Pavel Niedoba (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  03.03.2023 10:56:24

Jak na kryptoměnách vydělat a jak je zdanit v roce 2023

Přestože kryptoměny přinášejí do naší společnosti svěží závan finančního undergroundu a inspirativní alternativy, nemohou nenarazit na povinnosti tradičního finančního světa. Daně. A nevyhne se jim nikdo s realizovaným ziskem. Jakými způsoby lze v kryptoměnách zisk realizovat a jak ho letos správně zdanit?

Krátká nudná teorie

Asi jediným pozitivním aspektem na danění kryptoměn je, že pro získání daňového základu musíte mít zisk. A když máte zisk, můžete se při placení 15% daně utěšovat tím, že to mohlo dopadnout hůř. Pokud jste ovšem překročili svým ziskem 48násobek průměrné mzdy, což dělalo v loňském roce 1 867 728 Kč, pocítíte pravděpodobně při vyplňování kolonky “ostatní příjmy” v ústech podstatně větší pachuť, neboť připlatíte ještě 8 % navíc. Pro fyzické osoby je sazba 23 % při překročení této magické hranice.

Kryptoměny zatím v České republice nemají přesně ukotvenou legislativu, a tak se bude ještě pár let (spoiler alert: do příchodu evropské regulace MiCA v roce 2024) vycházet z neférových a nepřesných roubovaček starých daňových postupů na nová aktiva. Kryptoměny jsou v současné době brané jako movitý nehmotný majetek a tímto měřítkem s nimi musíme i zacházet.

Příjem z prodeje kryptoměn se proto daní podle §10 Zákona o daních z příjmů – Ostatní příjmy. Konkrétně se na ně vztahuje odstavec 1), písmeno b), odrážka 3 (Ostatní příjmy z úplatného převodu jiné věci).

Nevztahuje se na ně tedy časový test jako na akcie a ani žádné úlevy, jako osvobození příležitostných příjmů pod 30 tisíc korun za rok. Pokud jste v roce 2022 byť jen nakoupili kávu se ziskem za bitcoin, měli byste to uvést ve svém DP.

Vydělat a zdanit

Možností, jak vybudovat v kryptoměnovém světě zisk je opravdu velké množství. Některé z nich jsou jednodušší, než byste očekávali, jiné vyžadují technické nebo alespoň obchodní nadání. Jaké možnosti to jsou?

Investice do kryptoměn

“Nejjednodušším” způsobem je nakoupit kryptoměnu na jejích cenových minimech (například nyní), počkat, až její hodnota vzroste a pak ji s přijatelným ziskem prodat. V tomto případě je vaším základem daně rozdíl nákladů a příjmů, ze kterých počítáte výše uvedených 15 nebo 23 %. Každý si na začátku myslí, že dokáže obchod správně načasovat a vydělá na tom jmění. Realita většinou bývá odlišná, což každý, kdo kdy obchodoval na trzích s vysokou volatilitou, ví. Jedinou zatím funkční strategií na historií podložený zisk je koupit bitcoin a držet ho déle než 4 roky. Analytika více než 14leté historie tohoto digitálního zlata jasně vypovídá, že kdo držel BTC déle než 4 roky, nikdy neprodělal. Chcete-li si to vyzkoušet, můžete například na simplecoin.eu.

Těžba kryptoměn

Těžit bitcoin na vlastních zařízeních je dnes již velmi nákladná záležitost a s cenami energií na tuzemském trhu téměř nereálná. Pro těžbu potřebujete velmi levnou, ideálně přebytečnou energii a velmi nákladný hardware. Pokud byste se do toho chtěli pustit, budete již muset založit živnost/firmu. Jedná se totiž o soustavnou činnost. Jako příjem se zde bere směna za FIAT (reálná měna) nebo korunový ekvivalent zboží či služby. Máte-li účetnictví s vedením skutečných nákladů, můžete si odečíst od příjmu všechny náklady na jejich těžbu. Lze i nastavit paušální daň (při obratu do 1 mio.) nebo alespoň paušální výdaje 60 %. Musíte také už platit sociální a zdravotní pojištění.

