Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.03.2023 16:00:00

Termity rozežraná rozvaha - Výsledky Lowe's

Prodejce vybavení pro kutily zvedl své tržby o 5 % yoy na 22,4 mld. USD při mírně vyšším konsensu. Meziročnímu růstu však napomáhal také 14. extra týden a i proto comparable sales, neboli tržby z prodejen otevřených déle než jeden rok, poklesly o 1,5 % (kons. +1 %; Home Depot -0,3 %). Hrubá marže se lehounce zúžila na 32,3 % (-50 bps yoy; kons. 32,9 %). Čistý zisk na akcii upravený o jednorázové položky (náklady spojené s odprodejem kanadského řetězce) vyskočil nahoru o 30 % yoy na 2,28 USD překonávajíce konsensus o cca 5 centů. Zásoby zvolnily tempo růstu na 5 % yoy, s čímž počítal i trh.

Výhled na další kalendářní rok se drží konsensu a počítá s tržbami kolem 90 mld. USD (-7 % yoy) a čistým ziskem na akcii mezi 13,6 až 14 USD (+0 % yoy). Comparable sales sklouznou dle plánu níž o 2 %, avšak to je zásluha 52týdenního roku (2022 měl 53 účetních týdnů).

Na závěr ještě přesuneme pozornost investora na stav rozvahy, který se nám jeví trochu problematický. Společnost momentálně pracuje se záporným vlastním kapitálem až 14 mld. USD, což je zásluha postupně klesajícího nerozděleného zisku (meziročně až -10 mld. USD na -15 mld. USD). Jak k tomu došlo? Čistý zisk společnosti není od začátku korony dostatečný k pokrytí dividend a štědrých buybacků. V minulém fiskálním roce vygeneroval Lowe’s sice 6,4 mld. USD čistého zisku, nicméně dividendy spolkly 2,4 mld. USD a buybacky až 14 mld. USD. Finance na odměňování akcionářů získala firma samozřejmě agresivním nabíráním dluhu, který dosahuje již 33 mld. USD (+9 mld. USD yoy; hotovost 1,3 mld. USD). Proti situaci před koronou je dluh v podstatě dvojnásobný.

Poměrové ukazatele jako provozní zisk k úrokovým nákladům vypadají pořád dobře, takže není nutno bít na poplach. Provozní zisk je ostatně proti roku 2019 také dvojnásobný. Nicméně asi by bylo načase osekat buybacky, jelikož tento stav není dlouhodobě udržitelný. Obzvlášť pokud by došlo k recesi a poklesu výdajů spotřebitelů na domácí práce případně k propadu realitního trhu. Přes optiku stavu rozvahy se tudíž jeví jako lepší investice Home Depot, i když má o něco vyšší valuační násobky (P/E 24 18,5x).

Akcie po výsledcích klesají o více než 5 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688