Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  07.03.2023 10:24:12

Inflace v Česku stále vyšší než na Slovensku

Rostoucí inflace napříč světovou ekonomikou je téma, které ve společnosti rezonovalo po většinu minulého roku a bude pokračovat i v roce 2023. Řada faktorů, od narušení dodavatelských řetězců během pandemie přes energetickou krizi až po válku na Ukrajině, tlačila na růst cen v různých odvětvích a růst cen zasáhl i Českou republiku a Slovensko. Česká republika se na rozdíl od svého menšího "bratra" dokonce zařadila mezi deset zemí Evropské unie s nejvyšší inflací.

 

Inflace v České republice

 

Průměrná úroveň inflace v České republice dosáhla v roce 2022 15,1 %. Podle údajů Českého statistického úřadu byla loňská míra inflace druhá nejvyšší od roku 1993, kdy dosáhla 20,8 procenta. V úhrnu se ceny zboží zvýšily o 17,8 procenta, zatímco ceny služeb zaznamenaly o něco nižší nárůst ve výši 12,5 procenta. Ceny byly ovlivněny ukončením platnosti spořicího tarifu pro domácnosti, ale také již zmíněným růstem cen energií, který se promítl do cen potravin. Přitom v roce 2021 zde průměrná meziroční inflace stále činila " pouze" 3,8 %.  

 



 

Graf: Průměrná roční inflace v České republice v procentech za posledních 10 let (Zdroj: Kurzy.cz)

 

Vývoj inflace na Slovensku 

 

Rostoucím cenám se samozřejmě nevyhnulo ani Slovensko. Za celý rok 2022 se růst cen v zemi zrychlil a spotřebitelské ceny se podle údajů slovenského statistického úřadu meziročně zvýšily o 12,8 %. Stejně jako v sousední České republice se na poměrně strmém růstu podílelo především zdražení energií, které se projevilo v růstu cen pohonných hmot a v růstu cen potravin, který přesáhl dvacetiprocentní hranici.* Pro srovnání, v roce 2021 dosáhla inflace na Slovensku 3,2 procenta.  

 



 

Graf: Průměrná roční inflace ve Slovenské republice/Růst spotřebitelských cen v procentech (Zdroj: Statistický úřad Slovenské republiky/DATAcube)*

 

Srovnání zemí 

 

Přestože meziroční růst cen na Slovensku v roce 2022 byl o 2,3 % nižší než v České republice, je třeba vzít v úvahu, že průměrná hrubá mzda v České republice je o několik desítek procent vyšší. Podle údajů ze studie společnosti Wonderinterest Trading Ltd. s názvem Česko versus Slovensko: ekonomika a životní úroveň 30 let po rozdělení Československa činil rozdíl v příjmech obou zemí v roce 2021 celých 26 procent.  

 

Růst ještě není u konce

 

Z údajů serveru tradingeconomics.com vyplývá, že míra inflace v České republice v lednu vzrostla na 17,5 procenta, čímž se Česká republika zařadila mezi deset zemí s nejvyšší mírou inflace v EU, zatímco na Slovensku dosáhla ve stejném období 15,2 procenta. Zdá se tedy, že vrchol růstu ještě rozhodně není za námi.   

 

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.  

 

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688