Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  23.02.2023 06:02:23

Ruské akcie po roce války. Dnes každopádně Moscow Exchange zůstává uzavřena

Zítra tomu bude rok, co 24. února Rusko zaútočilo na Ukrajinu. I přes vyvíjený tlak většiny zemí světa nemá tento neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu zatím vidinu svého konce. Ekonomika Ruska se však díky stupňujícím sankcím dle všeho dostává pod stále větší tlak. Navíc zastavit/vytlačit agresora na samotné frontě hodlá západ rozšiřující se vojenskou pomocí, resp. většími dodávkami zbraní včetně těch modernějších. Rusko má sice „svoji“ Čínu, či obchodní spolupráce přetrvává i s jinými státy včetně Turecka, které je jak známo dlouhodobě členem NATO, celkový byznys země je však nyní již objemově jinde. V návaznosti se také vliv zahraničního kapitálu na ruských finančních trzích dostal do jiných dimenzí. Vypovídací schopnost ruské burzy lze každopádně považovat za omezenou. Ta dnes zůstává díky diskutabilnímu státnímu svátku uzavřena. Tamní „Den obránců vlasti“ je totiž založen na mýtu vytvořeném sovětskou propagandou. Slavit se má první vítězná bitva bolševické armády nad Němci u Pskova a Narvy. Podle legendy se měla odehrát právě před 105 lety, 23. února 1918. Jenže se ve skutečnosti nikdy nekonala…

Zpět ale k ruské burze, která dříve patřila mezi TOP 20 světových z hlediska tržní kapitalizace obchodovaných společností. Odliv zahraničních investorů se každopádně na „Moscow Exchange“ odrazil na propadu objemu obchodů. Například za leden vyměnily majitele akcie za necelých 788 mld. RUB (10,6 mld. USD), zatímco před rokem to byl ve stejném měsíci více než pětinásobek. Loni v únoru objemy obchodů dosáhly dokonce 4,64 mld. RUB. Následně po ruské invazi na Ukrajinu pak v březnu dosáhly již jen zhruba 445 mld. RUB.

Z hlediska dluhopisů objemy letos v lednu činily vlastně srovnatelných 812 mld. RUB, když o rok dříve se zobchodovaly za 790 mld. RUB. V únoru však loni překonaly i bilión RUB.

Ruský hlavní akciový index MOEX (Moscow Exchange Russia Index) si letos připisuje 2,7 %, když ve středu zakončil na zhruba 2 212 bodech. Tedy jen nepatrně koriguje loňský nakonec více než 43% propad. Rok 2021 totiž ještě MOEX končil na hodnotě 3 787 b., po pár týdnech se před vpádem na Ukrajinu nacházel již na 3 084 bodech. Následně pak po zmiňovaném každoročním svátku 24. února propadl intradenně dokonce až pod 1 682 b., kde se naposledy nacházel v roce 2016. Moskevská burza tedy zažívala svůj „černý pátek“ s více než 45% propadem, nakonec hrozivou seanci uzavřela níže o třetinu na 2 058 bodech. Od té doby se tak za rok vzchopila o 7,5 %.

Vývoj indexu MOEX za posledních 5 let


Součástí MOEX indexu je v současnosti 40 titulů, tedy o 3 méně než před rokem. Zhruba třetina má váhu do procenta. Tři naopak nejvýraznější tituly pak dvoucifernou, nejvíce u nás vlastně nechvalně známá banka Sberbank. V současnosti ovlivňuje index ze 14 %, následuje Gazprom s 13,7 % a Lukoil s 12,3 %.

Zmiňovaný bankovní titul se před válkou na podzim 2021 vyšplhal na historická maxima až 388 RUB. Loni v únoru, a pak i na podzim, však spadl pod 100 RUB. Ve středu zakončil na 163,80 RUB. Gazprom, po kterém domácí ČEZ v arbitráži požaduje za nedodaný plyn miliardu korun, zaznamenává podobné ztráty. Tedy firemní akcie, které ve středu zakončily na 155,63 RUB, se na podzim 2021 obchodovaly až za více než 397 RUB. Předvedly však v posledním roce v porovnání mnohem výraznější volatilitu, když po propadu i pod 127 RUB dokázaly následně loni na jaře značnou část ztrát vymazat. Obchodovaly se totiž v červnu až za téměř 323 RUB. Akcie největšího ruského těžaře ropy Lukoil pak pamatují ceny i 7 500 RUB. Loni 24. února se však intradenně přiblížily hranici 3 tis. RUB. V průběhu roku pak zaznamenaly nádech až k hladině 4 700 RUB, včera zakončily na 3 918 RUB. Tamní burza tak pro zajímavost aktuálně oceňuje tuto ropnou firmu v přepočtu na 800 mld. .

Rusko a státní dluhopisy

Také v Rusku se inflace drží na dvouciferných úrovních. Po loni v dubnu meziročně „rekordních“ 17,8 % pozvolně klesá. Naposledy za leden činila meziročně 11,8 %. V návaznosti nastavená základní úroková sazba 7,5 % se odráží na tamních finančních trzích. Financování dluhu veřejných financí řeší Rusko vlastně každotýdenním vydáváním státních dluhopisů. Poslední emise (aukce) proběhla ve středu, když dluhopisy se splatností za 6 let byly prodány za 96,13 % nominální hodnoty. V návaznosti na kupón roční výnos zkrátka u nich překonal hranici 10 %. Minulý týden aukce dlouhodobých dluhopisů se splatností až v roce 2041 přinesla dokonce ještě o něco vyšší stanovení ročního výnosu takřka 10,7 %.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688