OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Zákony a právo  |  23.02.2023 17:28:22

Automobilky a pojišťovny jsou partneři. Spor o data však trvá

Automobilky a pojišťovny jsou tradičně dlouhodobě úzce spojená odvětví. Podle aktuální studie KPMG mezi více než 900 top manažery významných podniků v rámci automotive oborů ze 30 zemí vidí respondenti velký růstový potenciál právě na pojistném trhu. A perspektivu mají podle nich i předplatitelské modely pro klienty.

Podle 90 % účastníků ankety KPMG se výrobci aut mohou úspěšně etablovat na pojistném trhu, ať u v rámci partnerství s pojišťovnou (46 % dotázaných vyjádřilo souhlas), anebo přes prodej dat o řidiči a o vozidle do pojišťovny (44 %). Další možností je podle manažerů předplatitelský model: v budoucnu hodlají prodávat za měsíční poplatek určité služby v oblasti software nebo jiné nabídky, a touto cestou generovat dodatečné příjmy. Podle většiny oslovených řídících pracovníků jde o zcela reálnou možnost. Asi 2 ze 3 respondentů jsou si „velmi“ nebo „extrémně“ jistí, že klienti na takové věci slyší a že by příslušné předplatné zaplatili.

K dalším výstupům ze studie se řadí fakt, že 82 % účastníků míní, že elektromobily se v nadcházejících 10 letech široce rozvinou i bez subvencí. Víra v to, že parity nákladů mezi spalovacími a elektrickými vozidly lze dosáhnout, nyní stoupá: asi 3 oslovených manažerů vychází z toho, že auta na elektrický pohon už v roce 2030 nebudou dražší než konvenční vozy (přesně 72 %).

Jako leadera trhu s auty na baterie vidí v současné době oslovení značku Tesla, za kterou se těsně zařadily Audi a BMW. Na čtvrtém místě je Apple – a ten byl ještě před rokem až devátý. Nejednotný je však názor na to, kdo má náskok ohledně nabíjecích stanic. Pětina dotázaných (22 %) je přesvědčena, že firmy zásobující populaci energií mají nejlepší pozici. Po 16 % získaly názory jiných, podle nichž jsou vpředu nezávislí provozovatelé sítí nabíječek, ropné společnosti, anebo výrobci aut a obchodníci s auty.

Spor ohledně autodat trvá

Už dlouho sleduje svět spor mezi pojistiteli aut a výrobci aut o data zákazníků. Asi polovina řidičů by byla svolná, aby by jejich data plynula k pojišťovně. Podle aktuální studie provedené v létě 2022 organizací DEKRA míní 4 % respondentů, že by pravděpodobně s takovým sdílením souhlasili. Naopak více než pětina (22 %) to považuje za nepravděpodobné a třetina (32 %) je zatím nerozhodnutá.

Hlavními důvody pro jsou podle ankety úspora práce a času (28, resp. 20 %) proti naopak hovoří z pohledu odmítajících chybějící důvěra v techniku a obavy z chybného přenosu dat (26 %), jakož i pochybnosti ohledně ochrany dat (24 %).

Mezi těmi, kdo doposud přenášení dat do pojišťoven odmítají, by byla asi čtvrtina ochotna své rozhodnutí změnit a souhlasit, pokud by to současně znamenalo podstatnou úsporu na pojistném. Co je podstatná redukce pojistného? Očekávání většiny by bylo více než 100 EUR ročně.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688