Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  01.03.2023 16:45:37

Bankovní statistka za leden - nová úvěrová produkce dál zpomaluje


Celková aktiva bankovního trhu se v průběhu ledna zvýšila o 7,9 % meziměsíčně a dosáhla hodnoty 9 648 mld. . Jedná se o tradiční výkyv na přelomu roku, který se dotýká především oblasti vkladů. V meziročním srovnání tempo růstu bilanční sumy zpomalilo na 2,7 %.

Objem celkových vkladů vzrostl v lednu o 11,6 % meziměsíčně na konečných 6 541 mld. . Příčinou je již standardní návrat vkladů vládních institucí, které byly z bankovního sektoru vyvedeny před závěrem loňského roku. Bez segmentu vládních institucí by meziměsíční tempo růstu vkladů dosáhlo přirozené hodnoty 2,4 %. Vklady nefinančních podniků zaznamenaly podobný vývoj jako vklady vládních institucí, i když ve výrazně mírnějším rozsahu. Po téměř 6% poklesu v prosinci přibylo v lednu na jejich účty 49 mld. , což znamená nárůst o 3,6 % meziměsíčně. Také vklady obyvatelstva v lednu vzrostly, a to o 0,5 % meziměsíčně. Tento vývoj vkladů se odrazil i hodnotách sledovaných nad-vkladů. Poté, co v průběhu druhého pololetí nad-vklady obyvatelstva postupně klesaly, přinesl závěr loňského roku a první měsíc roku letošního návrat k vysokým hodnotám nad 230 mld. .  Nad-vklady ve firemním sektoru zaznamenaly prudký propad v prosinci, v lednu pak opětovný nárůst zhruba ke 130 mld. . V souhrnné výši zůstává v bankovním sektoru naspořeno přibližně 368 mld. nad úroveň předkovidového trendu.

Celkové úvěry v prvním měsíci letošního roku vzrostly o 0,5 % meziměsíčně na hodnotu 4 090 mld. . Meziroční tempo růstu se tak vyšvihlo na 6,5 %. Naprostou většinu lednového nárůstu si připsaly úvěry firemní s přírůstkem 1,5 % meziměsíčně. Firemní úvěry těžily z relativně svižné produkce nových úvěrů v závěru loňského roku.  V lednu se však projevil tradiční útlum úvěrové aktivity, když bylo nefinančním podnikům poskytnuto jen necelých 41 mld. nových úvěrů. Stále platí, že průměrná úroková sazba eurových úvěrů (3,58 %) je výrazně výhodnější ve srovnání se sazbou úvěrů poskytnutých v českých korunách (8,45 %), proto v lednu dosáhl podíl nových úvěrů poskytnutých v eurech téměř 61 %. Celkové úvěry obyvatelstva nadále brzdí své tempo růstu, které v lednu dosáhlo 0,1 % meziměsíčně a 4,6 % v meziročním srovnání. Důvodem je stále slabá poptávka po hypotečních úvěrech, kterou v útlumu drží vysoká hladina úrokových sazeb a zároveň vysoké ceny nemovitostí. Nově poskytnuté hypoteční úvěry dosáhly v lednu objemu 6,2 mld. ., což je nejnižší hodnota od ledna 2014. Naopak spotřebitelské úvěry udržují stabilní tempo růstu, když jich v lednu bylo nově poskytnuto téměř 7,7 mld. . I když z pohledu nové produkce to vypadá, že spotřebitelské úvěry se stávají favoritem retailového byznysu, stále představují „jen“ 13,6 % veškerých úvěrů poskytnutých obyvatelstvu.  

Autor: Lenka Kalivodová, analytička
Editor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688