chmi.cz (ČHMÚ)
27.02.2023 08:32:00

Včera večer dorazily k Zemi nabité částice z páteční výrazné erupce na Slunci. Následkem toho bylo možné spatřit včera později večer slabší polární záře i z našeho území.

Včera večer dorazily k Zemi nabité částice z páteční výrazné erupce na Slunci. Tyto částice způsobily narušení geomagnetického pole a středně silnou geomagnetickou bouři, která stále v těchto chvílích přetrvává. Následkem toho bylo možné spatřit včera později večer slabší polární záře i z našeho území.

V následujících hodinách až desítkách hodin očekáváme příchod dalších nabitých částic, tentokrát z erupce sobotní. Ty by mohly způsobit ještě výraznější narušení geomagnetického pole a zvýšit pravděpodobnost na spatření ještě výraznější polární záře i od nás (dnes večer a v noci). Bohužel nedokážeme přesně říci, kdy, a zda vůbec, k tomuto dojde. Bude záležet na štěstí.

V dnešních večerních a nočních hodinách bude nicméně oblačnosti méně, než včera večer – zejména v severní polovině ČR. Pro případné pozorování je nutné vyhledat dostatečně temné místo s dobrým výhledem nad severní obzor.

O průběhu situace vás budeme informovat.

Snímky: Snímek včerejší polární záře od Jana a Dagmar Drahokoupilových ze středních Čech.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty