Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  02.03.2023 11:32:27

Popularita volnočasových benefitů vytrvale stoupá. Útraty za dovolenou a kulturu se oproti roku 2021 více než zdvojnásobily

Volnočasové benefity jsou mezi zaměstnanci stále oblíbenější. Podle dat společnosti Edenred stoupl meziročně objem transakcí v tomto segmentu o 42,5 %, ve srovnání s rokem 2020 se více než zdvojnásobil. Nejde přitom jen o oživení trhu po koronavirové pandemii – zájem o volnočasové benefity rostl průběžně i po vyrovnání postpandemických rozdílů. Podobný vývoj bude pokračovat i letos. Nejčastěji zaměstnanci v minulém roce využívali benefity v lékárnách, optikách a cestovních kancelářích, výrazně také rostly transakce v kinech či divadlech. Růst útrat navzdory zdražování ukazuje, že benefity umožňují zaměstnancům dopřát si tyto aktivity bez ohledu na stav domácího rozpočtu. Popularita jednotlivých kategorií se během roku výrazně měnila, v létě byly nejpopulárnější dovolené, v zimě naopak předvánoční nákupy.

Obliba volnočasových benefitů mezi zaměstnanci dlouhodobě roste. Celkový objem transakcí v tomto segmentu, který zahrnuje například služby v oblasti zdravotnictví, kultury či cestování, meziročně stoupl o 42,5 %, ve srovnání s rokem 2020 pak dokonce o 101,7 %. Průměrná hodnota jedné transakce se oproti roku 2021 rovněž mírně zvýšila. Konkrétně došlo k nárůstu o 2,5 % na 646 korun. Ve srovnání s rokem 2020 je posun výraznější, za toto období vzrostla průměrná hodnota jedné transakce o 11,6 %. Vyplývá to z dat společnosti Edenred.

Data z minulého roku ukazují, že se vnímání zaměstnaneckých benefitů postupně posouvá tím správným směrem. Zaměstnanci i zaměstnavatelé kromě tradičních jídelních benefitů objevují i kouzlo těch volnočasových. Naším cílem je nabízet benefity, které zaměstnancům usnadní život a pomohou najít rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Snažíme se přitom vytvořit co možná nejširší spektrum služeb, ze kterých si dokáže vybrat opravdu každý. Kromě nejpopulárnějších oblastí tak lze naši kartu využít například k vypůjčení vozidla či k návštěvě psychologické poradny nebo veterináře,“ říká Aneta Martišková, členka vedení Edenred.

Péče o zdraví dlouhodobě dominuje

Nejvíce zaměstnanci využívali benefity v oblasti zdravotnictví a péče o zdraví. V posledních třech letech se mezi nejpopulárnějšími kategoriemi pravidelně umisťovaly lékárny, optiky a obchody s ortopedickým zbožím a protézami. Na úplném čele se z hlediska celkového objemu využitých benefitů dlouhodobě drží právě lékárny. Ty byly roce 2022 zodpovědné za více než polovinu celkového objemu transakcí. Popularitě se těšily i cestovní kanceláře nebo knihkupectví.

„Přestože se situace pomalu zlepšuje, stále se setkáváme s nepochopením toho, co to volnočasové benefity vlastně jsou. Lidé si je mnohdy primárně spojují s oblastí sportu a ačkoliv takové benefity samozřejmě nabízíme, tvoří jen jednu část našeho portfolia,“ upozorňuje AnetaMartišková a pokračuje: „V nabídce našich partnerů je možné najít širokou škálu benefitů zahrnující vše od zmiňovaného sportu přes kulturu až po péči o zdraví. Příspěvek od zaměstnavatelů není v případě benefitních karet Edenred vázán na jednu konkrétní kategorii a zaměstnanci tak mohou benefity využít podle libosti tam, kde uznají za vhodné.“

 

Rostl zájem o dovolené a kulturu, krizi navzdory

Lékárny  

+ 34 %

Cestovní kanceláře

+ 132 %

Kina

+ 161 %

Divadla

+ 160 %

Knihkupectví

+ 22 %

Koncerty

+ 505 %

Meziroční nárůst objemu transakcí se dotkl většiny kategorií volnočasových benefitů. Kromě lékáren, kde objem transakcí vzrostl o 34 %, je možné nejvýraznější změnu pozorovat u cestovních kanceláří, kde se útraty meziročně více než zdvojnásobily (nárůst o 132 %). Objem využitých benefitů výrazně stoupl i v ubytovacích zařízení (51 %), lázních (82 %) a masážních salonech (85 %). Skokový nárůst zaznamenaly i prodeje lístků do kin (161 %) a divadel (160 %). Největším skokanem se pak mezi benefity staly vstupenky na koncerty, za které zaměstnanci vloni utratili šestkrát více (nárůst o 505 %) než v předešlém roce.

