mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  27.02.2023 11:11:00

Podporu pracovního uplatnění ročně využívají tisíce lidí v předdůchodovém věku. Za posledních devět let podpořil ÚP ČR v rámci nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) téměř 600 tis. uchazečů a zájemců o zaměstnání.

Za posledních devět let podpořil ÚP ČR v rámci nástrojů aktivní politiky  zaměstnanosti (APZ) téměř 600 tis. uchazečů a zájemců o zaměstnání. Z toho  více než 166 tis. (28 %) byli lidé starší 50 let. Během současného  programového období zařadil Úřad práce ČR do regionálních projektů 8 020  uchazečů o zaměstnání (UoZ) z této cílové skupiny. Celkem 3 262 z nich  získalo zaměstnání prostřednictvím společensky účelných pracovních míst  vyhrazených (SÚPM) nebo veřejně prospěšných prací (VPP). Podpora  pracovního uplatnění této skupiny uchazečů o zaměstnání patří mezi priority  ÚP ČR, který v tomto ohledu motivuje i zaměstnavatele

Lidé nad 50 let jsou nedílnou součástí pracovního trhu a patří mezi klíčové  hráče. Mají bohaté životní a profesní zkušenosti, odrostlé děti a tudíž se mohou  věnovat své práci na maximum. Velkým přínosem jsou i v rámci smíšených týmů.  Pokud jim zaměstnavatelé dají šanci, mohou získat loajální zaměstnance. Přesto  jejich zaměstnávání často brání předsudky, že se starší ročníky hůře učí novým  věcem či se adaptují na změny. 

Ke konci ledna evidoval Úřad práce ČR celkem 102 857 uchazečů o  zaměstnání nad 50 let. Z celkového počtu nezaměstnaných tvořili 36,3 %.  Zaměstnanost této cílové skupiny podporuje ÚP ČR prostřednictvím nástrojů  aktivní politiky zaměstnanosti. Jen loni touto cestou pomohl zvýšit šance na  pracovní uplatnění 9 721 nezaměstnanému v kategorii 50 plus. Jedná se například  o rekvalifikace, VPP, individuální poradenství, příspěvek na zahájení podnikání nebo  příspěvky na zřízení či vyhrazení SÚPM. Zejména posledně jmenovaný nástroj sklízí  v tomto ohledu velké úspěchy.  

„Stejně jako ostatním skupinám uchazečů o zaměstnání ohroženým  dlouhodobou nezaměstnaností věnujeme i lidem nad 50 let zvýšenou péči a  soustavně podporujeme zvyšování jejich dovedností. O tom, že se to daří,  svědčí fakt, že ročně pomůže Úřad práce ČR získat práci tisícovkám lidí z této  cílové skupiny. Zaměstnavatelům, kteří je přijmou, nabízí široké portfolio  služeb, včetně organizace výběrových řízení, předvýběru vhodných uchazečů  nebo možnosti podpory při umístění účastníků regionálních projektů  spolufinancovaných z evropských fondů,“ shrnuje Karel Trpkoš, zastupující  generální ředitel Úřadu práce ČR

V současném programovém období běží v rámci celé republiky hned několik  projektů (Začínáme po 50 ve Středočeském kraji II., Jdi dál! 50+ v  Moravskoslezském kraji, Nový start pro aktivní život v Pardubickém kraji,  Šance pro padesátníky v Plzeňském kraji, Aktivní v padesáti v  Královéhradeckém kraji, 50 PLUS v Jihomoravském kraji, Využij pracovní  příležitost v Karlovarském kraji). Jejich cílem je komplexně řešit situaci této  skupiny uchazečů a udržet je co nejvíce aktivní. Úřad práce ČR do projektů dosud  zařadil 8 020 uchazečů z cílové skupiny. Celkem 5 279 osob absolvovalo  skupinové poradenství (např. v oblasti finanční gramotnosti, pracovního práva  apod.), 869 účastníků úspěšně ukončilo některý z rekvalifikačních kurzů, 3 182 uchazečů získalo zaměstnání v rámci SÚPM a 80 lidí krátkodobé pracovní uplatnění  na VPP. V rámci nedotovaných míst pak získalo práci 1 642 klientů nad 50 letZaměstnavatelé také mohou využít podporu v rámci Generačního tandemu, jehož  cílem je udržet v pracovním poměru zkušené zaměstnance v předdůchodovém  věku, kteří své znalosti předají nastupující generaci.  

Mezi nejčastější překážky na cestě k získání zaměstnání patří nedostatečná  znalost cizích jazyků a ovládání počítačové techniky. Na druhou stranu jsou tito  uchazeči zodpovědní, velmi dobře spolupracují a mají reálné požadavky. Přes  veškeré snahy ze strany Úřadu práce ČR pomoci lidem starším 50 let na trh práce,  může být překážkou jejich zdravotní omezení. Výsledkem je pak kumulace několika  handicapů, a tím pádem mnohem nižší šance na získání zaměstnání. I zde nabízí  Úřad práce ČR pomocnou ruku. Pokud tito lidé už nezvládají práci na plný úvazek,  může zaměstnavatel získat finanční podporu na tzv. sdílené místo, tedy místo, na  kterém se střídají zaměstnanci se zkrácenými úvazky. 

S ohledem na současnou situaci na trhu práce, kdy zaměstnavatelé poptávají  nové zaměstnance, mají i lidé nad 50 a 55 let mnohem vyšší šance na pracovní  uplatnění. Ovšem - v souvislosti s technickým pokrokem - se také mění požadavky  a potřeby zaměstnavatelů a je nutné na to reagovat. Na důležitosti tak získává  celoživotní vzdělávání. Úřad práce ČR může i v tomto případě zájemcům pomoci.  A to prostřednictvím projektu POVEZ II. Díky němu mohou zaměstnavatelé získat  finanční příspěvky na zvyšování odborných znalostí a dovedností stávajících a  budoucích zaměstnanců. Pomůže i těm, kteří právě nastoupili a potřebují více času  na zaučení. Zapojit se do něj mohou též osoby samostatně výdělečně činné, a to jak se zaměstnanci, tak i bez nich. Cílem projektu je udržení a zvýšení  konkurenceschopnosti a adaptability firem díky vyšší profesní kompetenci jejich  zaměstnanců. Přidanou hodnotou projektu je podpora vzdělávání zaměstnanců nad  54 let, kteří jsou vzhledem ke svým zkušenostem významným přínosem pracovním  týmům v organizaci. 

POVEZ II sklízí od svého zahájení značný ohlas. Dosud ÚP ČR obdržel od  12 798 zaměstnavatelů celkem 44 940 žádostí o příspěvek na vzdělávání.  V rámci uzavřených dohod podpořil v projektu 86 527 zaměstnanců, z toho jich  bylo 9 946 starších 54 let.  

Kateřina Beránková, tisková mluvčí ÚP ČR

Úřad práce ČR | Mgr. Kateřina Beránková, tisková mluvčí | +420 724 209 037 katerina.berankova@uradprace.cz | www.uradprace.cz 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688