justice.cz (Justice)
Z domova  |  03.03.2023 16:44:08

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek reaguje na zavádějící informace týkající se údajného zasahování do „živých kauz“

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnes 3. března 2023 na svém twitterovém účtu opět zveřejnil několik důležitých faktů týkajících se údajného zasahování do „živých kauz", včetně reakce na dnešní velmi zavádějící článek serveru Seznam zprávy. Všechny informace uvádíme na pravou míru a shrnujeme je v následující tiskové zprávě.

Ministr spravedlnosti se např. vyjádřil k počtu interpelací a stížností občanů. Ve veřejném prostoru se operuje se zavádějícími počty, proto je uvádíme na pravou míru. „Předběžně: v letech 2022 a 2023 jsem se v rámci tzv. součinnosti dotázal státních zástupců takto: nejméně 39 interpelací a 31 stížností občanů. Zatím jsem vždy obdržel odpověď. Jde o běžný, desítky let zavedený zákonný postup. Kdo mluví o nestandardnosti, klame. A dotaz není zásah," uvedl Pavel Blažek.

Podobně je to s počty dotazů, které ministerstvo zasílá jednotlivým soudům. Jedná se o desítky let zavedený zákonný postup. Pokud se někdo snaží vyvolat dojem, že to tak není, nemluví pravdu. V roce 2022 ministerstvo odeslalo přibližně 300 dotazů k soudům různých stupňů po celé ČR. Odpověď přišla vždy. Soudy běžně poskytují i svá rozhodnutí a celé spisy.

Nic neobvyklého, i když je vyvoláván opačný dojem, není ani přezkum zrušených nezákonných stíhání. „Zde je na místě zkoumat, zda vazba nebyla uvalena také nezákonně a na svobodě nebyl omezen nevinný člověk. Jde o běžný zákonný postup při vyřizování stížnosti a subjektem zkoumaného rozhodnutí není člen ODS. A opět – dotaz není zásah. Ostatní podklady se loni shromažďovaly pro účely sepisu již podaného kárného návrhu proti soudci Dufkovi, který se vůbec netýká kauzy jako takové. Ten bude předmětem veřejného jednání před kárným senátem. Opět nic neobvyklého či kabinetního," doplňuje ministr spravedlnosti.

V reakci na bulvární obvinění, že „…bombarduje podřízené státní zástupce" … „…hlad ministra spravedlnosti … po informacích z bytové kauzy je ještě větší, než se dosud vědělo."… „požadoval i jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či o domovních prohlídkách…" uvedl Pavel Blažek, že kárná odpovědnost se vždy týká konkrétních soudců. Informace získané z médií je potřeba prověřit a shromáždit podklady. Jména soudců jsou nadto vždy uvedena v rozhodnutí o vazbách. Nejde o nic nestandardního. Jednalo se o běžnou žádost věcně příslušného odboru Ministerstva spravedlnosti.

Nad rámec těchto informací doplňujeme, že prohlášení ministra spravedlnosti k nařčením ze zasahování do „živých kauz" a střetu zájmů jsme zveřejnili již v pondělí 27. února. V něm Pavel Blažek vysvětluje, jaké jsou jeho pravomoci. A že ptát se není totéž, co zasahovat.

Mgr. Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

3. března 2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688