cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  28.02.2023 10:00:00

Josef Karel Matocha na stříbrné minci ČNB - k výročí 75 let od jmenování arcibiskupem olomouckým, v hodnotě 200 Kč - v prodeji bude od středy 1. března 2023

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci v hodnotě 200 k výročí 75 let od jmenování Josefa Karla Matochy arcibiskupem olomouckým. Mince bude v prodeji od středy 1. března 2023.

Výročí jmenování Josefa Karla Matochy olomouckým arcibiskupem připomíná ČNB stříbrnou mincí. Autorkou její podoby se poprvé v historii numizmatických emisí ČNB stala akademická sochařka Marie Šeborová. Na lícní stranu dvousetkoruny ve svém návrhu umístila kříž v trnové koruně a malý štít z osobního znaku bývalého olomouckého arcibiskupa. Jako ústřední motiv rubové strany zvolila portrét Josefa Karla Matochy.

Centrální banka vydává celkem 30 tisíc kusů těchto pamětních mincí ve dvojím provedení. Pro ČNB je vyrobila Česká mincovna, a. s., ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. V běžné kvalitě 11 730 kusů, dalších 18 270 kusů ve špičkové kvalitě vyznačující se vysoce leštěným mincovním polem a matovaným reliéfem. Každá mince má průměr 31 mm a hmotnost 13 g. Nominální hodnota mince 200 není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. ČNB přímý prodej veřejnosti nezajišťuje.

Aktuální pamětní dvousetkoruna je druhou emisí pamětních mincí ČNB v roce 2023, v květnu následuje vydání pamětní stříbrné mince v nominální hodnotě 200 k připomenutí 100 let od zahájení pravidelného vysílání Československého rozhlasu. Přehled všech plánovaných i již dříve vydaných emisí je k dispozici v emisním plánu na období 20212025 na webu ČNB.

Josef Karel Matocha

Josef Karel Matocha se narodil 14. května 1888 v Pitíně, vystudoval filozofii a teologii a 23. března 1948 byl jmenován olomouckým arcibiskupem. Od roku 1950 až do své smrti byl komunistickým režimem internován ve své rezidenci, bez možnosti vycházet, bez zpráv o dění za zdmi Arcibiskupského paláce a pod stálým dohledem a nátlakem StB. Zemřel na nedostatečnou lékařskou péči dne 2. listopadu 1961. Od prezidenta Václava Havla obdržel v roce 1999 in memoriam Řád T. G. Masaryka I. třídy.

Petra Krmelová
ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688