OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  21.02.2023 17:15:22

Tři ze čtyř dlužníku mají problémy s e-shopem - Německo

 Německo: Tři ze čtyř dlužníku mají problémy s e-shopem

Nákupy na internetu se těší rostoucí oblibě. Jejich popularitu zesílila koronavirová pandemie minimalizující osobní kontakty lidí. Jednoduchost a pohodlí objednání prakticky čehokoli on-line však může u některých lidí vést k finančním těžkostem.

Jak sdělil Německý spolkový statistický úřad Destatis se sídlem ve Wiesbadenu, podíl 28 % z celkových 575 000 osob, jež v roce 2021 hledaly pomoc v dluhové poradně, dlužil v on-line shopech a u zasilatelských obchodů. Tento podíl v uplynulých 5 letech vzrostl o 3 %. V roce 2016 dlužilo těmto obchodům ještě 25 % z celkových asi 617 000 občanů, kteří se obrátili na dluhovou poradnu.

Závazky, jež měli předlužení Němci u věřitelů z řad on-line shopů a zasilatelských obchodů, činily v roce 2021 v průměru částku 587 EUR. To odpovídalo však jen necelým 2 % celkových průměrných dluhů všech předlužených občanů v SRN. Průměrná suma předlužení byla 31 087 EUR. V roce 2016 dlužili lidé on-line obchodům a zasilatelským platformám v průměru 510 EUR. Celá částka zadlužení lidí ve službách dluhové poradny dosahovala v průměru 31 613 EUR.

On-line se rozmáhá

Nakupování po internetu je v Německu silně rozšířené: podle studie o využívání informačních a komunikačních technologií v soukromých domácnostech 2022 mají 4 z 5 (81 %) lidí ve věku 16 až 74 let už alespoň jednu zkušenost s nákupem zboží nebo služeb přes internet. Mezi pohlavími jsou jen marginální rozdíly: zatímco 82 % mužů má takovou zkušenost, u žen to je 80 %.

Přes tento drobný rozdíl v samotném nakupování je ale v porovnání podílu osob obou pohlaví zásadnější diferenciace v zadlužení. Ženy jsou zpravidla dlužnicemi s vyššími částkami v on-line shopech a u zasilatelských obchodů. V roce 2021 mělo dluhy tohoto druhu bezmála 35 % žen, jež si vyžádaly poradenství v dluhové poradně U mužů činila tato kvóta naproti tomu jen 23 %. Také průměrná dluhová zátěž u této formy nákupů byla u žen 779 EUR, zatímco u mužů podstatně méně (425 EUR).

Další zásadní rozdíly v podílu lidí, kteří loni uváděli, že už objednávali zboží nebo služby přes internet, jsou rozpoznatelné s ohledem na jejich věk. Nejvyšší podíl internetových nakupujících je s 91 % ve skupině ve věku 25 až 44 let. I v nejmladší kategorii 16 až 24 let má takovou zkušenost 84 % respondentů.

Ve středním věku 46 až 64 let uspokojuje své potřeby on-line 81 % Němců. Poté ale podíl příznivců internetových nákupů výrazně klesá: ve věku 65 až 74 let objednává věci a služby na internetu jen 57 % Němců.

Vysoký podíl mladých dlužníků

V souladu s těmito podíly příznivců on-line nákupů jsou předlužením postiženi hlavně mladší lidé, kteří neuhradili své závazky on-line a zasilatelským obchodníkům. V roce 2021 bylo zastoupení 38 % osob-dlužníků tohoto druhu hledajících dluhové poradenství ve věku 20 až 24 let. Se stoupajícím věkem podíl bezradných osob v poradnách postupně ubývá. Ve věkové kategorii 25-34 let jich bylo v roce 2021 ještě 34 %, zatímco u věkové skupiny 55-64 let činil podíl 21 %.

Favority jsou oblečení a obuv

Silná poptávka v on-line zóně nakupování je v Německu obzvláště po oblečení, obuvi, doplňcích a sportovním zboží. Necelá půlka obyvatelstva ve věku 16 až 74 let (49 %) si na internetu objednala v 1. čtvrtletí 2022 produkty z těchto kategorií. Populární jsou i filmy a hudba (29 %), potraviny, nápoje a zboží každodenní spotřeby (21 %) – ty patří k často pořizovanému zboží on-line. Další skupinu tvoří knihy, časopisy a noviny (19 % kupujících) nebo ubytování (17 %).

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688