Staking

Některé kryptoměny nabízejí možnost tzv. stakingu. Jsou to takové kryptoměny, které fungují na principu proof-of-stake, například nově Ethereum, Polkadot, Cardano apod. Pokud držíte těchto kryptoměn větší množství, můžete je uzamknout, takzvaně “nastejkovat”, a nechávat se odměňovat onou sítí tokeny dané sítě. Tímto stejkováním totiž nejen zamykáte likvidní kryptoměnu a stabilizujete tak její cenu na trhu, ale stakingový uzel (počítač) potvrzuje a ukládá transakce v síti, čímž umožňuje její fungování. Za to jste tedy odměňováni novými tokeny. I zde podléhá činnost povinnosti platby sociálního a zdravotního pojištění a spadá do příjmu ze živnosti.

Landing

Kryptoměnové burzy, ať už centralizované nebo decentralizované, nabízejí možnost vložit vaše kryptoměny na jejich účet a s vaším svolením je půjčovat dál. Při splacení půjčky jste pak odměněni procenty z odměny za vypůjčení. Je to vlastně stejný systém, jako používají současné banky, akorát vaše banka vaše peníze půjčuje dál, aniž byste za to dostali jakoukoliv odměnu. Tento zisk je považován za úrokový příjem a daní se tedy jako příjem z kapitálových zisků. Opět 15 % nebo 23 % v případě překročení 48násobku průměrné mzdy.

Yield Farming

Tato metoda byla velmi populární v roce 2020-2021. Dnes již není tolik v kurzu, ale stále může nést zajímavý zisk. Koupíte si nějaké velmi rizikové tokeny a uzamknete je do likvidity-poolu na decentralizované směnárně (DEX). Směnárna vás pak odměňuje za každou směnu, která se s daným tokenem uskuteční. Další odměnu pak získáte od sítě samotného tokenu, která vás znovu odmění za to, že ji držíte a stakujete. Pravidla danění jsou zde stejná jako pro staking.

Kryptoměnový průmysl jde velmi rychle dopředu a výpis výše uvedeného je spíše ochutnávkou. Vydělávat lze například i na airdropech, tvorbě a prodeji NFTček, směnárenstvím nebo vexlováním a rozhodně bychom neměli vynechat i profesionální trading, který ovšem podléhá stejným pravidlům jako investice.

Jak to celé zdanit?

Pokud jde o jednoduché obchodování na jedné směnárně, jako je například Simplecoin.eu, je snadné si vypočítat v excelu náklady na zakoupení kryptoměn a zisk s jejich prodejem. Detailní návod krok po kroku naleznete v článku na blogu směnárny Simplecoin. Pokud se však množství transakcí zvyšuje nad stovky řádků a objednávek, což se může u stakingu, landingu a farmingu stát, je vhodnější použít specializovaný software, ideálně v kombinaci s firmou specializující se na danění kryptoměn.

Vždyť jsou kryptoměny anonymní!?

A pokud vám leží na mysli otázka, vždyť jsou kryptoměny anonymní, jak se to FÚ dozví? Tak věřte, že i FÚ má své metody. Směnárny a burzy musí získávat od svých klientů jejich identity (dle zákona o praní špinavých peněz) a opravdu je jen otázkou času, než finanční úřad začne plošně kontrolovat, jestli s podobnou institucí nemáte bankovní propojení. V době prázdnotou zejícího státního rozpočtu bude navíc tlačen, aby peníze hledal všude možně i nemožně. S tím je nutné počítat.

V kryptoměnovém světě si můžete přijít na velmi zajímavé zisky. Rozhodně se jedná o rizikové investice, to nelze popřít. Pokud byste však chtěli vyzkoušet daty ověřenou strategii dlouhodobého držení bitcoinu, není nic jednoduššího, než si ho koupit třeba za pár tisíc a nechat ho ležet na vlastní kryptoměnové peněžence. Za 4 roky budete příjemně překvapeni a stejně jako všichni ostatní budete litovat, že jste si koupili karavan místo investice do BTC a nákupu domu při stejné výši investice.

Disclaimer: Toto není finanční poradenství a autor článku není finanční poradce. Článek je pouze inspirací a vždy je vhodné provést vlastní průzkum a ověřit si fakta, než začnete do čehokoli investovat.


Pavel Niedoba

Pavel Niedoba

Pavel Niedoba je od roku 2013 zakladatelem a šéfem první české krypto-směnárny Simplecoin. Pracoval pro řadu významných firem, jako softwarový vývojář a architekt. Mezi prvními se začal věnovat oblasti kryptoměn a správy digitálních aktiv. Pod jeho vedením se Simplecoin stala přední a uznávanou značkou v tomto oboru na českém i středoevropském trhu.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
22.03.2024  Do halvingu bitcoinu zbývá měsíc, může hodně překvapit Martin Stránský (WBTCB)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688