Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.03.2023 11:41:00

Dolar zvyšuje atraktivitu evropských akcií, ale ty americké mají stále velkou přitažlivost - BNP Paribas

Ředitel americké divize BNP Paribas Jean-Yves Fillion hovořil na Bloombergu o tom, že jak americký Fed, tak Evropská centrální banka budou dál zvedat sazby. Obě banky totiž čelí pokračujícím inflačním tlakům a Fed by podle Filliona dokonce mohl ekonomiku poslat do recese, aby tyto tlaky snížil.

„Můžeme nakonec vidět terminální sazby, o kterých bychom ještě před pár týdny neuvažovali,“ řekl Fillion. Klienti jeho banky se ale podle jeho slov zaměřují na pozitivní stránku současného vývoje, kterou je pokračující silná ekonomická aktivita. Firmy tak investují do výroby a provádí i fúze a akvizice. Silný dolar pak na jednu stranu zvyšuje atraktivitu evropských trhů, na stranu druhou jsou ale evropští investoři stále přitahováni americkými trhy, protože „koneckonců jde stále o neodolnější ekonomiku na světě“.


Fillion se domnívá, že ještě před pár týdny bylo namístě uvažovat o slábnoucím dolaru. Jelikož se ale ukazuje, že inflace v USA „reakceleruje“, nahrává to většímu růstu sazeb a tudíž spíše posilujícímu dolaru. Ten může negativně ovlivňovat finanční výsledky některých amerických firem. Řada mezinárodních korporací má ale podle experta pobočky v zahraničí a to jim poskytuje přirozené zajištění proti síle dolaru.

Následující graf ukazuje vývoj jádrové inflace v eurozóně. The Daily Shot jej na Twitteru komentuje s tím, že „ECB má před sebou ještě hodně práce“:

BNP Paribas: <a class=Dolar zvyšuje atraktivitu evropských akcií, ale ty americké mají stále velkou přitažlivost" src="/Fotobank/b91deb7a-9b62-4dd4-881c-2924d7302709?width=359&height=299&action=Resize&position=Center" />
Zdroj: Twitter

Druhý graf ukazuje index ekonomických překvapení od Citi. I ten roste, což by mohlo indikovat vyšší terminální sazby, než s jakými se doposud počítalo:

BNP Paribas: <a class=Dolar zvyšuje atraktivitu evropských akcií, ale ty americké mají stále velkou přitažlivost" src="/Fotobank/2b041b55-2cbf-420e-af91-9bda992cdc05?width=384&height=319&action=Resize&position=Center" />

Zdroj: Bloomberg, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688