consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  23.02.2023 18:30:00

Prohlášení členů Evropské rady - Uplynul rok od okamžiku, kdy Putinovo Rusko zahájilo brutální válečnou agresi proti Ukrajině.

Uplynul rok od okamžiku, kdy Putinovo Rusko zahájilo brutální válečnou agresi proti Ukrajině.

Ukrajinský lid prokázal při obraně své vlasti a základních zásad mezinárodního práva před ruskou agresí ohromnou sílu. Prokázal rozhodnost při obraně demokracie a svobody, odolnost vůči útrapám a důstojnost tváří v tvář ruským zločinům.

Ukrajinský lid ukázal světu, že o budoucnosti Ukrajiny rozhodují Ukrajinci. Žádná země nemá právo napadnout svého souseda ani narušovat jeho svrchovanost a územní celistvost. Tato agrese je zločinem proti míru. Porušuje Chartu OSN, zásady OSN a hodnoty lidství. Vůči takovým zločinům nemůžeme a ani bychom neměli zůstávat neteční.

Rusko soustavně cílí své útoky na civilní obyvatelstvo, ničí města a napadá ukrajinskou identitu. Jsme odhodláni dosáhnout toho, aby se všichni, kdo jsou za válečné zločiny a další nejzávažnější trestné činy spáchané v souvislosti s válečnou agresí Ruska proti Ukrajině odpovědní, ze svého jednání zodpovídali.

Rusko zneužívá potraviny a energie jako zbraň, lehkomyslně straší použitím jaderných zbraní a šíří o této válce nepravdivá tvrzení. Válečná agrese Ruska a její důsledky značnou měrou postihují mnoho zemí, zejména tím, že ovlivňují světové hospodářství a ceny potravin a komodit. Evropská unie bude i nadále spolupracovat s partnery na zmírňování těchto dopadů a na poskytování pomoci zemím a lidem, kteří ji nejvíce potřebují.

Evropská unie a její partneři jednali a jednají rychle a jednotně. A budeme i nadále pevně stát při Ukrajině a prokazovat této zemi i jejímu lidu solidaritu tak dlouho, jak bude zapotřebí. Všichni Ukrajinci si zaslouží žít v míru a svobodně rozhodovat o svém osudu. Ukrajina je součástí naší evropské rodiny. Její obyvatelé vyjádřili přání stát se v budoucnosti součástí Evropské unie a my jsme na toto přání odpověděli tím, že jsme Ukrajině udělili status kandidátské země. Ukrajinský lid si zvolil mír, demokracii, právní stát, respekt vůči základním právům a prosperitu.

Evropská unie bude Ukrajinu nadále podporovat politicky, ekonomicky, humanitárně, finančně i vojensky, mimo jiné prostřednictvím rychlých, koordinovaných nákupů od evropského průmyslu. Budeme rovněž podporovat obnovu Ukrajiny a budeme usilovat o to, aby k tomuto účelu byl využit zmrazený a imobilizovaný ruský majetek, a to v souladu s právem EU a mezinárodním právem. Budeme zvyšovat kolektivní tlak na Rusko, aby svou válečnou agresi ukončilo. Také proto přijmeme desátý balíček sankcí a podnikneme kroky proti těm, kdo se opatření EU snaží obcházet.

Podporujeme mírový program prezidenta Zelenského. Společně s našimi mezinárodními partnery učiníme vše pro to, aby Ukrajina získala převahu, aby bylo respektováno mezinárodní právo, obnoven mír a územní celistvost Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic, aby vše, co bylo na Ukrajině zničeno, bylo znovu postaveno a aby byla zajištěna spravedlnost.

A nepolevíme až do dne, kdy toho bude dosaženo.

Kontakt pro tisk

Barend Leyts
Spokesperson for the European Council President
+32 486 22 68 65
+32 2 281 5150
@BarendLeyts

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688