Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.02.2023 06:09:00

Akcie dosáhnou vrcholu v tomto kvartálu, pak přijde pokles, varují stratégové JP Morgan

Podle stratégů JPMorgan Chase se mají akcioví investoři, kteří byli ohledně ekonomického výhledu příliš optimističtí, připravit na zklamání. Říct, že recese je už mimo téma, je příliš předčasné, a to zejména proto, že dopad měnové politiky na ekonomiku může mít jeden až dva roky zpoždění, uvedl v komentáři tým vedený Mislavem Matejkou. A Fed pravděpodobně upraví politiku pouze v reakci na mnohem negativnější makroekonomické pozadí, než trhy aktuálně očekávají, dodali.

"Z historického hlediska akcie obvykle nedosahují dna předtím, dokud není Fed dalece ve fázi snižování sazeb, a ještě nikdy neklesly na minimum v době, kdy Fed s jejich navyšováním ještě neskončil," napsali v pondělí stratégové. "Škody už byly napáchány a jejich dopad je pravděpodobně stále před námi."

Globální akcie letos posílily díky nadějím na otočku Fedu, znovuotevření Číny a zmírňující se evropské energetické krizi. Ale stále se projevují známky toho, že problémem neustále zůstává inflace v USA, která zatěžuje trhy. Obavy vyvolaly také jestřábí komentáře představitelů Fedu, že by americké sazby mohly dosáhnout vyššího maxima, než se původně očekávalo.

Vrchol by pravděpodobně mohly letos akcie zaznamenat v prvním čtvrtletí, řekl Matejka, který je od konce loňského roku na akciích opatrný poté, co byl většinu roku 2022 pozitivní. Jeho tým očekává, že rally odezní s varovnými signály na klíčových monetárních ukazatelích, jako je například silná inverze výnosové křivky a pokles peněžní zásoby v Evropě a USA.

Stratégové JPMorgan nejsou se svým pesimistickým výhledem sami. Michael Wilson z Morgan Stanley, který loni správně předpověděl výprodej akcií, uvedl v nedělním komentáři, že rally na medvědím trhu se „proměnila ve spekulativní šílenství založené na pauze/otočce Fedu, která nepřichází“. A minulý týden stratégové Bank of America pod vedením Michaela Hartnetta uvedli, že pozdější příchod americké recese dopadne na akcie ve druhé polovině roku.

V pondělí stratégové Citigroup pod vedením Roberta Bucklanda uvedli, že už nebudou čekat na maximum na indexu MSCI All Country World Index, protože se již obchoduje na horním konci jejich cílového rozpětí. A dodali, že většina kontrariánských obchodů, které vybízejí k prodeji loňských vítězů a nákupu poražených, ztroskotá. Nyní naopak dávají přednost ropným akciím před technologiemi, které v roce 2023 prudce narostly.

06

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688