Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Nové technologie  |  07.03.2023 12:46:29

Java přinesla internetovému světu multimédia nebo internetové bankovnictví. U vývojářů je populární dodnes

Programovací jazyk Java pomáhá už skoro třicet let utvářet internetové prostředí a pojí se hned s několika významnými milníky. Díky němu se začal na internetu šířit multimediální obsah, stál také u zrodu internetového bankovnictví a dodnes je mezi vývojáři populární při vytváření aplikací.

Java přišla na svět v roce 1995 a časopis Time ji rovnou zařadil mezi TOP 10 produktů toho roku. Její základy položil James Gosling spolu s týmem dalších vývojářů ze Sun Microsystems, Inc., už o čtyři roky dříve. Původně měla sloužit pro tvorbu systémů elektronických zařízení, jako jsou pračky, televize či set-top boxy. Tvůrci se trefili do období vzestupu webových stránek, díky čemuž se Java stala populární po celém světě a na výsluní se drží až do dnešních dnů.

Java je programovací jazyk z takzvané rodiny jazyků C, podobně jako například C++. Oproti němu ale nabízí automatickou správu paměti (Garbage Collection), díky čemuž získala svoji popularitu mezi vývojáři. Dnes na ní stojí desktopové i webové aplikace. Výrazný boom před lety zaznamenala díky nástupu mobilních platforem a chytrých telefonů. Najdeme ji nejčastěji u softwaru pro bankovnictví a aplikací pro ekonomickou sféru.

Stejný kód funguje na různých platformách

Java se mohla pochlubit na tehdejší dobu revolučním konceptem vývoje. Kód aplikace je totiž na rozdíl od jiných jazyků univerzální a nezávislý na typu zařízení. Zatímco u takového jazyka C je nutné jej převést pomocí kompileru do instrukcí pro daný typ procesoru, Java je převáděna do takzvaného bytecode, který následně interpretuje virtuální stroj Java Runtime Environment. Díky tomu může být jeden a ten samý kód použit na různých platformách. Je to i jedna ze zásad, které si tvůrci Javy určili: jednoduchost, robustnost a bezpečnost, přenositelnost, výkon a dynamika. Zajímavostí je, že přímo Java compiler je sám napsán v Javě.

Byla to právě Java, kdo přinesl do internetového prostředí multimédia. Díky podpoře hardwarové 3D akcelerace byly Java applety několikrát rychlejší než JavaScript v té době. Starší generace si jistě budou pamatovat nutnost instalace doplňku do webového prohlížeče, který zajistil právě podporu Javy pro fungování nejrůznějších interaktivních webových stránek. Stála rovněž u prvních verzí internetového bankovnictví.

Jazyk pro tvorbu mobilních aplikací

Dalším impulzem pro nárůst popularity Javy byl rok 2008 a příchod mobilního operačního systému Android. Jeho uživatelské rozhraní bylo zčásti napsáno právě v Javě a stejný programovací jazyk pak využívali tvůrci mobilních aplikací. V roce 2019 ji sice nahradil modernější Kotlin, nicméně i tak je nadále na této platformě podporována a využívána velkým počtem vývojářů.

V roce 2010 byl Sun Microsystems zakoupen společností Oracle a všechny jeho nástroje včetně Javy přešly právě pod hlavičku původně databázového giganta.

V současnosti soupeří s Pythonem

Popularita Javy dnes již výrazně neroste, ale zároveň neklesá. Podle nejrůznějších statistik se trvale drží na čelních příčkách popularity mezi programovacími jazyky. Například podle statistik zdrojových kódů na GitHubu jí patří už deset let zhruba desetiprocentní podíl. V posledních letech hodně soupeří s Pythonem, který je pro nově příchozí programátory jakousi vstupní branou do světa vývoje a díky jednoduchosti jej používají i různí analytici.

Štěpán Böhm, Java lektor společnosti ENGETO a Java developer v Expertkom s.r.o.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688