Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.02.2023 06:08:43

Spíše realistický než pesimistický pohled na trh podle stratéžky Invesco

Posledních několik týdnů se přes trhy přelila vlna pesimismu. Problémy nás určitě čekají, ale negativní sentiment by neměl zastínit potenciál kapitálového zhodnocení a průběžných výnosů, které leží před námi, domnívá se Kristina Hooper, vedoucí stratéžka pro globální trhy u Invesco. A zdá se, že se pesimismus investorů točí okolo tří hlavních otázek.

1. Budou centrální banky letos příliš jestřábí?

Domnívám se, že realismus je na místě více než pesimismus. Minulý týden byla zveřejněna data o inflaci v USA, přičemž celkový i jádrový index spotřebitelských cen v obou případech překonal konsenzuální očekávání. Stále to vypadá, že inflace ustupuje, byť pomaleji, než se čekalo. Totéž platí pro index cen výrobců v USA zveřejněný minulý týden.

Pozitivnější zprávou je, že očekávání překonávají i některá data o hospodářském růstu. Lednové maloobchodní tržby v USA vyšly výrazně nad očekávání: Bez započtení automobilů činil růst 2,3 %, což je mnohem více než konsenzuální prognóza 0,7 %.

Hlavní závěr podle stratéžky Invesco z těchto dat je, že americká ekonomika zůstává velmi odolná a inflace nadále zpomaluje. Federální rezervní systém (Fed) možná bude muset ještě mírně zvýšit sazby, než stiskne „pauzu“ – a dle Kristiny Hooper je velmi nepravděpodobné, že by ještě letos sazby snížil. Nedávný „Fedspeak“ z minulého týdne tomuto závěru nasvědčuje, byť byl možná až příliš jestřábí:

  • Prezident St. Louis James Bullard vysvětlil, že: „Americká ekonomika roste rychleji, než se dříve předpokládalo, a trh práce nadále zůstává silný, přičemž nezaměstnanost se nachází pod svou dlouhodobější přirozenou úrovní… Pokračující zvyšování úrokových sazeb může pomoci uzamknout dezinflační trend v roce 2023 i při pokračujícím růstu a silném trhu práce tím, že udrží nízká inflační očekávání.“
  • Minulý týden vystoupil také guvernérka Fedu Michelle Bowmanová: „Myslím, že k dosažení našeho 2% inflačního cíle nás čeká ještě dlouhá cesta a myslím, že budeme muset pokračovat ve zvyšování referenční sazby, dokud v tomto směru neuvidíme mnohem větší pokrok.“

Nejde přitom jen o Fed. Jestřábí slova slyšíme i z úst dalších centrálních bank. Minulý týden vyšla data, podle nichž inflace ve Velké Británii v lednu zpomalila více, než se očekávalo, dokonce na šestiměsíční minimum. Britský kancléř Jeremy Hunt to kvitoval svým komentářem: "Ačkoli vítáme každý pokles inflace, boj ještě zdaleka neskončil."

Centrální banky tak budou pokračovat ve své jestřábí rétorice, dokud nebudou připraveny dát si "pauzu". A to je v pořádku, pokud to příliš nepřeženou. Fed pravděpodobně potřebuje už jen dvojí zvýšení sazeb – pokud nadcházející data neřeknou něco jiného, domnívá se Kristina Hooper. Jako příklad uvádí Bank of Canada a její poměrně odvážné rozhodnutí přerušit zvyšování sazeb, které potvrdila lednová data o inflaci ukazující na to, že zdražování polevuje navzdory velmi silnému trhu práce. Fed nyní volí ostřejší výrazivo, které může považovat za účinné vzhledem ke svým cílům, ale Hooper má spíše podezření, že USA se za pár měsíců octnou na místě Kanady. "Jsem realistkou, nikoli přehnanou pesimistkou," dodává Hooper.

2. Dojde v roce 2023 k výraznému propadu zisků?

Dalším zdrojem pesimismu jsou zisky. Investoři totiž čekají, že zpožděné účinky měnové politiky srazí zisky ve stejnou dobu, kdy inflace zasáhne ziskové marže. Britský výrobce zdravotnických přístrojů například uvedl: „V roce 2023 budeme nadále čelit makroekonomickým brzdám“, zatímco americký výrobce stavebních výrobků pronesl: „Inflační tlaky nadále představují brzdu“.

