Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  02.03.2023 17:56:59

Hradec Králové - Lávka u Aldisu začíná sloužit veřejnosti

Ve čtvrtek odpoledne byla otevřena nově postavená lávka přes Labe u Aldisu poblíž budovy ČSOB. Lávka je určená pro pěší a cyklisty a propojuje dvě strategické lokality v centru města, tedy Smetanovo nábřeží a oblast kolem kongresového centra Aldis. Samotná stavba byla zahájena v září roku 2021 a dokončena o 18 měsíců později. Město ze svého rozpočtu zaplatilo za vybudování lávky zhruba 72 milionů korun, zbytek z celkové částky 174,76 milionu včetně DPH pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 102,7 milionu korun. Jedná se o projekt realizovaný v rámci Integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace.

Umístění lávky do této lokality má klíčový význam pro rozvoj pěší a cyklistické dopravy v Hradci Králové. Propojuje centrum města v oblasti Smetanova nábřeží s klidovými zónami u Aldisu či Šimkovými sady a pomáhá kultivaci zdejšího veřejného prostoru. Nejen, že umístění lávky ocení cyklisté, koloběžkáři a další sportovci, ale především se jedná o pohodlnou a bezpečnou trasu, kudy se lze dostat pěšky z jednoho břehu řeky Labe na druhý.

Lávka přes Labe je postavena ze segmentů tvořených vysokohodnotným betonem (UHPC), který umožňuje použití velmi subtilních prvků a zaručuje dlouhodobou trvanlivost. Poměrně tenkou mostovku z vysokopevnostního betonu drží nosná ocelová lana, nosná žebra pak vizuálně přechází ve sloupky zábradlí s výplní z ocelových lanek. Výplň zábradlí je transparentní, čímž nijak výrazně neomezuje pohled na vodu a do krajiny. Architektonicky a technicky je její konstrukce považována za unikátní, což navíc dokládá i její plochý podélný profil. Samotný návrh lávky vytvořil tým architektů Libor Kábrt, Martin Elich a Gabriela Elichová.

Kromě stavby lávky vznikla na obou jejích stranách nová předpolí. Stavební firma se v těchto oblastech musela potýkat nejen s vysokým množstvím inženýrských sítí, ale také nestabilním podložím kvůli blízkosti vody a přítomnosti jílu a písku. Obě předpolí byla upravena, na Smetanově nábřeží nově přibyly lavičky a zeleň.

Zhruba před třemi lety začala u kongresového centra Aldis vznikat nová zóna, vybudována zde byla budova ČSOB a podmiňující stavbou v této oblasti, kromě zastávek MHD v Pilnáčkově ulici, byla právě lávka u Aldisu. Pokud by se nepodařilo stavbu lávky zahájit v určitém termínu, muselo by město uhradit společnosti Radlice Rozvojová, pokutu ve výši zhruba 15 milionů korun. I přes komplikace při výběrovém řízení, které město vypisovalo opakovaně, se nakonec podařilo vybrat společnost Stavby mostů, která se zhostila výstavby lávky. Oficiálně byla zahájena 1. září 2021 a dokončena v termínu o 18 měsíců později, a to včetně kolaudace. Samotné stavbě lávky předcházela demolice dvou teras a úprava terénu. V polovině října se také na lávce uskutečnila zátěžová zkouška, která dopadla dle očekávání úspěšně. Na zkoušce se kromě stavební firmy, příslušných odborníků a města podílely také Technické služby Hradec Králové, které k zátěžové zkoušce poskytly šest multikár o váze 3,5 tuny k zatížení.



Kateřina Rohlíčková
tisková mluvčí MmHK
Zodpovídá: Bc. Barbora Petrovićová
Vytvořeno / změněno: 2.3.2023 / 2.3.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688