Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  27.02.2023 14:32:08

Více než 5 miliard uživatelů a 50 let užívání Internetu, přesto se každý den dopouštíme školáckých chyb

Na světě je dnes již 5,16 miliardy uživatelů internetu, tedy 65 % z celkové populace. Jenom za posledních dvanáct měsíců přibylo 168 milionů nových mobilních uživatelů, kteří na internet zabrouzdali také. Jeho počátky sahají až do 50. let minulého století a neustále zrychlující se vývoj se nám stále víc dostává pod kůži. Držet krok v online prostředí ale není vůbec jednoduché - průzkumy ukazují, že se v něm neumíme pohybovat bezpečně.

Připojení k nezabezpečené síti

Došla vám v půlce měsíce mobilní data a vy se nutně potřebujete připojit v kavárně, hotelu nebo na nádraží? Odpovědět na e-mail skrze veřejnou síť se může zdát v tu chvíli jako to nejjednodušší a nejrychlejší řešení, nabízí ovšem také snadnou cestu pro kybernetické útočníky, kteří celkem snadno takovou síť umí ovládnout. Podle průzkumu bezpečnostních sítí takto přemýšlí tři čtvrtiny Čechů z více než tisícovky oslovených. Dvě třetiny uživatelů pak veřejnou wi-fi používají právě k e-mailové komunikaci. A pokud nepatříte mezi ty, kteří mají v telefonu spolehlivé šifrování, útočník se může dostat nejenom k obsahu komunikace, ale například i k heslům. Proto příště raději zvažte, jestli skutečně jeden pracovní e-mail chvilku nepočká nebo jestli si u svého operátora nezvýšit měsíční objem mobilních dat. Nejspolehlivější variantou, jak svůj telefon ochránit, je jeho zabezpečení rovnou na straně operátora. Například O2 svým zákazníkům nabízí za pár korun měsíčně službu O2 Security, která je ochrání před nejrůznějšími formami kybernetických útoků a podvodných stránek.

Doma je to jistota

A právě internet doma je pro většinu z nás samozřejmostí, což obnáší očekávání, že bude šlapat jako hodinky! Nikdo z nás se přeci nechce vracet o pár desítek let zpátky, kdy se stránka, seriál nebo hra načítaly dlouhé minuty. Potom rozhodně zapomeňte na schovávání modemu na půdu nebo do skříňky. Čím víc překážek bude mít signál v cestě, tím horší připojení budete mít. V ideálním případě byste na modem měli vidět. To stejné platí i o jeho vzdálenosti s připojovaným zařízením. Čím dále budete, tím horší může připojení být.

Nejvhodnější internet na míru

Abyste svůj domácí internet využili naplno, je dobré si předem spočítat, kolik zařízení k němu připojíte a pak oslovit poskytovatele v okolí. Ti vám nejlépe poradí, jakou technologii zvolit, abyste dosáhli co nejvyšší rychlosti. Třeba zjistíte, že u konkurence si budete moci užívat internet na úplně jiné úrovni. Bojíte se svého poskytovatele změnit? Podle ředitele fixních služebO2 Martina Čejky je tato obava velmi častým jevem. "Hodně lidí nemění svého poskytovatele ze zvyku a obavy, že to je složité a když jim služba pak nebude vyhovovat, nebudou moci jen tak odejít. I proto nyní přicházíme s garancí vrácení peněz na 60 dnů od pořízení služby,“ vysvětluje Čejka.

Právě u O2 si můžete vybrat z nejmodernějších technologií internetu na doma – 5G Internet vzduchem, metalickou i optickou sítí. Jako zákazník navíc dostanete dva měsíce na to, abyste se přesvědčili o stabilitě, kapacitě, a především kvalitě připojení a pokud byste v průběhu nebyli se službou spokojeni, budou vám vráceny veškeré poplatky.

Zapomeňte na hesla na papírku

Pokud máte vše výše zmíněné pod palcem a internet vám funguje bez problému, můžete si pogratulovat. Rozhodně to není v domácnostech pravidlem! A bohužel stejně tak je na tom i „vzorné“ chování uživatelů v online prostoru. A teď nutně nemluvíme o pirátství a dark webech, ale pro někoho možná o banalitě, kterou jsou hesla. Mezi nejčastější bezpečnostní chyby na internetu totiž patří slabé heslo nebo použití toho stejného pro více služeb. Tím nejúčinnějším řešením, jak se vyhnout hrozbám, je vytvořit si silné heslo, které budete pravidelně měnit. Ideálně by mělo obsahovat 12 znaků a neměly by v něm být jakékoliv osobní údaje jako jsou jména dětí, datum narození nebo vaše adresa…. Teď si možná říkáte, jak si asi všechna hesla máte pamatovat, když je musíte navíc čas od času měnit? Rozhodně nespoléhejte na lepící papírek v blízkosti počítače nebo váš diář. Jedná se o nebezpečnou, ale oblíbenou praktiku, která je velmi snadno zneužitelná. Prostředí hrozeb se neustále zintenzivňuje a zapisování jednoduchých hesel na papírek už není dostatečnou ochranou účtu! I přesto se téměř třetina uživatelů takové chyby dopouští.

Správce hesel

Pokud jste to ještě neudělali, zkuste raději vsadit na správce hesel! Aplikaci, která vám pomůže uložit a organizovat všechna vaše hesla. Ukládá je totiž do šifrované databáze, kterou otevřete jedním hlavním heslem nebo klíčem. Stačí si tak zapamatovat pouze jedno a budete mít váš online „svět zámků“ jako na dlani.

Pár rad na závěr

Nepohlížejte na internetové hrozby jako na něco, co se vám stát nemůže. Kybernetičtí útočníci si mohou vybrat vás stejně tak jako někoho jiného. Proto neignorujte pravidelné aktualizace a nešetřete na antivirových softwarech nebo zvažte zabezpečení přímo od poskytovatele internetu nebo operátora. A v neposlední řadě nenechávejte svůj notebook či počítač odemknutý! To stejné platí pro mobilní telefon.

   



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688