ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  05.03.2023 10:16:28

Biologická rozmanitost oceánů: globální dohoda o ochraně a udržitelném využívání zdrojů a biologické rozmanitosti na volném moři


Dnes byla uzavřena celosvětová jednání o přelomové Úmluvě EU o volném moři, jejímž cílem je chránit oceány, bojovat proti zhoršování životního prostředí a proti změně klimatu a předcházet ztrátě biologické rozmanitosti.

Nová úmluva umožní vytvořit rozsáhlé chráněné mořské oblasti na volném moři, které jsou rovněž nezbytné ke splnění globálního závazku dohody o biologické rozmanitosti z Kchun-mingu a Montrealu uzavřené v prosinci loňského roku, a to chránit do roku 2030 alespoň 30 % oceánu. Je to poprvé, kdy úmluva bude rovněž vyžadovat posouzení dopadu hospodářských činností na biologickou rozmanitost na volném moři. Účast rozvojových zemí na nové úmluvě a jejím provádění bude podporována prostřednictvím silné složky budování kapacit a přenosu námořních technologií financované z různých veřejných a soukromých zdrojů a prostřednictvím spravedlivého mechanismu pro sdílení potenciálních přínosů mořských genetických zdrojů.

Tato Úmluva o biologické rozmanitost v oblastech nacházejících se mimo jurisdikci jednotlivých států, která byla dnes schválena na 5. mezivládní konferenci v New Yorku, je výsledkem více než deseti let celosvětového úsilí o nalezení řešení této zásadní globální otázky životního prostředí. EU a jejíčlenské státy stojí v čelekoalice s vysokými ambicemi v oblasti BBNJ, která hrála v dohodě klíčovou úlohu. Koalice sdružuje 52 zemí, které se na nejvyšší politické úrovni zavázaly k přijetí ambiciózních opatření na ochranu oceánů. Předsedkyně von der Leyenová ji spolu s francouzským předsednictvím Rady zahájila na summitu „Jeden oceán“ konaném v roce 2022 v Brestu.

Další kroky:

Po skončení jednání vstoupí úmluva v platnost, jakmile ji ratifikuje 60 států. EU bude usilovat o zajištění toho, aby k tomu došlo rychle, a o pomoc rozvojovým zemím při přípravě na jejím provádění. Za tímto účelem EU přislíbila 40 milionů EUR v rámci globálního programu pro oceány a vyzvala členy koalice s vysokými ambicemi, aby učinili v rámci svých schopností totéž.

K formálnímu přijetí úmluvy dojde, jakmile bude dokončeno doladění textu z právního hlediska v jazycích OSN.

Souvislosti

Volné moře poskytuje neocenitelné ekologické, hospodářské, sociální přínosy a potravinové zabezpečení pro lidstvo a potřebuje naléhavou ochranu.

Oblasti nacházející se mimo jurisdikci jednotlivých států pokrývají téměř dvě třetiny světového oceánu, které zahrnují volné moře a mořské dno mimo vnitrostátní jurisdikci. Obsahují mořské zdroje a biologickou rozmanitost a poskytují neocenitelné ekologické, hospodářské, sociální, kulturní a vědecké přínosy a potravinové zabezpečení pro lidstvo. Jsou však stále více ohroženy znečištěním (včetně hluku), nadměrným využíváním, změnou klimatu a snižováním biologické rozmanitosti.

Vzhledem k těmto výzvám a s ohledem na budoucí rostoucí poptávku po mořských zdrojích mimo jiné, pokud jde o potraviny, léky, minerály a energii, se převážná většina států shodla na potřebě této nové úmluvy o volném moři, která má podobu nové Prováděcí úmluvy v rámci Úmluvy Organizace spojených národů o mořském právu (UNCLOS) zaměřené na ochranu a udržitelné využívání zdrojů v těchto oblastech. Dohoda bude dále provádět stávající zásady v rámci úmluvy UNCLOS s cílem dosáhnout ucelenějšího řízení činností prováděných na volném moři. Mezi tyto zásady patří povinnost spolupracovat, chránit a zachovávat mořské prostředí a provádět předběžné posouzení dopadu činností.

Tato prováděcí dohoda je třetí svého druhu a navazuje na zvláštní dohodu o těžbě na mořském dně z roku 1994 a dohodu o řízení tažných a vysoce stěhovavých populací ryb z roku 1995. Prostřednictvím nové dohody by došlo k aktualizaci Úmluvy Organizace spojených národů o mořském právu s ohledem na vývoj a výzvy, které nastaly od doby, kdy byla vypracována před třiceti lety, a dále by se podpořilo dosažení Agendy pro udržitelný rozvoj 2030, zejména cíle udržitelného rozvoje č. 14 („Život ve vodě“).

Další informace

Internetové stránky Komise o koalici s vysokými ambicemi a jednáních týkajících se biologické rozmanitosti v oblastech nacházejících se mimo jurisdikci jednotlivých států „Ochrana oceánů, čas jednat“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688