Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
21.02.2023 18:30:50

Zimní počasí? O víkendu spadnou teploty k nule

V těchto dnech jsou teploty ve střední Evropě výrazně nad normálem. Hodně fouká, takže venku je pocitově docela chladno. Teploty jsou ale velmi vysoké. O víkendu přijde zásadní změna a zima se znovu přihlásí o slovo. Podle všeho však jen na pár dnů, a potom se začne znovu oteplovat. Zejména noční teploty na konci týdne a na začátku nového klesnou zpátky pod nulu, v údolích i výrazně. Přes den bude v nížinách jen slabě nad nulou a od 500 až 600 m n. m. může být celodenní mráz. Je konec února a zimní počasí by mělo být ještě normálem. 

Mezitím začaly v nížinách kvést první plodiny. Víkendové mrazy snad ještě moc škody nenapáchají. Studené vpády se mohou opakovat až do dubna, takový je charakter posledních zim. Ve výšce nad zemí, kde se v zimním půlroce posuzuje povaha počasí, bude na konci víkendu až -10 °C (na hladině 1 500 m n. m.). Oteplení by pak mělo přijít hned s přelomem února a března. Takové odhady jsou ale ještě daleko. Ochlazovat se začne v pátek a nejchladněji bude v neděli, pondělí a úterý. Přes den jen 0 až 5 °C a v noci mráz.

Právě v tyto dny se mohou objevit sněhové vločky ve všech polohách. Jak se však do střední Evropy propadne studený vzduch, vlhkosti ubude, a srážek také. Objeví se hlavně kolem hor a vrchovin. Tam napadne nová sněhová pokrývka v řádu několika cm. Velké víkendové ochlazení doprovodí i čerstvý severozápadní vítr, takže pocitová teplota bude opravdu "mazec". Pokud se těšíte na pravé jaro, ještě vyčkejte. Rána od soboty ještě budou mrazivá, ojediněle s náledím. U aut budeme ještě hodněkrát škrábat.

Počasí <a href=26.2.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/53/699153-zimni-pocasi-o-vikendu-spadnou-teploty-k-nule/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty