Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.03.2023 17:56:09

Nekupujte akcii jen proto, že na ni má někdo opačný názor než vy

Americké akcie jsou vysoko nad úrovněmi, které by implikovalo dění během posledních medvědích trhů. A fundament Tesly neospravedlňuje její valuace a cenu akcií. To jsou témata, kterým se na CNBC věnoval známý shortař Jim Chanos (viz první a druhou část rozhovoru zde). Ve třetí části rozhovoru se ještě věnoval Tesle a zmínil i negativní postoj, který má část veřejnosti ke krátkým pozicím.

Investor uvedl, že Tesla je z určitého pohledu spíše čínskou společností. Je tam totiž velká část výroby a podle Chanose je v Číně generována i velká část zisků Muskovy firmy. Tenze, které panují mezi USA a Čínou, jsou tak pro tuto společnost nezanedbatelným faktorem. Celkově se pak Chanos domnívá, že pokud někdo chce sázet na elektromobilitu na čínském trhu, jsou lepší způsoby než akcie Tesly, které se obchodují s prémií nad čínskou BYD.

Vedle této firmy lze podle investora „koupit Nio“. On sám je ale nevlastní, protože „my jsme na S&P a Nasdaqu“. „Tesla se bude vždy obchodovat s prémií,“ míní Chanos, ale ta současná leží příliš vysoko. Tesla se totiž podle něj obchoduje za více než dvacetinásobek hrubých zisků, zatímco její konkurence za tří až pětinásobek. Ohledně očekávaných zisků řekl, že ty podle něj půjdou dolů, otázkou ale je, zda to investoři vyhodnotí jako cyklický, nebo strukturální jev.



„Kdyby mi Tesla ukázala opětovnou akceleraci svých zisků, přehodnotil bych své pozice?“ pokračoval Chanos. Nyní si ale stojí za tím, že její marže půjdou kvůli konkurenci dolů. Automobilka už je také hodně velká, nejde o firmu, která by operovala v nějaké tržní nice. Naopak, další růst bude generován posunem směrem k vozům střední třídy. „A to je postaví přímo proti německým, japonským a americkým automobilkám.“

CNBC na závěr rozhovoru uvedla, že „lidé nyní hodně naslouchají shortařům“. Tedy těm, kteří otevírají krátké pozice na akciích a sázejí tak na pokles jejich ceny. Chanos k tomu řekl, že například Hindenburg Research podle něj dělá svým výzkumem velmi dobrou práci. A on sám si podle svých slov velice rád přečte vše, s čím přijdou investoři podobného ražení, jako je on. Zejména na sociálních sítích je ale proti shortařům patrná silná averze a někdy jsou krátké pozice na nějaké akcii vydávány za důvod, proč ji kupovat.

„Já lidem říkám, nekupujte, prosím, něco jen proto, že někdo má jiný názor než vy,“ dodal Chanos k uvedenému. Jde podle něj o to, porozumět skutečné hodnotě firmy a akcie, ne tomu, jaké má na ní kdo pozice.

Zdroj: CNBC



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688