mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.03.2023 14:26:00

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský jednal v Indii o inovacích a ekonomické spolupráci

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský jednal v Indii o inovacích a ekonomické spolupráci

01.03.2023 / 14:03 | Aktualizováno: 01.03.2023 / 14:26

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil 26. února až 1. března 2023 Indii, kde jednal se svým indickým protějškem Subrahmanyamem Jaishankarem, ministrem obchodu a průmyslu Piyushem Goyalem. V poslední den návštěvy se šéf české diplomacie setkal s představiteli podnikatelské komunity a indických firem v Mumbaí.

„Chceme strategický dialog posílit především z pohledu inovací. Nabízí se spolupráce nejen v ekonomických vztazích, ale také ve vědě a výzkumu, obranně-průmyslové oblasti, kybernetické bezpečnosti, zdravotnictví, energetice, ICT nebo rozvoji chytrých měst,“ shrnul ministr Lipavský hlavní výstupy jednání v Dillí a Mumbaí.

Při jednáních s ministrem Jaishankarem šéf české diplomacie také ocenil roli Indie při budování bezpečnostní architektury Indo-Pacifiku. Předmětem hovoru byla pochopitelně i pokračující ruská agrese proti Ukrajině.

„Také jsem zopakoval přání, aby indická strana ještě více podpořila snahu demokratického společenství o ukončení války na Ukrajině v souladu se zásadami OSN.“

Ministra zahraničních věcí doprovodila na cestě do Indie podnikatelská mise vedená Svazem průmyslu a dopravy ČR. Její členové se zúčastnili jednání ministra s ministrem obchodu a průmyslu Piyushem Goyalem, při kterém obě strany potvrdily zájem na brzkém konání smíšené ekonomické komise na úrovni ministrů v druhé polovině letošního roku.

V Dillí šéf české diplomacie vystoupil jako čestný host na zahájení prvního ročníku mezinárodní konference India-Europe Business and Sustainability Conclave, kde nastínil další možnosti ekonomické spolupráce na bilaterální a unijní úrovni. Česko patřilo mezi hlavní partnerské země konkláve.

Indie se stává nejlidnatější zemí a zajímá se o naše řešení využitelná v rámci udržitelné ekonomiky a rozvoje infrastruktury. Jednali jsme o posílení vědecké mobility a větším zapojení českých a indických univerzit do dvoustranných projektů i projektů na úrovni EU-Indie. Silně tu rezonuje téma diverzifikace partnerů v obranné oblasti. České firmy potvrdily, že zde obstojí s nabídkou šitou na míru místním potřebám. Bavili jsme se také o možnostech společného postupu na třetích trzích tam, kde mají indické firmy silnou pozici,“ doplnil Jan Lipavský.

Ministr Lipavský také podpořil další rozvoj cestovního ruchu prostřednictvím jednání s leteckými společnostmi o možném přímém leteckém spojení mezi Dillí a Prahou. Podporou v daném směru by mělo být i znovuotevření generálního konzulátu v Mumbaí.

Ministr podpořil i také pokračování spolupráce ZOO Praha s indickými partnery s cílem získání lvů gudžarátských.

Po přesunu do Mumbaí se ministr Lipavský společně s podnikatelskou delegací sešel se zástupci místní podnikatelské komunity. V rámci agendy EU podporuje Česko uzavření ambiciózní a plnohodnotné dohody o volném obchodu mezi EU a Indií, ustavení společné Rady pro obchod a technologie a rozšíření bezpečnostní spolupráce.

Indie patří mezi nejdůležitější partnery Česka v Asii. Je současně klíčovou zemí v bezpečnostní architektuře v Indo-Pacifiku i globálně. Česko s ní pojí především tradiční obchodní a obranně-průmyslová spolupráce. V rámci rozvoje vztahů s demokratickými zeměmi v asijském regionu proto s Indií jako prioritou počítá i prohlášení české vlády nebo vládní strategie pro Indo-Pacifik.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688