Skutečnost je taková, že by tu měla být makroekonomická „brzda“ vyvolaná cyklem dramatického utahování měnové politiky, který však rozpoutala původní „brzda“ jménem inflace. Mnoho společností je však odolných a již nějakou dobu s těmito brzdami dokáže bojovat. Očekává se sice, že zisky indexu S&P 500 se dostanou pod tlak, ale ne nijak dramaticky.

Pro první čtvrtletí roku 2023 analytici předpokládají pokles zisku o 5,4 % a růst tržeb o 1,9 %. Pro druhé čtvrtletí roku 2023 konsenzuální očekávání počítají s poklesem zisku o 3,4 % a poklesem tržeb o 0,1 %. Pro třetí čtvrtletí roku 2023 se očekává odraz – růst zisků o 3 % a růst tržeb o 1,4 %. Pro čtvrté čtvrtletí roku 2023 analytici očekávají růst zisků o 9,7 % a růst tržeb o 3,4 % (FactSet Earnings Insight, 17. února, 2023). Podle stratéžky Hooper tato data mohou být samozřejmě revidována směrem dolů vzhledem k tomu, že jsme ještě neviděli kumulativní účinky zvýšení sazeb, ale velká část propadu zisků již byla do cen akcií započítána.

3. Dopadnou letos na akciový trh geopolitická rizika?

Tato otázka vyvolává značné obavy. Někdy tato rizika přicházejí po dlouhých očekáváních a jindy zas nenadále.

Je až neskutečné, jak navzdory všem krizím, konfliktům a tragédiím, které jsme za posledních 100 let zažili, akciový trh v průběhu času neochvějně rostl. "Jako zúčastněný občan pozorně sleduji každodenní titulky novin a doufám, že napětí na celém světě brzy poleví," říká Hooper. "Jako investor mohu jen pohlédnout do historie a na dlouhodobý vývoj trhů." Domnívá se, že pro dlouhodobé investory je chybou zbavit se akcií a dalších rizikových aktiv, aby se vyhnuli potenciální geopolitické hrozbě, a přijít tak o potenciál zhodnocení kapitálu a dividendy.

Velkým zdrojem dnešního pesimismu investorů je podle ní také přílišné zaměření se na nedávné události. Loňský rok byl pro většinu tříd aktiv hrozný, takže mnozí očekávají něco špatného i letos. "Naším názorem zůstává, že rok 2023 je pro trh cestou k trvalému oživení, byť ne nutně přímou," dodává stratéžka. Akciové trhy by potenciálně mohly odevzdat část svých nedávných ziskůekonomika oslabuje a zisky se ocitají pod tlakem, ale takový scénář by však byl pouhý výmol na cestě, která představuje potenciální nákupní příležitost.

Možné důsledky pro investory

"Podle mého názoru je klíčem v boji proti pesimismu široká diverzifikace a sledování dlouhodobých cílů," věří Hooper. "Může se stát, že budeme svědky výraznějšího odevzdání zisků, které akciový trh v posledních měsících připsal, ale očekávala bych, že půjde o dočasný jev – a tedy potenciální nákupní příležitost pro ty, kteří disponují delším časovým horizontem."

Domnívá se, že v období volatility s omezeným potenciálem kapitálového zhodnocení může investorům pomoci důraz na průběžný výnos. Příjmy by měly být také diverzifikované a mohou zahrnovat dluhopisy investičního stupně, dluhopisy rozvíjejících se trhů, komunální dluhopisy, dluhopisy s vysokým výnosem, akcie vyplácející dividendy a nemovitostní investiční fondy. Koneckonců ztráty, které jsme zažili v loňském roce při agresivním utahování, již do určité míry v roce 2023 pominuly: Většina pevně úročených typů aktiv zaznamenala za posledních 13 měsíců výrazný nárůst výnosů. Například index ICE BofA AAA US Corporate měl na konci roku 2021 efektivní výnos 2,06 %, ale k 16. únoru 2023 činil již solidnějších 4,68 %. "Nemyslím si, že by se investoři měli vzdávat akcií, ale těm rizikově averznějším může důraz na průběžný výnos pomoci zkrotit volatilitu v portfoliu," uzavírá Hooper.

Zdroj: Invesco

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688