Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  01.03.2023 09:18:09

Negativní sentiment na trzích přetrvává


V úterý na akciových trzích převládal nadále negativní sentiment v USA i v Evropě. Data v USA ukázala, že spotřebitelská důvěra v únoru klesla, zatímco míra obchodní aktivity měřená Richmond Manufacturing indexem se výrazněji snížila do záporných hodnot naznačující zhoršující se podmínky v daném regionu.

V rámci společností reportoval výsledky maloobchodní prodejce Target, které podpořily růst jeho akcií o 1%. Tržby společnosti ve 4. čtvrtletí meziročně vzrostly o 0,7 % na 31,4 mld. USD, asi 2,5% na odhady trhu. Společnost dosáhla zisku na akcii 1,89 USD, čímž překonala průměrný odhady analytiků o 35%. Hrubá zisková marže klesla o 300bb na 22,7% v důsledku vyšších nákladů. Společnost zároveň varovala před zpomalením, protože spotřebitelé se nadále zaměřují na produkty základní potřeby, což se negativně promítlo i do výhledu společnosti. V roce 2023 společnost odhaduje zisk na akcii na úrovni 8,25 USD +-0,50 USD, zatímco analytici očekávali 9,23 USD. Růst tržeb očekávají v rozmezí nízkého jednociferného poklesu po nízký jednociferný růst.

Evropské akciové trhy táhly níže ekonomická data z Francie a Španělska, kde inflace v únoru zrychlila, což zvýšilo obavy ohledně dalších zvýšení sazeb ze strany ECB. Spotřebitelské ceny ve Francii vzrostly meziročně o 7,2 %, přičemž trh očekával stagnaci cen na lednové úrovni 7 %. Za růstem spotřebitelských cen se skrýval rychlejší růst cen potravin a služeb, které dosáhly nejvyšší úrovně od zavedení eura v roce 1999. Ve Španělsku inflace v únoru zrychlila na 6,1 % z lednových 5,9 % a překonala očekávání trhu na úrovni 5,5 %. Ceny rostly i přesto, že vláda v lednu snížila daně z potravin. Údaje naznačují, že inflace v eurozóně se může ukázat jako trvalejší, než se očekávalo. Inflační data za celou eurozónu budou zveřejněna ve čtvrtek, kdy trhy očekávají její zpomalení na 8,1 % z lednových 8,6 %. ECB signalizovala, že na zasedání 16. března zvýší sazbu o 50bb na úroveň 3 %. Trhy počítají s dalším zvýšením na úroveň těsně pod 4 % do konce roku.

Z ekonomických událostí se dnes v USA očekávají data ohledně obchodní aktivity ve výrobním sektoru měrné indexem ISM PMI, kde se očekává s mírným zvýšením indexu na 47,9. Jedná se však stále o hodnoty pod 50, které značí pokles aktivity v sektoru. Čtvrtletní výsledky dnes zveřejňují společnosti jako Salesforce a Lowe´s.

David Vantruba, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688