Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  28.02.2023 07:49:01

Maďarská centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ústup cenových tlaků v tuzemské výrobní sféře by dnes měly potvrdit lednové ceny průmyslových výrobců. Maďarská centrální banka podle nás znovu ponechá úrokové sazby na stávající úrovni. Dolar by mohla podpořit únorová spotřebitelská důvěra z USA, od které očekáváme v prostředí napjatého trhu práce viditelné zlepšení.

Růst domácích produkčních cen zpomaluje

Cenové tlaky v tuzemské výrobní sféře v lednu zřejmě dále ustupovaly. Přestože meziměsíčně ceny podle našeho odhadu vzrostly o 1,2 %, jde primárně o efekt sezónnosti. Meziroční dynamika pravděpodobně zpomalila na 13,8 %, po 20,1 % y/y o měsíc dříve. Podílela se na tom zejména klesající cena ropy v kombinaci se silnější korunou a vysoká srovnávací základna loňského roku.

Maďarská centrální banka podle nás i tržního konsenzu dnes znovu ponechá úrokové sazby beze změny. Klíčová sazba tak po zasedání zůstane na 13 % a denní depozitní sazba na 18 %. Očekáváme, že druhá jmenovaná úroková sazba bude v Q2 23 snížena na 13 %. Tím by se srovnala s klíčovou sazbou, která by mohla do konce letošního roku poklesnout na 10 %.

Americký dolar na začátku týdne oslabil

Ekonomický sentiment v eurozóně se v únoru oproti lednu prakticky nezměnil. Zůstal tedy lehce pod dlouhodobým průměrem. Konsenzus trhu však se zlepšením celkové důvěry počítal, a tak byly údaje určitým zklamáním. Ve struktuře došlo na jednu stranu k mírnému zhoršení nálady ve službách a průmyslu, zatímco spotřebitelé, maloobchod a stavebnictví zaznamenaly zlepšení. Za očekáváním včera zaostaly i objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA, které v únoru hlavně vlivem sektoru dopravy meziměsíčně klesly o 4,5 % (konsenzus -4,0 %), což je nejvíce od dubna 2020. Dolar ve výsledku do nového týdne vstoupil v páru s eurem oslabením o 0,5 % na 1,06 USD/EUR.

Koruna k euru drží silné pozice. Včera uzavřela na 23,62 CZK/EUR. Apreciační tendence koruny ze začátku roku sice mohou z našeho pohledu ještě krátkodobě přetrvat, střednědobě by však hlavně v návaznosti na zužování úrokového diferenciálu měla tuzemská měna tyto zisky korigovat. Radní ČNB T. Holub v rozhovoru pro E15 uvedl, že by mohl zvednout ruku pro růst úrokových sazeb i na nadcházejícím zasedání 29. března. Obává se totiž, že centrální banka by mohla být bez jejich dalšího zvýšení nakonec nucena držet repo sazbu na aktuálních 7 % po výrazně delší dobu. Podle našeho odhadu se ale v ČNB většina pro růst úrokových sazeb již nenajde. S ustupujícími inflačními tlaky na nabídkové i poptávkové straně a vzhledem ke zpoždění v transmisi měnové politiky se naopak pravděpodobně začne přibližovat zahájení debaty o jejich snižování, což naznačuje i aktuální prognóza centrální banky. Otázkou však stále zůstává ukotvenost inflačních očekávání.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688