Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.03.2023 06:01:03

Akcie ČEZ s rekordním podílem obchodů aneb pražská burza zažila nejlepší únor od roku 2015. Od počátku roku přidává již téměř 18 %, tak pozitivní start do nového roku v historii indexu PX nepamatuje. Potvrdí březen dlouhodobé statistiky?

  • dvouciferné kurzové zisky si letos připisuje již 5 emisí, tedy polovina z indexu PX
  • do loňských únorových dlouhodobých maxim chybí indexu PX již jen necelých 70 bodů, resp. sotva 5 %
  • objemy obchodů v únoru dosáhly nadprůměrných 14,8 mld. (byly nejvyšší od loňského června)
  • o téměř 62% podíl obchodů se v měsíci postaraly akcie ČEZ, což je nejspíše historický rekord
  • v březnu hospodářské výsledky zveřejní lídr trhu ČEZ (21.3.), COLT (23.3.), PHILIP MORRIS (28.3.) a nejprve je upřesní VIG (15.3.)

Po extrémně pozitivním lednu se pražská burza nenechala zahanbit ani v únoru. Poslední dvě solidně pozitivní únorové seance tohoto týdne navíc dopomohly indexu PX posunout se nakonec na nová roční maxima, když zakončil na téměř 1 414 bodech. V únoru si tak polepšil o 6,3 %, tedy rozšířil letošní zisky na 17,6 %. Index PX, kterým pražská burza v březnu 2006 nahradila index PX-50, tak pozitivní úvod roku ve své historii nepamatuje. Index PX-TR, zohledňující historicky navíc výplatu dividend, zakončil únor dokonce na historických maximech 3 118 bodů.

PX-TR graf, formát 670 x 350 (px) SVG

Jak plyne i níže z grafického přehledu, hlavním hnacím motorem pražské burzy byly také v únoru akcie ČEZ, které tentokrát jako jediné překonaly výkonnost indexu PX. V polovině měsíce se dostaly nejvýše od léta, po následném oddychu nakonec uzavřely na druhé nejvyšší hodnotě měsíce. Posilují letos o více než třetinu. U investorů nadále převažuje vidina letošní rekordní dividendy, jejíž konkrétní obrysy vlastně v březnu poodkryjí zveřejněné loňské hospodářské výsledky. Neznámou může nicméně nadále být postoj státu ke konkrétní dividendě, potažmo především zda skutečně přistoupí k restrukturalizaci domácí hlavní energetické společnosti. A za jakých podmínek. Na pokračující pokles cen elektřiny tak investoři vlastně příliš nehledí. Hospodaření pro letošek je navíc vlastně „pevně“ narýsováno v návaznosti na zdanění cen elektřiny nad limity, potažmo windfall tax.


Na konci měsíce poodkryla rekordní zisk za loňský rok také ERSTE, u které je nadále hlavním přispěvovatelem domácí Česká spořitelna. Ta totiž loni vydělala více než 20 mld. . Skupina výsledky překonala očekávání, i přes ekonomický vývoj nevidí vlastně pro letošek problémy ve svém byznysu a navíc překvapila oznámeným programem odkupu vlastních akcií až za 300 mil. EUR. Navzdory předchozímu nárůstu se tak titul nakonec vydal v úterý dále na sever a v domovské Vídni se jako by pokoušel zdolat technickou hranici u 37 EUR. To by akciím ERSTE otevřelo cestu k další technické hranici u 40 EUR. Svou více než 20% vahou jsou zkrátka akcie ERSTE společně s akciemi ČEZ letos nejvýraznějším tahounem pražské burzy. Zmínit lze rovnou akcie VIG, když druhý rakouský titul pozitivní sentimentvýsledků „partnerské“ ERSTE posunul ve Vídni rovněž nad rezistence a tedy také obdobně na nová roční maxima.

Stranou růstu nezůstaly v únoru ani zbylé dva finanční tituly, u kterých se na jaře také vyhlíží letošní dividenda.

Pravidelnou čtvrtletní dividendou 0,125 USD si v únoru prošly akcie GEN DIGITAL, které však v jižním směrování ovlivnily především zveřejněné hospodářské výsledky, resp. především výhled. Titul se na Nasdaq překvapivě ocitl na konci měsíce již na 2letých minimech. Tedy nejen nejníže od převzetí Avastu, ale vlastně v dobách, kdy ještě veřejnost o zamýšlené transakci ani nevěděla. U nás navíc v posledních měsících negativně titul ovlivňuje posilování koruny. Naopak vlastně nakonec solidní výsledky i výhled nakonec nedokázaly výše posunout akcie KOFOLA. A obdobně i akcie PHOTON ENERGY, přestože navíc firma obnovila po výsledcích odkup vlastních akcií. Solární titul vlastně již čtvrt roku vlastně jen pokračuje v oscilaci v úzkém cenovém pásmu. Z indexu PX nicméně zůstávají aktuálně letos jediným ztrátovým titulem.

Nejvíce však, více než desetinu, každopádně ztratily v únoru akcie PILULKA. Přišly tak o většinu výrazných lednových zisků, resp. titul atakoval zpět svá prosincová dlouhodobá minima.

Zmínit možno pozvolný růst akcií COLT, které se tak dostaly na 8měsíční maxima. Podobně i akcie PHILIP MORRIS, které se obchodovaly až za 17 500 , tedy nejvýše od loňské dividendy. Dle všeho zmiňovaný tabákový titul bude společně s KB první, který letos akcionářům požitek nabídne. V dubnu totiž dané společnosti plánují valné hromady a následně dojde na rozhodná data pro nárok na dividendy. Právě dělení se s akcionáři o zisky může být v příštích týdnech nadále motivem pro vlastně vysoké ceny akcií. Z daného důvodu se totiž historicky v březnu akciím na pražské burze daří. Dle statistik index PX spíše jen výjimečně vykazuje ztráty. V posledních letech, pomineme-li covidový březen 2020, tak index PX vykázal červená čísla naposledy v březnu 2014. Na druhou stranu řada titulů má za sebou výraznou rally…

 

Závěrem možno doplnit, že v návaznosti na kurzy akcií z konce února dojde k úpravě báze a vah indexů PX, potažmo i středoevropských MSCI. Tedy po skončení páteční seance 17. března dojde ke čtvrtletní aktualizaci, která by měla například snížit do limitních 20 % váhu akcií ČEZ a ERSTE.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688