Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie v ČR  |  24.02.2023 10:32:45

Zisk skupiny ORLEN Unipetrol za rok 2022 dosáhl téměř 18 mld. Kč, investice přesáhly 9 mld. Kč


 Tržby ve výši 209,5 miliardy korun
 Čistý zisk dosáhl 17,9 miliard korun
 Vysoké investice na úrovni 9,2 miliardy korun
 Rozvoj maloobchodních aktivit na Slovensku a v Maďarsku

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol vykázala za uplynulý rok 2022 tržby ve výši 209,5 miliardy korun. Čistý zisk skupiny dosáhl výše 17,9 miliard korun. Současně ORLEN Unipetrol pokračoval v realizaci intenzivního investičního plánu, když v uplynulém roce investoval 9,2 miliardy korun. V maloobchodním segmentu ORLEN Unipetrol pokračoval v rozvoji sítě ORLEN Benzina v České republice a na Slovensku a nově také v Maďarsku.

Hospodářské výsledky byly pozitivně ovlivněny našimi investicemi z uplynulých let. Za posledních pět let jsme investovali 50 miliard korun. Vysokou míru investic jsme dokázali udržet i v těžkých covidových letech, kdy jsme se v roce 2020 propadli do ztráty ve výši šesti miliard. Nyní sklízíme ovoce tohoto úsilí a zároveň naše finanční výsledky podpořila pozitivní makroekonomická situace v rafinérském segmentu,“ uvedl Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol, a dodal: „Jsem velmi rád, že jsme během velmi náročného a nestabilního roku 2022 působili jako stabilizační prvek české ekonomiky. Zajistili jsme kontinuitu výroby a dodávek pohonných hmot pro český trh, a tím jsme výrazně přispěli k tomu, že po celý rok byl na českém trhu paliv dostatek. V tomto úsilí jsme připraveni pokračovat i v roce 2023.“

Objem zpracované ropy v roce 2022 činil 7,5 milionů tun. Prodej rafinérských produktů dosáhl výše 6,1 milionů tun a prodej petrochemických produktů úrovně 2 milionů tun. Celkové investice dosáhly výše 9,2 miliardy korun a směřovaly do pokračující modernizace výrobních technologií v obou rafinériích, revitalizace jednotky parciální oxidace vodíku, výstavby zcela nové jednotky na výrobu kapalného uhlovodíku DCPD, výstavby 11. krakovací pece etylenové jednotky a rozvoje maloobchodní sítě čerpacích stanic v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. V rámci budování recyklačních kapacit skupina ORLEN Unipetrol investovala také do společnosti REMAQ, nejvýznamnějšího mechanického recyklátora ve střední Evropě, kterou začlenila do své skupiny. Skupina ORLEN Unipetrol očekává, že v roce 2030 bude až 20 % její petrochemické produkce tvořeno z recyklovaných materiálů.

„Pokračujeme v realizaci klíčových projektů našeho plánu strategického rozvoje do roku 2030, ve kterém klademe důraz na modernizaci, dekarbonizaci, recyklaci, digitalizaci a posilování petrochemického segmentu. V maloobchodním segmentu jsme díky akviziční činnosti vstoupili do Maďarska a významně jsme zvýšili náš tržní podíl na slovenském trhu. Další investice analyzujeme,“ doplnil Tomasz Wiatrak.

V maloobchodě skupina ORLEN Unipetrol pokračovala v investicích do modernizace a rozvoje své sítě čerpacích stanic ORLEN Benzina, která je největším řetězcem v České republice. V České republice skupina provozuje 431 stanic. Občerstvovací koncept Stop Cafe je dostupný na 334 z nich. Skupina také pracuje na rozšiřování infrastruktury pro elektromobilitu. Na konci roku 2022 provozovala elektro dobíjecí stojany na 55 čerpacích stanicích, což ji řadilo na první místo mezi řetězci působícími na českém trhu. K významnému rozvoji došlo na slovenském a maďarském trhu. Na Slovensku skupina ORLEN Unipetrol provozovala ve své maloobchodní síti na konci roku 2022 již 51 čerpacích stanic. V uplynulém roce ORLEN Unipetrol vstoupil v maloobchodním segmentu také na maďarský trh, kde díky akviziční činnosti registroval na konci roku ve své síti 79 čerpacích stanic. 

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a síť ORLEN na Slovensku a v Maďarsku. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší multi-energetickou společností ve střední Evropě. ORLEN Unipetrol zaměstnává téměř 6 000 lidí a je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

Pavel Kaidl, tiskový mluvčí


Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688