Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
26.02.2023 17:05:20

Studený výhled počasí: Slunce, ale i ranní mrazy

Čeká nás přelom února a března. Počasí bude odpovídat historickým tabulkám. Teplota ve výšce nad zemí bude dokonce slabě pod dlouhodobým průměrem. Jelikož jsme nyní 80 až 90 % roku zvyklí na teplotní nadprůměry, tak tohle počasí pro nás bude docela studené. Často bude na obloze i sluníčko. Bude tím sice vysílat pozitivní tak trochu jarní energii, zároveň ale bude malá oblačnost znamenat mrazy na noc. A místy docela citelné mrazy. Může být až -8 °C. Přes den bude slabě nad nulou. V nížinách v průběhu nového týdne až 7 °C. Od střední poloh ale budou odpoledne sotva 3 °C. Na horách se příjemně prodlouží zimní sezóna

Modely s rozumnou přesností zatím vidí asi do 6. března. A do té doby čekají relativně studený mód počasí. Nebude moc srážek. Ty se objeví zřejmě až z pátka na sobotu. Ve všedních dnech nového týdne bude krásně (byť chladno). Ojediněle může pěkné počasí zhatit nízká oblačnost. Proudění bude severní až severovýchodní a velmi suché. Pocitová teplota tak ve vzduchové hmotě bez vlhkosti bude ještě nižší. Příchod jara zatím nečekejte. Jaro budou připomínat opravdu jen ty nejnižší polohy (pod 250 m n. m.), a to odpoledne. Na noc bude i tam mrznout.


Předpověď počasí na další dny 

V pondělí bude oblačno až zataženo, ráno a večer až polojasno. Místy, zejména na horách sněhové přeháňky. Večer ustávání srážek. Teploty -1 až 3 °C. Ráno mrazivé. 

V úterý bude jasno až polojasno, zpočátku místy oblačno až zataženo. Teploty 1 až 5 °C. Ráno mrazivé.

Ve středu bude jasno až polojasno, na severovýchodě později místy nízká oblačnost. Teploty 3 až 7 °C. Ráno mrazivé.

Od čtvrtka bude jasno až polojasno, během pátka pak postupně přibývání oblačnosti a později místy občasné sněžení nebo déšť. V dalších dnech bude proměnlivá oblačnost, místy postupně na většině území sněhové přeháňky, na horách trvalejší sněžení. V nižších polohách zpočátku i srážky smíšené. Teploty 3 až 7 °C, postupně 0 až 5 °C. Rána mrazivá.

Počasí <a href=28.2.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/30/699930-studeny-vyhled-pocasi-slunce-ale-i-ranni-mrazy/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty