Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.03.2023 16:54:37

Růst tuzemských mezd na konci loňského roku zrychlil (Komentář)

Růst průměrné mzdy v ČR ke konci loňského roku zrychlil a překonal tržní očekávání. V meziročním srovnání byly nominální mzdy v posledním loňském čtvrtletí vyšší v průměru o 7,9 %, zatímco čtvrtletí předtím rostly o 6,2 %. Reálně ale byly mzdy kvůli vysoké inflaci oproti loňsku stále nižší, jejich pokles se však zmírnil z 9,7 % ve Q3 22 na 6,7 % y/y ve Q4. To bylo v souladu s naší prognózou (-6,6 % y/y), avšak výrazně nad tržním konsensem -7,8 % y/y. Oproti prognóze ČNB (+8,3 % y/y) byl růst nominálních mezd naopak mírně nižší. Mzdy se zvyšovaly nejen meziročně, ale i mezičtvrtletně, a to nejen v nominálním, ale i v reálném vyjádření. Po sezonním očištění tak reálné mzdy podle našeho odhadu mezičtvrtletně vzrostly poprvé po pěti předchozích poklesech v řadě. Tento vývoj souvisel s napjatým trhem práce, v důsledku čehož se řada zaměstnavatelů na podzim rozhodla zaměstnancům částečně kompenzovat předchozí pokles kupní síly mezd. Vliv však mělo také zmírnění inflace v důsledku působení úsporného tarifu. Další zrychlení růstu nominálních mezd očekáváme v průběhu letošního roku a v průměru by měl tento růst podle naší prognózy činit zhruba 10 %. Více k zveřejněným datům mezd za Q4 22 jsme psali zde: https://bit.ly/41PRgkg.

Maloobchodní tržby v eurozóně zaznamenaly v lednu oživení. Meziměsíčně vzrostly o 0,3 %, což však bylo méně, než trh čekal (+0,6 % m/m). Směrem k lepšímu byl ale revidován údaj za prosinec. Původně udávaný pokles o 2,7 % m/m nakonec činil -1,7 %. Hůře dopadl také indikátor důvěry investorů Sentix. Jeho březnová hodnota dosáhla -11,1 b. a oproti únoru (-8,0 b.) tak dokonce došlo ke zhoršení. Tržní konsensus naopak počítal se zlepšením na -5,5 b.

Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová svými komentáři pro Info.cz pouze potvrdila dosavadní odměřený postoj bankovní rady k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Podle ní by již významně nepřispělo ke zkrocení inflace. Jako přínosné v tomto směru naopak hodnotí výrazné posílení koruny. O zvýšení úrokových sazeb by uvažovala v případě, že by jádrová inflace nezpomalovala, zároveň však dodává, že by zvýšení sazeb nebylo jejím preferovaným řešením.

Euro i přes horší data z evropské ekonomiky dnes mírně posilovalo. Vůči americkému dolaru během evropské seance zpevnilo o 0,4 % k 1,068 USD/EUR. Ve středoevropském regionu nebyl vývoj na devizovém trhu jednoznačný. Zatímco česká koruna mírně oslabila o zhruba 0,3 % k 23,55 CZK/EUR, maďarský forint a polský zlotý naopak k společné evropské měně posílily (o 0,6 %, resp. 0,2 %).

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy



Přečtěte si také:

30.01.2024Česká ekonomika na konci loňského roku mírně ožila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.06.2023Růst mezd v 1Q 23 zrychlil, za dynamikou cen ale zaostal (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688