kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  22.02.2023 00:35:34

Nové chráněné bydlení v Bystřici pod Hostýnem přivítá klienty už v květnu

Nové chráněné bydlení v Bystřici pod Hostýnem přivítá klienty už v květnu

ZLÍNSKÝ KRAJ – Pět zařízení sociálních služeb navštívili v uplynulých dnech hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a statutární náměstkyně Hana Ančincová. Zajímali se nejen o technický stav budov a potřebné investice, ale také o kvalitu poskytovaných služeb a prohlédli si, jak v praxi vypadá komunitní bydlení. Další chráněné bydlení pro osm klientů vznikne od května v Bystřici pod Hostýnem.

První den zavítali zástupci Zlínského kraje do domova se zvláštním režimem v Návojné a do domova pro seniory v Nezdenicích. Druhá cesta se uskutečnila na Kroměřížsko. Tady navštívili pobytové zařízení pro klienty s chronickým duševním onemocněním, které sídlí v budově zámku ve Kvasicích, poté také tamní domov pro osoby se zdravotním postižením Na vile. V závěru dne si prohlédli hlavní budovu Domova pro osoby se zdravotním postižením Javorník ve Chvalčově i čtyři rodinné domečky, kde žijí klienti se střední a vysokou mírou podpory.

Právě klienti chvalčovského zařízení najdou zanedlouho v sousední Bystřici pod Hostýnem nový domov, který jim umožní žít běžným způsobem života se zajištěním nezbytné podpory pečovatelek. „Transformace pobytových služeb je cesta, jak klientům vytvořit přirozené bydlení, které vychází z jejich potřeb a zároveň je součástí běžné komunity. Úpravy rodinného domu v Bystřici pod Hostýnem se chýlí ke konci. Klienti z Javorníku se tady mohou začít zabydlovat v květnu,“ uvedla statutární náměstkyně Hana Ančincová, zodpovědná za sociální oblast.

Projekt navazuje na transformaci Domova pro osoby se zdravotním postižením Javorník, který je provozován krajskou příspěvkovou organizací Sociální služby Haná. V novém chráněném bydlení jsou tři domácnosti se samostatným přístupem. Každá z nich má vlastní kuchyni, koupelnu, dvě z nich jsou bezbariérové a přizpůsobeny imobilním klientům. Osm nových lůžek v ulici Nádražní doplní stávajících deset v ulici Tyršova.

Služba chráněné bydlení je pobytová služba poskytovaná lidem, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Chráněné bydlení může být poskytováno formou skupinového či individuálního bydlení. Je určeno lidem, kteří nejsou plně odkázáni na pomoc druhých, na zdravotní péči a 24 hodinovou podporu, ale současně nejsou natolik soběstační, aby mohli žít samostatně, protože potřebují pomoc v běžných úkonech. Tato forma bydlení jim umožňuje žít normálním způsobem života s potřebnou mírou podpory, bez níž se neobejdou.

21. 2. 2023

? Kontakt pro média:

Soňa Ličková
tisková mluvčí Zlínského kraje
577 043 190, 602 671 376
sona.lickova@kr-zlinsky.cz

chvalcov---1-.jpg
chvalcov---2-.jpg
kvasice-.jpg
kvasice-na-vile-.jpg
kvasice1-.jpg
navojna-.jpg
navojna.jpg
nezdenice.jpg
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688