Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  06.03.2023 08:57:12

Ranní okénko - Inflace a trh práce v USA…co nás ještě čeká tento týden?


Ekonomický kalendář pro tento týden plní především data z české ekonomiky počínaje průměrnou mzdou v 4Q22, kterou dnes ráno zveřejní ČSÚ. Následuje podíl nezaměstnaných (středa), bilance zahraničního obchodu (čtvrtek) a průmysl spolu s inflací (pátek). Právě inflace bude investory nejvíce sledovaný údaj. Po značném meziměsíčním nárůstu spotřebitelských cen v lednu (+5,8 %), odhadujeme pro únor citelné zpomalení (+0,5 %), což je shodou okolností i medián analytického odhadu. V eurozóně bude víceméně klid – nejdůležitější čísla vychází dnes (maloobchod a sentix index). V německé ekonomice je pak více rušno. Optikou české ekonomiky nás bude zajímat především výsledek tamní průmyslové výroby a údaj o vývoji továrních objednávek. V USA je stěžejní měsíční report z trhu práce. Razantní růst pracovních míst o zhruba půl milionu by se ale v únoru již opakovat neměl, alespoň tak jsou nastavena očekávání trhu.

Průměrná česká mzda v 4Q22 podle našeho propočtu vzrostla meziročně o 6,8 %. Jelikož ale inflace ve stejném období přesáhla v průměru 15 %, zůstanou reálné mzdy již popáté v řadě meziročně v poklesu, konkrétně o 7,7 % proti -9,8 % v 3Q22. Dynamika nominálních mezd by měla letos sílit, kdy na pozadí utaženého trhu práce bude docházet ke kompenzaci dosavadního vysokého cenového růstu. Nad meziroční tempo inflace by se měla dostat ve druhé polovině roku.

Zítřejší data z Německa by měla být smíšená. Negativní zpráva se čeká od továrních objednávek (v lednu -0,9 % m/m), naopak průmyslová produkce má meziměsíčně vzrůst o 1,4 %. Dobře mohl dopadnout zatím neznámý výsledek za únor – podsložka objemu výroby v rámci PMI vzrostla z 48,4 na 50,2 bodů, což je pásmo expanze.

Středeční zveřejnění české míry nezaměstnanosti by neměl přinést změnu. Očekáváme setrvání na 3,9 % i během února s šancí na 3,8 % vzhledem k stále silnému trhu práce. Ve čtvrtek vyjde statistika zahraničního obchodu. Podle nás je pravděpodobné, že v lednu došlo k návratu bilance zpět do černých čísel (poblíž 16 mld. ), po předchozí deficitní bilanci 11 měsíců v řadě. 

Koncem týdne se zvyšuje riziko zvýšené volatility na trhu, což se týká jak akcií a dluhopisů, tak i FX. Domácí dění může rozdmýchat únorová inflace. Jelikož byly ceny energií během ledna víceméně již dorovnány k cenovým stropům, je prostor pro proinflační překvapení podstatně nižší. I přesto ale může případný silnější růst například u cen potravin poslat inflaci výš, než trh čeká (16,6 % r/r). Z globálního pohledu získá hlavní roli report z amerického trhu práce. Investorům půjde hlavně o to, zda lednový nečekaný přírůstek pracovních míst o zhruba půl milionu byl jen anomálií v datech. Pro únorovou statistiku jsou očekávání nastavena na +215 tisíc nových míst s mírou nezaměstnanosti beze změny na 3,4 %. Rizikem vyššího přírůstku pracovních míst bylo teplejší počasí, což hraje do karet aktivitě především ve stavebnictví. I se snížením změny z 500 na 215 tisíc se trh práce nachází nad průměrem 2010-2019 (183 tis.).

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688