mzv.cz (MZv ČR)
Akcie ve světě  |  02.03.2023 21:30:00

Tesla míří do Mexika a s ní i nové příležitosti pro české firmy

Tesla míří do Mexika a s ní i nové příležitosti pro české firmy

02.03.2023 / 20:28 | Aktualizováno: 02.03.2023 / 21:30

Po měsících vyjednávání oznámil 28. 2. mexický prezident dohodu o investici ve výši 5 miliard USD do výstavby nového výrobního areálu elektromobilů Tesla. Největší výrobní areál Tesly na světě vyroste v severomexickém Monterrey, necelých 400 km od mateřské základny v texaském Austinu. Tesla tak následuje řadu dalších zahraničních automobilových hráčů, kteří v posledních měsících oznámili nové investice do výroby elektrovozidel v Mexiku. Jak samotná výstavba, tak následná výroba nabízí nové příležitosti pro české firmy.

Největší výrobní areál Tesly na světě vyroste na okraji severomexického města Monterrey (obec Santa Catarina), necelých 400 km od mateřské základny Tesly v texaském Austinu. Výrobní areál s počáteční investicí 5 miliardy USD zaměstná až 10.000 zaměstnanců, a v nadcházejících letech by celková investice měla dosáhnout až 10 miliard USD. Tesla svým rozhodnutím následuje řadu dalších zahraničních automobilových hráčů, kteří v posledních měsících oznámili nové investice do výroby elektrovozidel v Mexiku (mj. Audi, BMW).

Závod bude mít kapacitu vyrobit až milión vozů ročně a měly by se zde vyrábět nové verze Tesla Roadster, nákladního vozu Tesla Semi a výhledově možná i Model 3. Na výrobu bude navázáno mnoho dalších dodavatelských řetězců v regionu jako výroba polovodičů, baterií, ale i standardních autodílů.

Očekává se, že výstavba bude trvat 20 měsíců a vzhledem k rozsahu investice bude doprovázena rozsáhlým rozvojem infrastruktury, zejména energetické a dopravní. Jak samotná výroba, tak výstavba továrny (robotické technologie, solární technologie, technologie úpravy a recyklace vody apod.) a rozšíření infrastruktury (autobusy, elektrobusy, vlaky, rozšíření letiště apod.) je zajímavou příležitostí pro české firmy.

Mexiko jako regionální hub výroby elektromobilů

Mexiko je 6. největším výrobcem a 4. největším exportérem automobilů na světě. I s ohledem na to, že mezi výrobci převažují světové automobilky a většina produkce míří do USA, témata ekologické ohleduplnosti výroby i produktu získávají na zásadní důležitosti. S výhledem přechodu na alternativní zdroje pohonu se zvedá poptávka po elektromotorech či vodíkových spalovacích motorech a po znalostních produktech jako jsou pokročilé materiály a moderní výrobní technologie. Stále častěji tak mexická vláda propaguje Mexiko jako regionální hub výroby elektromobilů.

Za posledních několik let také vzrostl prodej elektrických a hybridních automobilů v zemi o více než 200 % a dnes má Mexiko nejvyšší prodeje elektromobilů v Latinské Americe. Nicméně nejdůležitějším incentivem tohoto trendu je samozřejmě blízkost trhu USA a podpora elektromobilitě na americkém trhu. Mexiko tak může těžit např. z daňového zvýhodnění elektromobilů pro americké poplatníky v rámci zákona pro omezení inflace (Inflation Reduction Act), který v rámci svých stimulů zohledňuje i mexickou výrobu.

Trend zhodnotil i velvyslanec ČR v Mexiku Zdeněk Kubánek: "Regionalizace výroby, ať již z důvodu politik USA v oblasti elektromobility a nearshoringu, či drahých výrobních nákladů v Evropě a nespolehlivosti námořní dopravy, vedou zahraniční dodavatele k masivnímu přesunu výroby do Mexika. České firmy nejsou výjimkou. Ambasáda v posledních měsících eviduje zvýšený zájem českých firem o přesun výroby či její části právě do Mexika."

Progresivní Mexiko City a udržitelná mobilita

Poměrně progresivní v oblasti udržitelné dopravy je hlavní město Mexico City, pátá největší metropole světa, ve které s přilehlou aglomerací jezdí přes 10 miliónů automobilů. Její kroky v oblasti městské mobility s pozitivním dopadem na kvalitu života občanů ocenil v rámci 26. konference OSN o změně klimatu (COP26) i Úřad OSN pro projektové služby (UNOPS). S tím hlavní město úzce spolupracuje v plánování a realizaci strategických dekarbonizačních projektů v oblasti veřejné dopravy. K podpoře přechodu na alternativní zdroje pohonu město spolupracuje i na mezinárodní bázi (např. s USA), do projektů jsou zapojeni i automobiloví výrobci a výzkumná a inovační centra. Pro české firmy mohou být zajímavé poptávky po smart cities technologiích a řešeních, ale i po tradičních prvcích veřejné dopravy jako jsou elektrobusy či trolejbusy.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688