Petr Hanisch (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  15.11.1999 15:51:06

Diskuse představitelů finančního sektoru u kulatého stolu

Komise pro cenné papíry

Odbor vnějších vztahů

tel 2109 6260

fax 2421 2879

TISKOVÁ ZPRÁVA

Standardní informace přilákají investory

Diskusí u kulatého stolu za účasti představitelů finančního sektoru skončila minulý pátek dvoutýdenní mise pana Johna Grunera, bývalého generálního ředitele Mezinárodní federace účetních, specialisty na Mezinárodní účetní standardy a člena poradní skupiny prezidia Komise. Diskutující se shodli na potřebě širší aplikace Mezinárodních účetních standardů, které přispějí vyšší transparentnosti a důvěryhodnosti našeho kapitálového trhu.

John Gruner se při své pracovní návštěvě setkal s více než 50 lidmi z oblasti účetnictví a auditu, právníky, zástupci Komise pro cenné papíry a Burzy cenných papírů Praha, Ministerstva financí, podnikatelské a finanční sféry, ale i parlamentu. Předmětem jeho zájmu bylo české účetnictví, používání Mezinárodních účetních standardů a transparentnost kapitálového trhu. Své závěry o úrovni účetnictví, auditu a informační povinnosti emitentů, jakož i svá doporučení pro tyto oblasti představil na páteční diskusi.

Na základě svých zjištění uvedl, že účetnictví potřebuje změnit, neboť daňové potřeby v jeho koncepci stále převažují nad potřebami uživatelů účetních výkazů (tj. i investorů). Dále je třeba zlepšit zachycení transakcí se spřízněnými osobami a podstatně rozšířit informační povinnosti. Jak John Gruner v úvodu své prezentace sdělil, více informací znamená nižší riziko a příznivější investiční klima nejen pro zahraniční, ale i domácí investory. Dále mimo jiné uvedl: "Je důležité, aby české účetnictví bylo blíže mezinárodním účetním normám a zvyklostem. Jak jsem se přesvědčil, určitý pokrok byl v oblasti účetních výkazů, jejich auditu a dozoru nad informační povinností emitentů učiněn, ale existuje prostor pro další zlepšení." Konkrétně doporučil, aby např.

  • Národní účetní rada rozšířila své řady o členy Komise pro cenné papíry, organizátorů trhu, zástupce podnikatelské a finanční sféry a právníky,
  • obchodovatelnost na veřejných trzích byla časem podmíněna sestavováním účetních výkazů v souladu s Mezinárodními účetními standardy,
  • Komise přijala účetního experta, který by prováděl dozor nad výkazy veřejně obchodovaných společností a školil další zaměstnance v oblasti účetnictví a výkazů.

Účastníci diskuse se shodli, že pro postupnou aplikaci Mezinárodních účetních standardů je klíčová novela zákona o účetnictví a její brzké přijetí parlamentem. Proto se usnesli, že budou společně prosazovat přijímání Mezinárodních účetních standardů a propagovat potřebu úpravy účetních norem tak, aby tato byla chápána jako jedna z priorit při standardizaci naší ekonomiky. Zúčastnění se rovněž dohodli, že budou v podnikatelské sféře propagovat potřebu a výhody informační otevřenosti vůči investorům.

Debaty u kulatého stolu se vedle zástupců Komise pro cenné papíry zúčastnili: Barry Bird a Jennie Mills, britští poradci, které Komisi poskytl British Know How Fund, Jiří Brabec, předseda Unie investičních společností ČR, Pavel Hollmann, generální tajemník Burzy cenných papírů Praha, Lubomír Harna, prezident Svazu účetních a místopředseda Národní účetní rady, Eva Rokosová, vedoucí úřadu Komory auditorů ČR a Jana Ryšlinková, výkonná ředitelka Euro-Czech Forum.

 

V Praze dne 15. listopadu 1999

 

Šárka Samková

tisková tajemnice

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688