„V loňském roce výrazně stoupla popularita benefitů v oblasti zájezdů u cestovní kanceláře či ubytování a očekáváme, že tento trend bude pokračovat i v letos. Další nárůst očekáváme i u vstupenek na koncerty, do kin a divadel. Není náhoda, že nejvíce rostou oblasti, na kterých lidé v současné době spíše šetří. To je jeden z hlavních přínosů volnočasových benefitů. Díky nabídce těchto služeb jako zaměstnaneckých benefitů nemusí mít lidé obavy, že by výrazně zasáhly do jejich domácího rozpočtu a mohou si tak dopřát aktivity, které by pro ně jinak nebyly prioritou,“ vysvětluje AnetaMartišková.

Nejvíce lidé utratili za předvánoční nákupy

Popularita jednotlivých kategorií volnočasových benefitů se v průběhu roku 2022 výrazně měnila. V letních měsících patřily mezi nejčastěji vyhledávané položky hotely, aquaparky nebo zoologické zahrady. Častěji se objevovala i hledání spojená se sportovními aktivitami. V předvánočním období naopak výrazně stoupla na popularitě knihkupectví či obchody s elektronikou. Vyrovnanou oblíbenost během celého roku si držely optiky, lékárny a nákupní řetězce.

„Předvánoční období je z hlediska volnočasových benefitů značně exponované. Celkový objem transakcí se v listopadu a prosinci 2022 vyšplhal téměř na dvojnásobek běžného měsíčního průměru. V lednu pak opět výrazně klesl, podobně jako v minulých letech. Lidé v tuto dobu využívali benefity k nákupu vánočních dárků, což dokládá i nárůst vyhledávání knihkupectví a elektroniky,“ doplňuje AnetaMartišková.


Edenred ČR pečuje o 700 000 každodenních uživatelů z řad zaměstnanců, kterým poskytuje služby v síti 57   000   partnerských provozoven. V oblasti digitalizace patří k lídrům na českém trhu. Stravenky a   volnočasové benefity jsou k dispozici na jedné platební kartě Edenred Card. Karta umožňuje platbu mobilními aplikacemi Apple Pay a   Google Pay. Čerpání benefitů je možné online díky platformě Edenred Benefity Café. 
Edenred, každodenní společník zaměstnanců, poskytovatel přední digitální platformy pro služby a platby spojující přes 52 milionů uživatelů a 2 miliony partnerských provozoven ve 45 zemích prostřednictvím přibližně 950 000 firemních klientů. Edenred nabízí specifická platební řešení pro konkrétní použití zaměřená na stravování (stravenky), motivaci (dárkové karty, platformy pro zapojení zaměstnanců), mobilitu (čerpací stanice, údržba, mýtné či parkovné) a firemní platby (virtuální karty).
V souladu se záměrem skupiny „Enrich connections. For good“ umožňují tato řešení zlepšovat pohodu a kupní sílu uživatelů. Zlepšují i atraktivitu a efektivitu společností, oživují trh práce a místní ekonomiku. Rovněž podporují přístup ke zdravějším potravinám, produktům šetrnějším k životnímu prostředí a ekologičtější dopravě.
10 000 zaměstnanců společnosti Edenred usiluje o to, aby se propojený svět práce stal propojeným ekosystémem, který je bezpečnější, efektivnější a zodpovědnější. V roce 2022 skupina díky svým globálním technologickým aktivům spravovala obchodní objem téměř 38 miliard EUR, a to především prostřednictvím mobilních aplikací, online platforem a karet.
Edenred je zapsán na burze cenných papírů Euronext v Paříži a je součástí indexů CAC Next 20, CAC Large 60, Euronext 100, FTSE4Good a MSCI Europe.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688