mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.02.2023 08:45:00

České firmy jsou ve Vietnamu vítány, láká je oblast energetiky i letectví

České firmy jsou ve Vietnamu vítány, láká je oblast energetiky i letectví

27.02.2023 / 08:33 | Aktualizováno: 27.02.2023 / 08:45

Vietnam je nejrychleji se rozvíjející trh v Asii s růstem HDP přes 7 % ročně a populací čítající 100 milionů lidí. Investiční příležitosti a ekonomická spolupráce jsou k nalezení po celé zemi od Sapy až po deltu Mekongu. Spolupráce mezi firmami Vietnamu a České republiky v posledních letech roste a do budoucna je značný prostor pro další rozvoj v nejrůznějších oborech, například v energetice, letectví, ale i cestovním ruchu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela navštívil ve dnech 19. - 22. 2. 2023 Vietnam společně s delegací českých podnikatelů. V rámci jeho cesty uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Hanoji ve spolupráci s MPO ČR, Svazem průmyslu a dopravy ČR a místními partnery EVN (Vietnam Electricity Enterprise) a VCCI (Vientam Chamber of Commerce and Industry) v rámci PROPED dvě business fóra. První z nich bylo zaměřeno na energetiku a druhé na další sektory, jakými byly například strojírenství, civilní letectví, automobilový průmysl, služby a inovativní průmyslová odvětví jako jsou farmacie a ICT.

Energetika jako jasná příležitost

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Vietnamu Dang Hoang An na energetickém fóru uvedl, že Česká republika má tradičně silné stránky v oblasti energetických technologií a hornictví, má rozvinutý strojírenský průmysl a velký potenciál ve vědě a technice. Vietnam má mezitím rychle rostoucí požadavky na produkci elektřiny a ambiciózní plán energetické transformace.

Spolupráce v poslední době silně roste. „Česká republika považuje Vietnam za velmi blízkého přítele, podobně smýšlejícího partnera a jeden z nejvýznamnějších mimoevropských trhů,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. „Máme velký zájem na rozšíření dlouhodobých partnerství mezi EVN a českými podniky v energetickém strojírenství a sdílení know-how v oblasti energetické transformace, abychom pomohli Vietnamu dosáhnout cílů v novém plánu rozvoje energetiky."

Česká republika se může chlubit pevným vědeckým a technickým zázemím a stabilním ekonomickým rozvojem, což ji činí atraktivní pro vietnamské partnery. „Firmy z České republiky mají chytré odborníky, kvalitní a praktické zkušenosti s provozováním energetických systémů v náročných podmínkách, protože energetický sektor země se připravuje na vyřazení uhlí v průběhu příštího desetiletí,“ uvedl Vo Quang Lam, zástupce generálního ředitele EVN.

Energetické sektory v obou zemích jsou v některých aspektech podobné, přičemž ve Vietnamu uhlí zůstává primárním zdrojem energie pro dodávky elektřiny. Zkušenosti České republiky v oblasti energetiky, energetické transformace, snižování emisí a implementace mezinárodních závazků v reakci na změnu klimatu Vietnam vzhledem ke svým budoucím plánům vítá.

Předpovědi naznačují, že energetická potřeba Vietnamu bude do roku 2030 ročně narůstat o 10 -12 %. Navzdory tomu plánuje Vietnam do stejného roku snížit emise skleníkových plynů o 9 % a emise uhlíku o 563,8 milionů tun. Pro dosažení těchto cílů je nutná modernizace a s ní spojená digitalizace pro zefektivnění systémů produkce a distribuce energie. To znamená například zavedení modernější distribuční sítě, hybridních systémů a úložišť energie. Budování odolnější rozvodné sítě je důležité pro dosažení dekarbonizace, kterou si Vietnam dal za cíl do roku 2050. S tím je spojená potřeba investic zejména do nových technologií v oblasti energetiky – a právě zde vznikají atraktivní příležitosti pro české firmy. Vietnamská vláda klade důraz na čistou, zelenou energii a zlepšuje v této oblasti podmínky pro zahraniční investory. Jednou z takových je například povolení zakládat podniky v sektoru obnovitelné energie, které jsou zcela ve vlastnictví zahraničních partnerů.

Potenciál v každém oboru

Druhé fórum se zaměřilo na rozvoj spolupráce a kontaktů pro české a vietnamské podnikatele v širším rozsahu. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Vietnamu Do Thang Hai na fóru uvedl, že potenciál pro spolupráci mezi oběma zeměmi zůstává významný, ale chybí mu zatím dostatečná podpora. „Vyzývám české firmy, aby věnovaly více pozornosti vietnamskému trhu - jednomu z nejdynamičtějších v Asii. Ministerstvo průmyslu a obchodu a další ministerstva a instituce se mezitím zavazují vytvářet podmínky pro podporu obchodních a investičních vztahů s českými firmami v souladu s politikou vietnamské vlády otevřít se a aktivně se začlenit do mezinárodní ekonomiky.“ Uvedl náměstek.

České firmy dle statistik Ministerstva plánování a investic Vietnamu investovaly do 41 projektů po celém Vietnamu s celkovou investiční hodnotou téměř 92,4 milionu USD, přičemž většina projektů se týká těžby nerostů, hotelnictví / turistického ruchu, výroby, maloobchodu a obchodu s nemovitostmi.

VCCI business fórum

VCCI business fórum

Česko - vietnamské podnikatelské fórum bylo také svědkem podpisu smluv o spolupráci mezi několika vietnamskými firmami a partnery z České republiky v oblasti leteckého výcviku. Česká republika dlouhodobě usiluje o zavedení přímého leteckého spojení Praha-Hanoj, které by usnadnilo a akcelerovalo nejen ekonomické vztahy mezi zeměmi. Vietnam se stává čím dál tím více atraktivní zemí pro zahraniční turisty, a to i z České republiky. Právě v oblasti turistického ruchu již visí nepřeberné množství příležitostí k uplatnění českých firem, které čeká další potenciální boom v budoucnu, kdy se podaří spustit právě přímou linku Praha-Hanoj.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688