Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.03.2023 08:52:00

Firmy budou muset nabízet flexibilnější přístup k zaměstnancům, průkopníkem byl už Henry Ford - Víkendář

Ekonomka Boston College Juliet Schor hovořila na Yahoo Finance o testu čtyřdenního pracovního týdne. Ten proběhl ve větším měřítku ve Velké Británii a podle výsledků jde o systém přínosný jak pro společnosti, tak pro zaměstnance. Firmy jsou schopny udržet své výkony a získat větší konkurenceschopnost na trhu práce. Zaměstnanci jsou zase výrazně spokojenější, a to se promítá do jejich práce i mimopracovního života (viz první část rozhovoru). Ve druhé části se Schor věnovala situaci ve Spojených státech a tomu, proč je nový systém podle ní tak potřebný.

V USA podle ekonomky proběhl doposud jeden test, výsledky byly podobné jako zhruba dvojnásobně velký test ve Velké Británii. Většina firem, která se zapojila, je přitom ze sektoru „bílých límečků“. Tedy například z technologií. Nicméně zapojily se i společnosti ze stravovacích služeb, zdravotní péče, výroby či třeba stavebnictví. Úspěšná implementace je tak dosažitelná v řadě odvětví.

Schor uvedla, že lidé během pandemie velmi tvrdě pracovali, nyní je na nich znatelná únava a vyhoření. Projevuje se to mimo jiné touhou po tom, aby mohli dál pracovat z domova. Jí samotné pak není jasné, proč některé společnosti tvrdě požadují, aby se zaměstnanci vraceli zpátky do kanceláří, když pro ně má takovou hodnotu „pracovat pár dní z domova“.



O čtyřdenním pracovním týdnu se před časem hovořilo i na CNBC. Částečně v souvislosti s požadavky, které měl Elon Musk na zaměstnance Twitteru. Na CNBC připomněli, že v minulosti byl běžný sedmidenní pracovní týden, pak šestidenní. O pětidenní se podle stanice zasadil i Henry Ford, který se domníval, že zkrácení počtu pracovních dní ze šesti může zvýšit produktivitu a spokojenost zaměstnanců v továrnách.

CNBC míní, že čtyřdenní pracovní týden se stane v budoucnu rozšířenou realitou tak, jako tomu bylo dříve u pětidenního pracovního týdne. Hostem pořadu byla ale i Rebecca Brooks, která stojí v čele společnosti Alter Agents. Ta s novým systémem také experimentovala, ale úspěch se nedostavil. Podle ředitelky je nejsledovanějším ukazatelem v této společnosti mentální zdraví zaměstnanců. To se ovšem během testu podle dotazníků zhoršovalo a nový systém namísto ulehčení práce přinášel spíše komplikace.



Podle některých názorů klade nový systém zvýšené nároky na koordinaci a organizaci práce ve společnostech. K tomu CNBC připomněla, že některé země uvažují o oficiálním zavedení čtyřdenního pracovního týdne. Příkladem může být Japonsko, ale i některé státy v USA. Politici v této souvislosti zmiňují větší rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

Odessa Jenkins, která stojí v čele společnosti Emtrain, na závěr pořadu uvedla, že ona je zastánkyní flexibilního přístupu. Podle ní není třeba říkat lidem, jak dlouho mají pracovat na to, aby udělali pořádně, co udělat mají. Firmy podle ní budou muset nabízet flexibilnější přístup a pětidenní systém se stane otázkou minulosti.

Zdroj: Yahoo Finance




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688