Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Finanční rady  |  26.02.2023 13:28:34

Kurz programování: Jak začít? PHP, Java nebo Python?

IT odvětví láká stále více lidí a je příjemné vidět, že láká nejen muže, ale stále se zvyšující počet žen. Kurz programování může využít kdokoliv, kdo se chystá vstoupit do světa IT a naučit se základní dovednosti, které jako budoucí programátor můžete využít.  

 



Programátor, vývojář, developer

V různých firmách se pozice programátora nazývá různě. Tak jak to znáte i u jiných pracovních pozic i v oblasti vývoje v IT se setkáte s názvy jako je programátor, vývojář, developer, někde také používají označení kodér. Všechny tyto názvy znamenají tu stejnou náplň práce, kterou pak firma v inzerci dále specifikuje.

Podle encyklopedie profesí je programátor popsán jako ten, který vytváří části aplikací nebo jejich kombinací staví větší celky. Programátor samozřejmě dále spolupracuje s ostatními členy týmu, kteří se zabývají testováním, analýzou a komunikací s klienty. K tomu, aby mohl programátor dělat svou práci, potřebuje i vhodné prostředí. Tím prostředím je programovací jazyk.

Podle toho, v jakém jazyce daný programátor pracuje, rozlišujeme, zda je to takzvaný BackEnd vývojář nebo FrontEnd vývojář. Jednoduše řečeno vývojáři v BackEnd prostředí programují v aplikaci to, co běžný uživatel na první pohled nevidí. FrontEnd vývojáři se zase starají o to, aby se aplikace zobrazovala tak, jak má a mají na starost tu část, kterou už konečný uživatel může vidět.

Programovací jazyky a jak se v nich vyznat

Pokud si vybíráte kurz programování, měli byste se zaměřit na to, čím se chcete v konečném výsledku stát a čemu se věnovat.

Ještě před tím, než si specifikujete, který kurz programování vybrat, ujistěte se, že rozumíte tomu, co který programovací jazyk znamená a k čemu nejlépe slouží.

PHP

PHP je programovací jazyk, který se využívá pro vznik internetových stránek a webových aplikací ve formátu HTML, XHTML nebo WHL. Tento programovací jazyk umožňuje propojení stránky s databází (těch je také několik druhů, např. MSSQL, MySQL a další). PHP můžete využít i k tvorbě konzolových nebo desktopových aplikací.

Java

Tento programovací jazyk je tím nejpoužívanějším na celém světě. Jazyk Java si prošel dlouholetým vývojem, při kterém bylo dodržováno několik pravidel:

  • jednoduchost,
  • bezpečnost,
  • nezávislost na architektuře a přenositelnost,
  • výkonnost,
  • a také aby byl vícevláknový a dynamický.

Java se využívá pro vývoj webových aplikací a je vhodná pro všechny druhy klientských aplikací.

Python

Python je programovací jazyk, který ideálně slouží jako nástroj pro psaní skriptů a rychlý vývoj aplikací. Kód programu je u Pythonu krátký a dobře čitelný. Python můžete využít také jako skriptovací jazyk pro aplikace v jiných jazycích.

Mezi další často využívané programovací jazyky dále patří také JavaScript nebo C#. JavaScript se stará o to, aby webové aplikace byly interaktivní a jejich obsah se dal dynamicky nahrávat. C# je vhodný pro webové nebo desktopové aplikace a nejčastěji se využívá při tvorbě e-shopů nebo bankovních aplikací. 

 















Kde můžete kurz absolvovat a kolik stojí?

Kurz programování můžete navštívit hned na několik místech v České republice. Orange Academy nabízí tento kurz ve městech: Praha, Plzeň, Jihlava, České Budějovice, Brno nebo Liberec.

Celý kurz vám zabere dohromady 5 dní (víkendů), kdy se setkáváte každou sobotu od 9:00 do 15:00 hodin. Do těchto lekcí je rozložena celá osnova kurzu, kterou naleznete na: https://orangeacademy.cz/it-kurzy/rekvalifikacni-kurz-programator.

Zuzana Dubová

Po vystudování vysoké školy začala působit v HR, kde se věnuje hlavně náborům a v poslední době i HR marketingu a employer brandingu. Již třetím rokem se zabývá školením zaměstnanců v oblasti soft skills. Silnou stránkou jsou její komunikační dovednosti a zápal pro vzdělávání nejen ostatních, ale i sebe. Od roku 2021 spolupracuje se společností Orange Academy s.r.o., kde zastává roli lektorky kurzů Personalistiky a také redaktorky. Práce, kterou dělá musí dávat smysl, a tak přistupuje i k psaní článků. Chce, aby byly přínosné a čtenáři se dozvěděli podstatné informace, které mohou prakticky využít ve své práci i životě.


RekvalifikacniKurzy.cz

Aktuální nabídka kurzů s akreditací seřazená podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing, kurz programování a kurz asistentky/sekretářky. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Pomáháme lidem zvýšit kvalifikaci a najít uplatnění v nových oborech.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688