zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  28.02.2023 11:01:02

Plán modernizace krajské nemocnice počítá s novou porodnicí, vyvrcholí stavbou polybloku urgentní medicíny

Zlín – Vedení Zlínského kraje a Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně představilo postup modernizace areálu KNTB. Kromě nového pětipatrového polybloku urgentní medicíny je v plánu i stavba nové porodnice.

Plán rozvoje vyvrcholí na přelomu let 2027 a 2028 výstavbou nového centrálního pavilonu. Tomu budou předcházet významné investice, které povedou k celkovému omlazení areálu a vytvoření kvalitního zázemí pro pacienty i zaměstnance. Jejich součástí bude například stavba nové porodnice, modernizace plicního pavilonu či rozšíření hematologicko-transfuzního oddělení. Záměr bude v následujících dvou měsících debatován s odbornou veřejností, v dubnu ho projedná krajské zastupitelstvo.

„Nová centrální budova je navržena univerzálně a variabilně s možností další přístavby. To platí pro celý koncept modernizace Baťovky. Díky tomu můžeme nemocnici v dalších letech dál rozvíjet a pružně reagovat na vývoj zdravotnictví a potřeby pacientů. V této nejisté době jsme zvolili variantu, na kterou máme dostatečné zdroje, vyřeší nám omezenou kapacitu prostoru areálu a má perspektivu do budoucna,“ uvedl k plánu modernizace hejtman Radim Holiš.

V následujících čtyřech letech bude KNTB a Zlínský kraj s pomocí zdrojů z evropských fondů investovat do areálu nemocnice přes 2 miliardy korun. „Máme připraven reálný plán, který kromě výstavby nového polybloku urgentní medicíny zahrnuje také nevyhnutelné řešení technického stavu budov a modernizaci stávajících oddělení. Současně s tím budeme areál připravovat na výstavbu nového srdce nemocnice. Už koncem loňského roku jsme opravili interní JIP, letos nás toho čeká opravdu hodně,“ vysvětlil předseda představenstva KNTB Jan Hrdý s tím, že aktuálně probíhá rekonstrukce kardiologické JIP a chirurgického oddělení, v březnu začne oprava operačních sálů a hemodialýzy a postupně se bude pracovat na dětském oddělení a operačním sále pro gynekologii.

Na místě dnešních budov 16, 17 a 18 pak začne na přelomu let 2024 a 2025 výstavba nového pavilonu pro matku a dítě. Do budovy dnešní porodnice se následně přestěhuje oční oddělení, ORL a ortopedie. Poté plán modernizace počítá se samotným zahájením výstavby centrálního polybloku urgentní medicíny, který se bude nacházet v blízkosti hlavní brány. Centrální budova se bude skládat z pěti bloků po pěti patrech.

Za největší přínos z pohledu pacientů považuji ucelené a promyšlené řešení akutních provozů a zejména urgentního příjmu, které budou soustředěny na jednom místě a prakticky tak odpadnou nutné převozy pacientů v rámci nemocnice,“ vyzdvihla výhody projektu náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová, zodpovědná za zdravotnictví.

Suterén polybloku urgentní medicíny bude sloužit pro parkování, v prvním podlaží se budou nacházet urgentní příjem a zobrazovací metody. V druhém patře bude sídlit invazivní kardiologie, kardiologická a neurologická JIP a endoskopie. Třetí nadzemní podlaží využije nemocnice pro umístění operačních sálů, ARO a chirurgickou a interní JIP. Čtvrté a páté patro budou určeny pro standardní lůžkové stanice, na střeše bude vybudován heliport. Aktuální odhadované náklady na výstavbu by měly činit 4 miliardy korun.

Zdroj: Zlínský kraj, KNTB

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688