Euroskop (euroskop.cz)
Investice  |  23.02.2023 14:28:31

Iniciativa Čipy pro Evropu - Evropský parlament přijal stanovisko ke dvěma důležitým návhům zákonů

euroskop

Evropský parlament přijal ve středu 15. února stanovisko ke dvěma důležitým návrhům zákonů – Evropský akt o čipech cílící na navýšení výroby polovodičů a tzv. Společný podnik pro čipy, investiční nástroj zaměřený na podporu růstu tohoto odvětí a vedoucí postavení EU v dané oblasti v dlouhodobém horizontu. Dalším krokem Evropského parlamentu je zahájení jednání s Radou EU, která již svou pozici přijala v prosinci 2022, o obou zákonech.

Iniciativa Čipy pro Evropu reaguje na častý nedostatek čipů v důsledku prudkého nárůstu poptávky v době oživení výroby po pandemii COVID-19. Tento nedostatek ohrožuje evropský průmysl, objem a rychlost výroby. Proto se Iniciativa prostřednictvím legislativy zaměřuje na podporu vývoje a zvýšení evropské produkce čipů, čímž zároveň podporuje konkurenceschopnost evropského průmyslu, neboť již nebude tak závislý na dovozu čipů z Taiwanu či USA. Dále chce Unie lépe koordinovat reakci členských států na krizové situace a sledovat trh s polovodiči a jejich případný nedostatek.

AKT O ČIPECH

Co se týče Aktu o čipech, europoslanci schválili text přijatý Výborem Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku. Text se zaměřuje na polovodiče a kvantové čipy nové generace a na vytvoření sítě center pro rekrutování talentů do výzkumu a výroby. Dále stanovisko rozšiřuje rozsah nařízení tak, aby zahrnovalo průmyslová zařízení vyrábějící materiály nebo zařízení používaná pro výrobu čipů a zpracování surovin.

Zákon dále podporuje projekty, jejichž cílem je posílit bezpečnost dodávek do EU přilákáním investic a budováním výrobních kapacit v oblasti výroby polovodičů, pokročilého balení, testování a montáže prostřednictvím prvních integrovaných výrobních zařízení a otevřených sléváren EU. Stanovisko EP dbá na i to, aby bylo zřizování pilotních linek geograficky vyvážené pro celou EU.

Vytvořen bude také koordinační mechanismus reakce na krizi. Zároveň se zřídí komise pro sledování nabídky polovodičů. To znamená, že pokud bude hrozit např. nedostatek čipů, Evropská komise bude moci zavést nouzová opatření jako je upřednostnění dodávek zvláště postižených produktů nebo provádění společných nákupů pro členské země.

Evropská unie se podílí na výrobě čipů v celosvětovém měřítku pouze z 10 %. Aby snížila svou závislost na dodavatelích sídlících mimo EU a diverzifikovala a posílila tak svou ekonomiku a soběstačnost, má v úmyslu podíl výroby zvýšit na 20 %.

Mezi důležité evropské aktéry v oblasti výroby čipů patří např. nizozemská firma ASML. Ta se specializuje na výrobu litografických strojů, jejichž pomocí se čipy vyrábí. Tyto stroje navíc poskytuje největším světovým výrobcům čipů na světě. Společnost vyrábí jedny z nejpokročilejších čipů na světě, a často se o ní říká, že nemá konkurenta. Dalším příkladem výrobce polovodičů v EU je německá společnost Bosch, která v roce 2021 zahájila výrobu čipů v moderní a plně digitalizované továrně v Drážďanech.

SPOLEČNÝ PODNIK PRO ČIPY

Společný podnik pro čipy představuje partnerské propojení veřejného a soukromého sektoru Evropské unie s cílem sdružovat zdroje ze soukromého sektoru a Unie, včetně programu Horizont Evropa a Digitální Evropa, členských států a třetích zemí přidružených k současným unijním programům.

Obecný cíl společného podniku pro čipy se zaměřuje na navýšení rozsáhlé kapacity Unie v oblasti špičkových polovodičových technologií a technologií nové generace. Další čtyři konkrétní cíle míří na vybudování produkčních kapacit pro integrované polovodičové technologie, posílení stávajících a vývoj nových pilotních linek, budování vyspělých technologických inženýrských kapacit pro urychlení vývoje kvantových čipů a vytváření sítě kompetenčních center po celé Evropě.

Rozpočet EU podpoří iniciativu Čipy pro Evropu celkovou částkou až EUR 3,3 miliardy, z toho EUR 1,65 miliardy prostřednictvím programu Horizont Evropa a EUR 1,65 miliardy prostřednictvím programu Digitální Evropa.

VÝZNAM ČIPŮ

Elektronické mikročipy představují základní stavební součást digitálních produktů v automobilech, vlacích, letadlech a obecně v oblasti zdravotnictví, energetice či komunikačních a datových technologiích. To znamená, že jsou všudypřítomné a jejich nedostatek by ohrozil digitální transformaci EU. Zároveň jsou čipy pohonem umělé inteligence, výpočetní techniky s nízkou spotřebou, komunikace v rámci 5G/6G apod. Nedostatek čipů v posledních letech měl za následek např. zpomalení výroby automobilů, což je velmi důležité průmyslové odvětví v Evropské unii.

Pandemie COVID-19 či důsledky války na Ukrajině jsou důvodem současného nedostatku čipů na trhu. Výroba čipů je totiž závislá na spolupráci rozsáhlé dodavatelské sítě, tudíž společnost zabývající se polovodiči může být závislá až na 16 000 dodavatelích. Geopolitické problémy jako je válka na Ukrajině mohou tedy silně ovlivnit výrobu a dodávky čipů.

Proto se EU snaží diverzifikovat dodavatele a posílit svůj podíl produkce polovodičů na světovém trhu. V současné době totiž dominují na trhu polovodičů primárně společnosti z Taiwanu, stává se z něho tak produkční velmoc v oblasti polovodičů. Např. společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) je největším světovým výrobce polovodičových disků. Právě i na této společnosti je mnoho světových společností, jako Apple či Intel, závislých.

Spojené státy americké taktéž investují do podpory výroby a vývoje čipů prostřednictvím Zákonu o čipech, který byl navržen již na jaře 2020. Zákon byl konečně podepsán prezidentem v srpnu 2022. Investice do výroby a vývoje čipů dosahují hodnoty 53 miliard dolarů.

S výrobou čipů souvisí i přístup k nerostným surovinám, které jsou esenciální pro výrobu. S tím souvisí Zákon o kritických surovinách, který podporuje zabezpečení dodavatelských řetězců surovin (více informací si můžete přečíst zde)

Autorka: Martina Wranová, Euroskop.cz

Zdroj: Evropský parlament

Foto: Unsplash

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688