Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.02.2023 18:20:34

Počasí: Přechodné, ale prudké ochlazení. I sněhové vločky

Počasí ve střední Evropě se prudce změní. Teplota se propadne dolů, objeví se sněhové vločky, a to dokonce ve všech polohách. Počasí bude odpovídat kalendáři, dokonce bude chladnější, než je tomu v průměru. Nejsme na to moc zvyklí. Navíc bude foukat čerstvý vítr, takže pocitová teplota na větru se propadne hluboko pod nulu. Nejchladnější budou neděle a pondělí. To budou v nížinách odpoledne jen 3 °C, od 500 až 600 m n. m. bude celodenní mráz. Víkend tak svým počasím opět neoslní. 

Sněhové přeháňky se budou držet hor a vrchovin, ale nějaké sněhové vločky se mohou objevit kdekoliv. V novém týdnu pak bude ráno kolem -4 °C, na sněhu při vyjasnění klidně až -9 °C. Proudění se stočí ze západního přes severozápadní až na severovýchodní. Tohle ochlazení bude prudké, ale přechodné. Oteplovat se začne hned od úterý. Avšak pozvolně. Tak silný vpád je obvykle těžší vypudit. Navíc bude převládat v příštím týdnu severovýchodní suché proudění.  

V médiích se nadále skloňuje propad studeného vzduchu do Evropy v důsledku kolapsu tzv. polárního víru. Ano, i když se prozatím nic takového nestalo, nadále je potřeba to držet v patrnosti. Některé modely tento scénář naznačují. Citelnější ochlazení by se mohlo objevit kolem 6. března. To je však daleko, takže počkáme na vývoj. Teď nás čeká první výrazné ochlazení. Zatímco v pátek bude na jihovýchodě až 14 °C, v neděli na tom samém místě bude jen kolem 3 °C.

Počasí <a href=26.2.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/43/699543-pocasi-prechodne-ale-prudke-ochlazeni-i-snehove-vlocky/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty