OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Dovolená  |  22.02.2023 16:58:00

Jak se vede německým zemědělským pojistitelům? - Změna klimatu

Uplynulé léto bylo podle klimatologů obzvlášť teplé a suché. Dalo by se tedy očekávat, že pojistitelé provozující zemědělské pojištění budou značně zatíženi škodami. Článek zveřejněný na portálu Versicherungswirtschaftheute však ukazuje trochu jiný obrázek.

Významná německá pojišťovna provozující zemědělské pojištění – Vereinigte Hagel – totiž počítala v roce 2022 pouze s normálním škodním zatížením. Škodní kvóta by se mohla pohybovat kolem 60 %. Podle zprávy odborného magazínu proplanta.de by škody v Německu mohly činit zhruba polovinu škod způsobených v roce 2021. K větším škodám než v roce 2021 prý došlo toliko v Bavorsku. V zahraničí by se škodní kvóta zmíněné pojišťovny Vereinigte Hagel mohla pohybovat kolem 65 % s tím, že masivní nárůst škod nastal v Lucembursku, takže na tomto trhu se letos tato pojišťovna dostane hluboko do červených čísel.

I další údaje zveřejněné pojišťovnou Vereinigte Hagel jsou velmi zajímavé. Oproti roku 2021 se v roce 2022 rozšířila jí pojištěná plocha. V Německu byl zaznamenán nárůst o 1,2 % na téměř 4,91 mil. hektarů (ha). Přírůstek v Belgii činil 20 % a pojištěná plocha 22 800 ha. V Litvě se zvýšila pojištěná plocha o 14,7 % na 480 000 ha a v Itálii o 8,4 % na 155 100 ha. V Polsku ale nastal pokles o 3,6 % na 333 100 ha.

Také u hrubého předepsaného pojistného dosáhla pojišťovna Vereinigte Hagel napříč příslušnými zeměmi přírůstky. V Německu byl vykázán nárůst o 25,9 % na 155,49 mil. EUR. Mimořádný přírůstek pojistného byl dosažen Belgii, a to 66,7 % na 6,79 mil. EUR. Ve srovnání např. s Německem jde ovšem o nízkou výchozí základnu. V Lotyšsku vzrostlo pojistné o 50,5 % na 6,26 mil. EUR a v Litvě o 46,6 % na 17,57 mil. EUR. Nárůst pojistného nastal rovněž v Itálii (+23,9 %), Nizozemsku (+ 7,5 %) a v Polsku (+ 11,2 %).

Z výše uvedeného jednoznačně plyne, že pojišťovna Vereinigte Hagel je schopna nabízet pojistnou ochranu nejen v zemi sídla, ale i v řadě jiných evropských zemí. Nárůst pojištěné plochy i růst pojistného v roce 2022 signalizují, že o zemědělské pojištění je zájem. To ale neznamená, že v tomto segmentu nejsou problémy či otevřené otázky. Jednou z nich je povinné pojištění pro případ sucha. Co se týče pojišťovny Vereinigte Hagel, tak je v létě 2022 odmítla.

Argumentuje tím, že řízení rizik je výsostné podnikatelské rozhodnutí, jež nelze zemědělci odejmout. Řešením problému sucha by mohlo prý ale být sdružené zemědělské pojištění, resp. pojištění pro případ více nebezpečí včetně sucha, které by bylo provozováno na základě partnerství veřejného a soukromého sektoru. V některých spolkových zemích se již realizuje pro vybraná pojistná nebezpečí pilotní projekt. Jako v jiných členských státech EU byl měl stát fungovat jako zajistitel.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.01.2024Naděje německých pojistitelů směřují k roku 2024 OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688