Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Měny-forex  |  24.02.2023 15:54:42

Nálada v eurozóně i USA se zlepšuje (Komentář)

Tento týden se nesl ve znamení předstihových indikátorů a indikátorů důvěry. Ty se zlepšovaly na obou březích Atlantiku. Příjemně překvapil evropský index PMI, který se ve službách přehoupl přes 52 bodů. Ve zpracovatelském průmyslu se sice mírně zhoršil, za tímto vývojem však stálo zkracování dodacích lhůt a odeznívání problémů v subdodavatelských řetězcích. Objem nových zakázek, výroby i zaměstnanost mírným tempem rostly. Pozitivně hodnotili situaci i němečtí analytici a investoři, což se odrazilo v lepším výsledku ZEW indexu. Německým průmyslníkům pak zlepšilo náladu rozvolnění pandemické situace v Číně i klesající ceny energií. IFO index se tak ve srovnání s lednovými úrovněmi ve svých obou složkách posunul směrem nahoru. Překvapení přinesl i PMI ve Spojených státech, který se ve službách přehoupl přes padesátibodovou hranici. Závěr týdne pak patřil zpřesněným odhadům HDP. V Americe byl výsledek za Q4 22 v anualizovaném vyjádření revidován směrem dolů z 2,9 % na 2,7 % q/q, a to hlavně kvůli osobní spotřebě, která oproti původnímu odhadu (2,1 % q/q) vzrostla pouze o 1,4 % q/q. Sestupné revizi se nevyhnula ani německá ekonomika, kde HDP v Q4 poklesl o 0,4 % q/q namísto původně oznámených 0,2 % q/q. Za výsledkem stál výrazný propad investičních výdajů i pokles soukromé spotřeby. Vládní výdaje naopak rostly.

I přes relativně dobrá data, která z eurozóny tento týden přicházela, evropská měna ztrácela. Dolaru nahrálo zveřejnění záznamu z posledního zasedání FOMC, v němž byla vyzdvihována nutnost utažené měnové politiky, a to až do té doby, než inflace bude jasně na cestě ke 2% cíli. Euro tak v průběhu týdne ztratilo 1,5 %.

Sentiment indikátory byly zveřejněny i na domácí půdě. Konjunkturální průzkum ukázal, že se spotřebitelé začínají oklepávat z energetické krize a jejich nálada se pomalu zlepšuje. Naopak podnikatele trápí snižující se objem zakázek a s tím klesá i jejich nálada. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3xOyNql.

Koruna se v průběhu týdne pohybovala převážně v pásmu 26,75-23,65 CZK/EUR. Pro výraznější posílení už chybí fundamentální důvody, zároveň se koruně nechce na slabší úrovně kvůli možnosti, že centrální banka vstoupí na trh. Výrazné pohyby nebyly v průběhu týdne ani na polském zlotém, který se držel mezi 4-72-4,74 PLN/EUR. Poměrně stabilní byl tentokrát i maďarský forint, který se obchodoval mezi 380-384 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688