OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Makroekonomika  |  24.02.2023 12:00:00

Kupní síla Evropanů loni byla v průměru 16 344 EUR


Průměrná kupní síla na hlavu na kontinentu činila v loňském roce 16 344 EUR. Nicméně v porovnání mezi 42 zeměmi, jichž se týká, byla velká nerovnost. Na špici s nejvyšším potenciálem výdajů trůnily Lichtenštejnsko, Švýcarsko a Lucembursko. Na opačném konci žebříčku byly Kosovo, Moldavsko a Ukrajina.

Pro rok 2022 měli Evropané celkově k dispozici 11,1 bilionu EUR. Ty mohli vydat za jídlo, bydlení, služby, energie, úspory a zabezpečení, pojištění, ale i dovolenou, mobilitu a jiná spotřební přání. V přepočtu na jednoho obyvatele kontinentu vychází tedy částka 16 344 EUR. V meziročním porovnání to znamenalo růst o 5,8 %. Kolik však lidé v průměru na své výdaje i úspory reálně měli, to se lišilo stát od státu podle vývoje spotřebitelských cen v loňském roce.

Top 10: staří známí

Stejně jako v předchozích letech je pro letopočet 2022 na prvním místě s velkým odstupem Lichtenštejnsko: malé knížectví se mohlo pochlubit průměrnou kupní silou na úrovni 66 204 EUR, což představovalo více než čtyřnásobek průměrné evropské hodnoty. Dvojkou a trojkou byly Švýcarsko a Lucembursko. Švýcaři mohli rozmýšlet nad průměrnou sumou 41 758 EUR (2,6x více než průměr v Evropě), Lucemburčané měli k dispozici v průměru 37 015 EUR (2,3x více než průměr v Evropě).

I zbytek států v top10 vykázal loni velmi vysokou kupní sílu, minimálně téměř o polovinu vyšší, než byl průměr (přesně minimálně o 47 %). Nováčkem mezi elitou je Irsko s průměrným výdajovým potenciálem 2022 ve výši 24 052 EUR na hlavu (10. místo). Naopak Švédsko se propadlo loni o dvě místa dolů (11. pozice). Norsko a Island si vyměnily navzájem pozice čtyřky a pětky. Velká Británie poskočila o 3 příčky kupředu a dostala se na sedmé místo. Naopak Rakousko se poroučelo ze sedmého místa na deváté.

Konečný evropský ranking podle průměrné kupní síly 2022 vypadal takto:

Kupní síla Evropanů loni byla v průměru 16 344 EUR

Celkově mělo 16 zemí ze 42 nadprůměrnou kupní sílu na hlavu. Zbývajících 26 zemí se naopak umístilo pod průměrem kontinentu. Patřilo mezi ně například i Španělsko s konečnou hodnotou průměrné disponibilní částky na hlavu k výdajům i úsporám ve výši 15 314 EUR na hlavu. Stejně jako loni uzavírá evropský žebříček 2022 Ukrajina: v zemi zkoušené válkou měli lidé v průměru k dispozici 1 540 EUR, a tedy necelých 10 % evropského průměru.

Česká republika: Velké rozdíly mezi velkými městy a zbytkem země

Loni byla průměrná kupní síla na českého občana 12 970 EUR. Oproti evropskému průměru 2022 jsme tedy zaostali o 21 % a obsadili jsme 22. místo mezi 42 evropskými státy. Nicméně existují velké rozdíly: hlavní město Praha vykázalo průměrnou kupní sílu na hlavu na úrovni 17 183 EUR, tedy nad evropským průměrem (o 5 %) a současně o třetinu vyšší, než kolik měli k dispozici obyvatelé ve zbytku země (o 32 %). Velmi se ale promíchaly karty, co se zbytku země týče. Zatímco oblasti Praha-Západ a Praha-Východ (předloni ještě dvojka a čtyřka), stejně jako Hradec Králové z top desítky regionů vypadly, nově přibyly Brno na místo druhé (v průměru 14 055 EUR na hlavu), a polepšily si i Mladá Boleslav, Beroun, Benešov a Kladno. Naproti tomu Plzeň spadla o 4 místa dolů na pozici devět. Nováčky v top 10 jsou Příbram (7), Kolín (8) a Nymburk (10). Nejsložitější rozhodování měli loni opětovně ohledně výdajů a spoření obyvatelé Jeseníku s disponibilními prostředky na hlavu ve výši 10 427 EUR, tedy o pětinu nižšími, než je český průměr.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.06.2023Kupní síla českých mezd je nejnižší za posledních šest let (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.03.2022Inflace v USA ubírá z kupní síly domácností (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688