Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.02.2023 08:29:00, aktualizováno 10:15:21

Zisk Erste Bank za 4Q překonal očekávání díky vyššímu čistému úrokovému výnosu

Aktualizováno

Erste Group Bank dnes před otevřením trhu zveřejnila své výsledky za čtvrté čtvrtletí a loňský rok. Zisk za 4Q překonal očekávání, mimo jiné díky nižším nákladům na riziko. Akcie po výsledcích při celkovém negativním sentimentu na trzích klesají o 1,33 %.

Čtvrtletní čistý zisk rakouské banky činil 517,7 milionu eur, když meziročně narostl o 9,7 % z 472,0 milionů EUR v předchozím 4Q a překonal tak konsensus trhu (480,3 milionů EUR) o 8 %.

Čistý úrokový výnos banky vyskočil meziročně o 20 % na 1,57 miliardy EUR víceméně odpovídá očekáváním. Podpořilo jej zvýšení sazeb a silný růst úvěrů (+12,1 % meziročně).

Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 1,5 % na 622,5 milionu EUR, zejména díky silnějším transakčním poplatkům a výnosům ze služeb asset managementu, a přiblížily se tak prognózám.

Provozní náklady dosáhly 1,19 mld. EUR (+2,4 % meziročně), v souladu s našimi očekáváními.

Zisk Erste před vytvořením rezerv vzrostl meziročně o 32 % na 1,1 mld. EUR, čímž překonal konsenzus sestavený společností o 3 %. Úvěry vzrostly o 12,1 % meziročně, zatímco vklady vzrostly o 6,4 % meziročně.

Podíl úvěrů v selhání činil 2,0 % při krytí úvěrů v selhání 94,6 %. Ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 (CET1) činil 14,2 % (interním střednědobým cílem EBS je 13,5 %), celkový kapitálový poměr je 18,2 %.

Erste drží svůj návrh na dividendu za fiskální rok 2022 na 1,9 EUR a dává si za cíl zpětný odkup akcií v objemu až 300 mil. EUR (cca 2% tržní kapitalizace).

Banka, která se zaměřuje na střední a východní Evropu, drží svůj klíčový cíl na rok 2023, kterým je návratnost hmotného majetku (ukazatel ziskovosti) ve výši 13 – 15 %. Dále očekává, že se její hlavní trhy vyhnou recesi a že HDP bude v roce 2023 růst až o 3 %, protože inflační tlaky již odeznívají. Dalším cílem na letošní rok je zpětný odkup akcií až za 300 mil. EUR.

Erste opakuje svůj výhled čísel na rok 2023, včetně 1) 5% růstu úvěrů, 2) 10% růstu čistého úrokového výnosu, 3) 7-8% růstu OPEX, 4) nákladů na riziko <35bps, 5) ROTE 13-15 %) a 6) růst výnosů z poplatků a provizí o střední jednociferná čísla. Podle výhledu by měla do roku 2024 dosáhnout poměru nákladů k příjmům přibližně 52 % z loňských 53,4 %, přičemž platí čím nižší, tím lepší.

Analytici Patrie považují výsledky za solidní, vyznačující se silnými obchodními objemy, solidními ukazateli kvality aktiv a nově zavedeným zpětným odkupem akcií (na pozadí pohodlné kapitálové pozice banky). Celkově očekávají, že dnešní reakce ceny akcií na zveřejněnou výsledkovou prezentaci by mohla být neutrální/mírně pozitivní.

01

Zdroj: Patria, Bloomberg, Erste

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688