Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  02.03.2023 11:30:10

Po několika strastiplných měsících mohou těžaři aspoň trochu volněji dýchat

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Letošní rok zastihnul kryptografický trh v lepší náladě, než tomu bylo koncem loňského roku. Největší úlevu pociťují ti těžaři, jejichž předmětem zájmu je právě Bitcoin. Ti se mohou po strastiplném loňském roce alespoň trochu nadechnout. Mnohé těžařské společnosti koncem roku 2022 varovaly, že se začínají potýkat s krizí likvidity a byly i tací těžaři, kteří situaci neustáli a byli okolnostmi donuceni k vyhlášení bankrotu. Za všechny lze jmenovat jednoho z největších veřejně obchodovaných těžařů, společnost Core Scientific.

Zatím nejlepší období těžaři zažili koncem roku 2021 (listopad 2021), kdy se cena bitcoinu dostala na své historické maximum přesahující 68000 dolarů. Tohoto boomu chtěla využít výše zmíněná společnost Core Scientific a začátkem ledna 2022 proto uvedla své akcie na americkou burzu Nasdaq. Jak již bylo hodně krát napsáno, v loňském roce bitcoinová bublina splaskla a bitcoin se propadnul o více než 75 % na hodnotu kolem 16000 dolarů. Při této cenové úrovni byla pro některé společnosti těžba nevýnosná, či dokonce ztrátová a provoz musely sanovat ze svých rezerv.

Propad trhu

K propadu celého kryptografického odvětví notně přispěly dvě velké loňské události. Když to vypadalo, že by se situace mohla stabilizovat, přišel květnový krach stablecoinu TerraUSD, jež se svou 40miliardovou tržní kapitalizací patřil mezi desítku největších kryptoměn. Druhou ránu dostal segment v listopadu, kdy zkrachovala jedna z největších kryptoburz na světě, burza FTX.

Bitcoin si od začátku roku s drobnými výkyvy udržuje pozvolné tempo růstu. V průběhu února se po více jak půl roce zase na chvíli obchodoval za více jak 25000 dolarů. Oživení trhu tak některé společnosti zřejmě zachránilo před krachem. Daniel Roberts, výkonný ředitel společnosti Iris, k této problematice uvedl, že:

„S Bitcoinem blížícím se 24000 dolarů je to samozřejmě mnohem lepší a větší část odvětví je nyní zisková. Společnost Iris při ceně 25000 dolarů za bitcoin může ročně dosáhnout hrubého zisku 100 milionů USD.“

Právě společnost Iris, jejíž akcie jsou také veřejně obchodovatelné na technologické burze Nasdaq, byla jedním z mnoha těžařů, kteří se koncem loňského roku potýkali s nedostatkem likvidity. Jako další lze jmenovat Agro Blockchain či Greenidge Generation Holdings.

Těžké časy

Není to však jen cena bitcoinu, která má vliv na ziskovost či naopak ztrátovost těžby. Jedním z dalších faktorů je obtížnost těžby. Jedná se o veličinu, která měří, kolik výpočetního výkonu je potřeba k ověření bloků v blockchainu. Poslední nárůst obtížnosti těžby z 25. února tak některým těžařům i při hodnotě cca 24000 USD/BTC jejich zisky srazil zpět na nulu.

Tim Broadfoot, ředitel australské společnosti Mawson Infrastructure Group, která se zabývá těžbou kryptoměn, k tomu uvedl, že: 

„K propadu trhu přispěly i ceny za energie, které se v loňském roce v důsledku prudkého nárůstu globální inflace a invazi ruských vojsk na Ukrajinu, vymkly kontrole.“

Zároveň poznamenal, že prudký nárůst ceny bitcoinu na konci roku 2021 vedl k nárůstu objednávek specializovaných počítačů přizpůsobených pro těžbu kryptoměn, což přispělo u mnoha firem ke krizi likvidity. Nicméně tyto stroje se nyní postupně dostávají do provozu a pomalu začínají splácet své pořizovací náklady.

Směr těžby

Společnost Iris i společnost Mawson měly alespoň tu výhodu, že nemusely řešit prudký nárůst nákladů za energie. Obě společnosti totiž své těžařské farmy napájejí z obnovitelných zdrojů energie. A i když také v tomto sektoru cena energií rostla, nerostla tak markantně, jako energie vyrobená z fosilních paliv (ropa, plyn, uhlí).

Zatím co společnost Iris využívá hlavně přebytky energií, které pochází z obnovitelných zdrojů (větrné elektrárny, solární elektrárny atd.), společnost Mawson postavila svůj business plán na kombinaci těžby kryptoměn a maloobchodním prodeji energií. Těžební farmy společnosti využívají přebytkovou energii z jaderné elektrárny v americké Pensylvánii. Nicméně koncem loňského roku držel firmu nad vodou právě maloobchodní prodej energií, díky kterému společnost Mawson jen v prosinci vydělala 4 miliony dolarů. Těžba bitcoinů byla v té době nerentabilní a společnost nad vodou udržel právě plán B.

Plus pro trh

Přesto, že mnohé uživatele dění v loňském roce na kryptografickém trhu od investičních plánů odradilo, odborníci se vesměs shodují, že selhání různých obchodních platforem nakonec Bitcoinu prospějí. Díky tomu došlo k pročištění trhu. Také uživatelé měli šanci zjistit, že Bitcoin je něco jiného než altcoin, či stablecoin, a že Bitcoin nemá ani nic společného s centralizovanými burzami vyjma toho, že se na nic obchoduje.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
22.03.2024  Do halvingu bitcoinu zbývá měsíc, může hodně překvapit Martin Stránský (WBTCB)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688