové přiznání dříve, než budou mít aktivní datovou schránku, mohou odeslat růžový papírový formulář poštou nebo ho odevzdat na finanční úřad osobně, aniž by jim za to hrozila nějaká sankce. Další možností je počkat, dokud vám přihlašovací údaje nepřijdou, v letošním roce totiž finanční správa prodloužila možnost pro elektronické podání datového přiznání do 2. května. V případě, že využíváte služeb daňového poradce nebo máte ze zákona povinný audit, posouvá se vám termín na 1. července.

Elektronické podání není nutné podat pouze přes datovou schránku

Poslední změnou, která by vás při podávání daňového přiznání mohla překvapit, je hned několik možností, které můžete při elektronické komunikaci s finanční správou využít. Kromě již zmiňované datové schránky, lze totiž zvolit i další varianty, které se rovněž považují za plnohodnotný způsob, který finanční úřady akceptují.

Jak můžete daňové přiznání podat?

Nepodnikající fyzické osoby žádné změny nečekají

Nejméně změn se týká fyzických osob, které nepodnikají, a tím pádem mohou pro své daňové přiznání využít jakoukoliv možnost podání, včetně klasického papírového formuláře. Nicméně je dobré vědět, pokud jste v minulosti měli založenou živnost, zda ji máte zrušenou či přerušenou. Lidem s pozastavenou živností je totiž rovněž podle registru zřízena datová schránka, a tím pádem se vás týká pouze elektronické podání daňového přiznání.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688