Euroskop (euroskop.cz)
Z regionů  |  25.02.2023 12:29:16

Evropské město sportu 2023 - Poděbrady

Titul Evropské město sportu je každoročně udělován jednomu či více evropským městům. Cílem projektu je ocenit důležitost sportu v daném městě a podpořit jeho další sportovní rozvoj. Kromě Poděbrad si za ČR v Bruselu titul Evropského města sportu převzal i starosta města Česká Třebová. Pro rok 2023 bylo kromě dvou českých měst celkem oceněno 150 měst z Evropy i ze světa.

Titul, který byl městu udělen na základě šetření Komise, která do Poděbrad přijela, město získalo v kategorii do 25.000 obyvatel. Vedle běžných sportovních aktivit mají lidé v Poděbradech možnost věnovat se například jezdectví, kanoistice nebo kuželkám. V blízké době počítají Poděbrady i s výstavbou bazénu, který tamějším obyvatelům nabídne další škálu sportovních aktivit. Ve městě byly v nedávné době dokončeny i velké investice do sportovní infrastruktury. V centru města například vyrostla nová sportovní hala a zároveň byly, za velké finanční podpory města Poděbrady, spuštěny rekonstrukce několika významných sportovních objektů napříč celým městem. Právě tyto kvality spojené se stále trvající podporou sportu jsou základními předpoklady pro toto významné ocenění evropského formátu.

Hlavním městem sportu se pro letošní rok stalo skotské Glasgow. Česká republika si tento titul vysloužila v roce 2016, kdy byla hlavním městem sportu vyhlášena Praha.

Posílení sportovního života i lepší přístup k dotacím

Titul Evropského města sportu není pouhým prestižním označením, ale výrazně napomáhá městu v jeho sportovním i kulturním rozvoji. Z poděbradského městského rozpočtu směřuje přímo na aktivity sportovních klubů ve třech dotačních titulech ročně zhruba 5,4 milionu korun, nyní by díky tomuto ocenění mohly Poděbrady jednodušeji dosáhnou na některé měkké dotace. Dle starosty Poděbrad Jaroslava Červinky by mohlo jít například o příspěvek na úhradu nákladů na profesionální trenéry, kteří by mohli vést poděbradské sportovní týmy.

Kromě finanční podpory se Poděbradům díky titulu letos naskytne například i jedinečná příležitost pořádat Mistrovství republiky v boxu. Byl to právě zisk titulu, který městu velmi pomohl při vyjednávání o umístění této významné události právě do města na Nymbursku.

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688