mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  21.02.2023 08:49:16

Kuvajt na cestě k udržitelnosti - společně s rostoucí populací se navyšují nároky na spotřebu elektrické energie vynakládané zejména na klimatizaci, v letních měsících teploty běžně přesahují 50 stupňů Celsia

Kuvajt na cestě k udržitelnosti

20.02.2023 / 07:45 | Aktualizováno: 21.02.2023 / 08:42

Kuvajt je pouštní zemí, kterou dopady klimatických změn citelně zasahují. V letních měsících teploty běžně přesahují 50 stupňů Celsia. To trvá v doprovodu častých písečných bouří od května do října. Teploty se navíc v čase stále zvyšují. Společně s rostoucí populací se tak navyšují nároky na spotřebu elektrické energie vynakládané zejména na klimatizaci. 9. srpna 2022 dosáhla spotřeba v 50 stupních vrcholu 16,180 MW, což je o 3,25 % více ve srovnání s předchozím rokem. Nutno podotknout, že vzhledem k dotovaným tarifům lidé ani firmy nejsou elektrickou energií zvyklí příliš šetřit. Spotřeba na obyvatele je tak jedna z nejvyšších, naopak ceny jsou jedny z nejnižších ve světovém měřítku. Po klimatické konferenci OSN COP27 a ve světle blížící se příští klimatické konference konané ve Spojených Arabských Emirátech, v regionu a v poslední době i v Kuvajtu tlak na udržitelnost sílí. Kuvajťané čelí nesnesitelným teplotám a znečištění (nejen ovzduší), a proto mají bytostný zájem na zlepšení životního prostředí ve své zemi. Otázka je, jak dlouho bude trvat, než dojde k reálným krokům a tolik potřebným změnám.

Smart City je pro Kuvajt hudbou budoucnosti

Již v prvních měsících letošního roku se v Kuvajtu konalo hned několik významných akcí a konferencí reflektujících fonomén „Sustainability“. V lednu proběhla konference doprovázená workshopy na téma Green Cities and Buildings Conference&Expo demonstrující možnosti, jež přinášejí technologické inovace a smart řešení. Jedním z viditelných sponzorů „platinový sponzor“ byl kuvajtský zástupce české společnosti ELKO EP, který ve své prezentaci směrem k udržitelnému životu ve městech představil česká řešení v rámci videospotu City For The Future, který se uplatnil na českém stánku na EXPO 2022 v Dubaji. Návštěvníky zaujal vystavený chytrý sloup veřejného osvětlení, který je vyráběn v česko-kuvajtské koprodukci. Těžké ocelové materiály jsou dodávány z místních oceláren, což snižuje uhlíkovou stopu spojenou se vzdálenou přepravou a české chytré technologie nabízejí hned několik řešení v jednom. Do sloupu je integrována nabíjecí stanice pro dobíjení elektroaut či USB slot pro dobíjení mobilního telefonu, info panel v dotykovém displeji, dále veřejný rozhlas, pohotovostní tlačítko pro přivolání rychlé pomoci, senzor měření znečištění ovzduší, solární panel pro osvětlení, jež je tlumeno impulsy z pohybového senzoru. V horní části sloupu je decentně umístěná videokamera s možností promítání na displeji. Celý „Smart Pole“ je přizpůsoben na míru místním podmínkám, opatřen nanonátěrem tak, aby odolal vysokým letním teplotám a navíc je možná úprava velikosti dle požadavků designu buď venkovního či vnitřního prostoru. Celý systém je vyvinut s lokálním partnerem KEPLIC, předním producentem veřejného osvětlení v Kuvajtu.

Obnovitelné zdroje energie mají do roku 2030 dosáhnout 15 %; zatím představují pouhé 1 %

Další konferencí byl BF9 Summit – Industry Day, který se věnoval osvětě v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Kuvajt si vytýčil za cíl získávat 15 % energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030. Hlavním nástrojem má být megaprojekt parku obnovitelných zdrojů energie na západě země „Shigaya“. Tento projekt, respektive rozšíření stávajícího parku o druhou a třetí fázi, byl na summitu prezentován jako akce, která má být zahájena v příštím roce a která má zvýšit získávání energie udržitelným způsobem o 1 500 MW do roku 2027 a v druhé fázi o dalších 2 000 MW do roku 2028. Projekt má být zadán formou PPP (Public Private Partnership) prostřednictvím kuvajtského úřadu KAPP (Kuwait Authority for Partnership Projects), který byl založen v souladu s kuvajtskou strategickou vizí, aby zefektivnil realizaci megaprojektů, od počátku od zadání projektu až po jeho ukončení a uzavření financování. Obnovitelné zdroje mají zahrnovat fotovoltaické panely, větrné sloupy a kombinované solární technologie (CSP).

Odpadové hospodářství, čištění odpadních vod a energetické úspory jsou na pořadu dne, příležitosti pro české firmy

Kuvajt momentálně prochází sebereflexí a uvědomuje si, že i když má na vše čas, v tomto ohledu se nevyplatí dále váhat, aby udržel krok a úplně nezaostal za sousedními zeměmi. Životní prostředí a udržitelnost figuruje již řadu let jako jeden z pilířů strategického rozvojového dokumentu země, vize „Nový Kuvajt 2035“. Země a související politiky se i do jisté míry snaží přilákat investice do tohoto sektoru a mluví o potřebných změnách v legislativě. Přesto je nutno si přiznat, že katalyzátorem v tomto ohledu bude spíše podnikatelský sektor a technologické inovace, které mají šanci tuto pouštní a na ropě závislou zemi transformovat. Řada velkých projektů má být proto realizováno prostřednictvím projektů PPP pod střechou KAPP. Kuvajt, aby dostál svým závazkům, musí oblasti spojené s udržitelností zakomponovat jak do všech strategických, tak i do běžných činností a zakořenit vzorce udržitelného chování do mentality svých občanů a dětí již ve výchově.

České firmy mají v této oblasti v Kuvajtu značný potenciál uplatnění. Velmi dobře se uměly prezentovat a vytvořit si dobré povědomí o českých inovativních technologiích na loňském EXPO v Dubaji. Řadu příležitostí v Kuvajtu skýtají například smart technologie ve stavebnictví, které jsou designově nebo technologicky unikátní a zároveň splňují vysoké mezinárodní standardy v „sustainability“. Je zde. uznávána certifikace GSAS a LEED, přičemž investoři při výstavbě nových budov a projektů aspirují na ocenění v nevyšších kategoriích. Další oblastí je údržba budov a tzv. SBM – Smart Building Management. Údržba v Kuvajtu není na dobré úrovni vzhledem k tomu, že tyto práce vykonává převážně nekvalifikovaná pracovní síla ze zahraničí. Proto mají budoucnost takové systémy, které budou činnosti automatizovat a zároveň budou úsporné. Dalším slibným sektorem je energetika a vše, co souvisí s energetickou účinností. Odpadové hospodářství a čištění vod je v Kuvajtu potřeba více než „sůl“. Potenciál mají systémová řešení pro komunální samosprávu, recyklace odpadních vod s využitím v zemědělství a při zavlažování. Řešení v oblasti oběhového hospodářství by mělo uzavřít pomyslný kruh ve snaze zredukovat a znovu využít odpad a pomoci Kuvajtu stát se zelenějším.

Pro bližší informace ohledně aktuálních projektů plánovaných a příležitostí pro české společnosti v Kuvajtu se obraťte na ekonomickou diplomatku Velvyslanectví ČR v Kuvajtu, Ing. Terezu Valáškovou, Ph.D.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688